Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αναγεννητική ιατρική (6)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ  ΙΑΤΡΙΚΗ  (regenerative medicine)
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Θυμάστε τα όσα σε προηγούμενα άρθρα αυτής της στήλης σας είχα πει για την αναγεννητική ιατρική; Αυτός ο κλάδος της ιατρικής εξελίσσεται συνεχώς  και ταχύτατα.
Ερευνητές πρόσφατα από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια  κατάφεραν να μετατρέψουν απ ‘ευθείας κύτταρα μη καρδιακά σε καρδιακά. Κατάφεραν να μετατρέψουν αστροκύτταρα (νευρικά κύτταρα σε σχήμα αστεριού) καθώς και ινοβλάστες (κύτταρα του δέρματος) σε καρδιακά κύτταρα, χωρίς προηγουμένως να τα μετατρέψουν σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, όπως γινόταν σε παλαιότερες έρευνες, με όλα τα προβλήματα
που αυτό δημιουργούσε, όπως σας έχω πει στις παλαιότερες κουβέντες μας.
Θυμάστε το άρθρο στη στήλη της ολιστικής ιατρικής που σας είχα γράψει για τον αντιγραφέα του DNA που λέγεται RNA; (το άρθρο μπορείτε να ξαναδείτε εδώ  http://lenahealth.blogspot.com/2010/04/11.html ). Το μόριο αυτό περιέχει δηλαδή τον κώδικα (αντιγραμμένο από το DNA) που λέει στο κύτταρο πώς να φτιάξει την κάθε πρωτεΐνη του. Με την βοήθεια τέτοιων μορίων λοιπόν (RNA) οι πιο πάνω ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν κύτταρα νευρικά και δερματικά σε καρδιακά. Πολύ σημαντικό το επίτευγμα, όπως καταλαβαίνετε.
Ειδκότερα, οι ερευνητές με ειδική τεχνική τοποθέτησαν τέτοια μόρια RNA που πήραν από καρδιακά κύτταρα σε αστροκύτταρα και ινοβλάστες και μετέτρεψαν αυτά τα τελευταία σε καρδιακά κύτταρα.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο διαδίκτυο στη διεύθυνση Proceedings of the National Academy of Sciences. Δεν έχει νόημα να σας κουράσω εδώ με επιστημονικές λεπτομέρειες, θα πρέπει όμως να σας τονίσω την σπουδαιότητα αυτού του επιτεύγματος. Γιατί αυτό σημαίνει πως πλησίασε η ώρα που θα μπορεί να θεραπεύονται οι καρδιές που έχουν προβλήματα (εμφράγματα, καρδ. ανεπάρκεια) ανανεώνοντας τα κύτταρά τους που έχουν υποστεί βλάβη. Σημαντικός σταθμός στην ιστορία της ιατρικής. Δεν βρίσκετε;
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.