Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Υγιεινή διατροφή (14)

ΣΟΚΟΛΑΤΑ   ΑΓΑΠΗ   ΜΟΥ          
                                                                                                  Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Έχουμε ξαναμιλήσει για την πολυαγαπημένη σοκολάτα. Μπορείτε να ξαναδιαβάσετε το πρώτο άρθρο της σειράς κάνοντας κλικ εδώ .
Σήμερα όμως θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάποιες νεότερες επιστημονικές έρευνες που αφορούν τη σοκολάτα. Οι έρευνες αυτές αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τα οφέλη που η μετρημένη κατανάλωση σοκολάτας (μαύρης, περιεκτικότητας 70% και άνω σε κακάο).
Στη πρώτη έρευνα, που διενεργήθηκε από πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, σε τριάντα υγιείς ενήλικες, διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση σοκολάτας βελτίωσε σημαντικά την άμεση γνωσιακή ικανότητα των συμμετεχόντων αλλά και ελάττωσε σημαντικά την πνευματική τους κόπωση. Οι ερευνητές αποδίδουν τα πιο πάνω ευρήματα στην επίδραση των φλαβονοειδών στο ενδοθήλιο των αγγείων και την αιματική ροή. Με πιο απλά λόγια δηλαδή, σε βελτίωση της αιμάτωσης του εγκεφάλου. (J Psychopharmacol. 2010 Oct;24(10):1505-14. Epub 2009 Nov 26.)
Στη δεύτερη, ακόμη πιο πρόσφατη έρευνα, που διενεργήθηκε σε πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρεττανίας, βρέθηκαν και πάλι παρόμοια αποτελέσματα ως προς την γνωσιακή λειτουργία του εγκεφάλου, παρατηρήθηκαν όμως επιπλέον βελτιωτικά αποτελέσματα στην όραση των συμμετεχόντων, πράγμα που αποδίδεται σε βελτίωση της αιματικής ροής (της κυκλοφορίας του αίματος δηλαδή) και στον αμφιβληστροειδή. (Physiol Behav. 2011 Jun 1;103(3-4):255-60. Epub 2011 Feb 12.)
Οι ευεργετικές αυτές ιδιότητες της σοκολάτας οφείλονται στα φλαβονοειδή (κατεχίνες, επικατεχίνες και προανθοκυανιδίνες) που  ανήκουν στις πολυφαινόλες. Αυτές είναι φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες πολύ ωφέλιμες για την υγεία μας.
Παρ όλα αυτά, μη ξεγελαστείτε φίλες και φίλοι μου και αρχίσετε να καταναλώνετε την μαύρη σοκολάτα σε μεγάλες ποσότητες. Απ ότι φαίνεται, ένα κομμάτι διαστάσεων περίπου 2Χ2 εκατ. την ημέρα είναι αρκετό για να απολαύσετε τα ευεργετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης της σοκολάτας, όπως έχουμε ξαναπεί, χωρίς να δημιουργήσετε άλλα προβλήματα στον οργανισμό σας, όπως αύξηση του βάρους, της χοληστερίνης σας κ.λ.π.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.