Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Υγιεινή διατροφή (13)

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ  ΚΑΙ  ΗΛΙΟ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μπορεί το θέμα μας σήμερα να αφορά τη διατροφή, όμως ο λόγος που αναφερόμαστε σήμερα σε αυτήν, είναι η προστασία μας από τον ήλιο και από τις βλαπτικές υπεριώδεις ακτίνες του.
Το πιστεύετε πως έρευνες έχουν δείξει πως διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά (λαχανικά και φρούτα) προσφέρει σημαντική προστασία από τον ήλιο; Και βέβαια μια τέτοια διατροφή δεν έχει καμία παρενέργεια, όπως είναι φυσικό, ενώ αντίθετα τα διάφορα αντηλιακά προϊόντα μπορούν να κρύβουν κινδύνους καρκινογένεσης, λόγω των διαφόρων χημικών ουσιών που περιέχουν.
Τα αντιοξειδωτικά των τροφών βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που η βλαπτική ηλιακή ακτινοβολία (υπεριώδης) τον κάνει να παράγει, λειτουργώντας επάνω του σαν στρες (σας έχω μιλήσει για την παραγωγή αυτών των ριζών εκτενώς στο βιβλίο μου «πώς να νικήσετε το στρες» εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ).
Αλλά το ενδιαφέρον είναι πως έρευνα έχει δείξει ότι η προστασία του δέρματος από τον ήλιο μέσω της διατροφής προέρχεται εκτός από την γενική αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών και από συσσώρευση των αντιοξειδωτικών των τροφών τοπικά στις διάφορες στιβάδες του δέρματος. Η έρευνα αυτή αφορούσε τα καρωτινοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται σε αφθονία στα καρώτα αλλά και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στις γλυκοπατάτες και στην κολοκύθα. Στην έρευνα διαπιστώθηκε πως τα καρωτινοειδή εκκρινόμενα από ιδρωτοποιούς και άλλους αδένες στο δέρμα παρέχουν και εκεί τοπικά αντιοξειδωτική προστασία. Και μία άλλη έρευνα έδειξε πως το ίδιο συμβαίνει και με την  κατανάλωση βιολογικών αβγών.
Υπάρχουν επίσης πρόσφατες έρευνες που αποδίδουν παρόμοιες ιδιότητες και στα ω3 λιπαρά οξέα, για τα οποία έχουμε μιλήσει εκτενώς σε προηγούμενα άρθρα αυτής της στήλης, όπως και στην μαγειρεμένη ντομάτα, γιατί είναι γνωστό πως το λυκοπένιο (η αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται στη ντομάτα) ενισχύεται όταν η ντομάτα μαγειρεύεται.
Ερευνητές καταλήγουν πως η πολύ γνωστή πια Μεσογειακή δίαιτα, που είναι πλούσια σε τέτοια αντιοξειδωτικά σαν αυτά που αναφέραμε πιο πάνω, πιθανόν να ευθύνεται για την πολύ μικρότερη συχνότητα του μελανώματος στην περιοχή της Μεσογείου, σε σχέση με άλλες χώρες. Ενός δύσκολα θεραπευόμενου καρκίνου του δέρματος. 
Δεν σας συστήνω φίλες και φίλοι μου με αυτό το άρθρο να μην φοράτε το αντηλιακό σας εσείς και τα παιδιά σας, προτείνω όμως να ενισχύετε την άμυνα του οργανισμού σας με μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθάει ποικιλοτρόπως την υγεία σας έτσι ώστε να μπορείτε να χαρείτε περισσότερο τον ήλιο και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Φροντίστε όμως επίσης να διαλέγετε με προσοχή τα αντηλιακά σας, ώστε να είναι όσο γίνεται λιγότερο βλαπτικά για τον οργανισμό σας.
Με αγάπη

 

Πηγές:  1. Raman spectroscopic analysis of the increase of the carotenoid antioxidant concentration in human skin after a 1-week diet with ecological eggs.

J Biomed Opt.  2009; 14(2):024039 (ISSN: 1083-3668)

2. Nutritional approach to sun protection: a suggested complement to external strategies.

Nutr Rev.  2010; 68(2):75-86 (ISSN: 1753-4887)

3. In vivo distribution of carotenoids in different anatomical locations of human skin: comparative assessment with two different Raman spectroscopy methods.

Exp Dermatol.  2009; 18(12):1060-3 (ISSN: 1600-0625)

5. http://www.tantoday.com/forums/members/sparky.html/6th July 2010, 09:10 PM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.