Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΙ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ (1)

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ - ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ (1)
Ερευνητές χρησιμοποιώντας σπινθηρογράφημα εγκεφάλου με το μηχάνημα PET (positron emission tomography) έχουν πια διαπιστώσει, πως τα ίδια τμήματα του εγκεφάλου διεγείρονται όταν κάποιος φαντάζεται κάτι, με αυτά που διεγείρονται όταν το βιώνει στη πραγματικότητα. Έτσι, η δημιουργία φανταστικών εικόνων προκειμένου να βοηθηθεί κάποιος στην αντιμετώπιση διαφόρων συμπτωμάτων (θεραπευτικός οραματισμός) αποτελεί στις μέρες μας μία από τις θεραπείες που ονομάζονται συμπληρωματικές. Χρησιμοποιούνται δηλαδή σαν συμπλήρωμα στις κλασσικές ιατρικές θεραπείες και υποβοηθούν το αποτέλεσμα αυτών των τελευταίων.
Έχει αποδειχθεί ότι ο θεραπευτικός οραματισμός βοηθάει την ελάττωση της ναυτίας , της κούρασης και της απώλειας των μαλλιών στους ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία, καθώς επίσης ότι βελτιώνει γενικά την ψυχική διάθεση των καρκινοπαθών ασθενών.
Έχει αποδειχθεί επίσης πως τέτοιοι οραματισμοί, μπορούν αν προηγηθούν ενός χειρουργείου, να μειώσουν το άγχος και το φόβο που προκαλεί η επέμβαση. Σε έναν αριθμό μελετών έχει βρεθεί πως οι ασθενείς που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο χρειάζονται λιγότερα συνολικά παυσίπονα μετά την επέμβαση και πως συνήθως βγαίνουν από το νοσοκομείο 2-3 ημέρες νωρίτερα από αυτούς που δεν την χρησιμοποιούν. (Mayo Clinic. Guide to alternative medicine2007. )
Οι αρχαίοι Έλληνες, όπως και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι οι εικόνες έχουν μεγάλη επίδραση στον εγκέφαλό μας και πως μία έντονη εικόνα αρρώστιας θα μπορούσε να προκαλέσει και τα συμπτώματα αυτής της αρρώστιας. Φυλές ιθαγενών από την άλλη, χρησιμοποιούν και σήμερα ένα είδος τέτοιου θεραπευτικού οραματισμού που προτρέπει τον ασθενή να οραματισθεί τον εαυτό του γερό και υγιή, βελτιώνοντας έτσι την κατάστασή του.
Και ο Φρόυντ και ο Γιουγκ έχουν ασχοληθεί με το θέμα αυτό. Οι μοντέρνες δε έρευνες έχουν δείξει πως οι φανταστικές εικόνες προκαλούν φυσιολογικές, βιοχημικές και ανοσολογικές αλλαγές στον οργανισμό, που επιδρούν στην υγεία μας.
Η απλούστερη λοιπόν εικόνα που μπορεί κανείς να φτιάξει με την φαντασία του για να προσφέρει βοήθεια στον εαυτό του, όποιο και να είναι το πρόβλημα υγείας που τον απασχολεί, είναι να τον οραματίζεται γερό και χαρούμενο. Αυτός είναι ένας γενικός κανόνας.
Για τον πόνο τώρα ειδικότερα, κάποιοι οραματισμοί που μπορούν να βοηθήσουν είναι οι εξής: 1.Ονειρευτείτε για λίγο την εικόνα του εαυτού σας όπως ήταν πριν τον πόνο αυτό, ή όπως θα θέλατε να είναι χωρίς τον πόνο αυτόν. Κάντε την άσκηση αυτή όσο πιο πολλές φορές μπορείτε μέσα στην ημέρα.
2.Μπορείτε επίσης να φανταστείτε το σημείο που πονάει σαν να υπάρχει εκεί μία αναμμένη φωτιά και πως τη σβήνετε εσείς ρίχνοντας επάνω της κρύο νερό.
3.Ή μπορείτε να φανταστείτε το πονεμένο σας σημείο σαν κάτι πολύ ζεστό που το δροσίζετε βάζοντας επάνω του παγάκια.
Όσο πιο πολύ πιστέψετε και ασχοληθείτε με την φανταστική σας εικόνα, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχετε, γιατί τόσο περισσότερο πείθεται ο εγκέφαλός σας να αναλάβει δράση.
Ο οραματισμός σας αυτός θα επιτύχει ακόμη περισσότερο αν τον κάνετε αφού προηγουμένως χαλαρώσετε λίγο ακούγοντας ένα από τα μουσικά βιντεάκια που σας έχω κατά καιρούς βάλει σε αυτό το μπλογκ. Ακούστε πρώτα τη μουσική με κλειστά τα μάτια, πάρτε μερικές ήρεμες και αργές ανάσες και στη συνέχεια φτιάξτε την φανταστική σας εικόνα όπως σας τη περιέγραψα πιο πάνω και ασχοληθείτε για λίγο με αυτή. Δοκιμάστε και ενημερώστε με αν δεν σας κάνει κόπο για τα αποτελέσματα.
Θα τα ξαναπούμε….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.