Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Υγιεινή διατροφή/καρκίνος (1)

Γεια σας φίλοι μου
Θα σας στενοχωρήσω λίγο σήμερα, αλλά τι να κάνουμε, όσοι αγαπούν ….παιδεύουν, το λέει και η παροιμία μας. Θα σας μιλήσω λοιπόν για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για την υγεία μας η διατροφή μας με καλοψημένα ή επεξεργασμένα (μπέικον, λουκάνικα κ.λ.π) κρέατα, επ’ ευκαιρία ενός άρθρου που δημοσίευσε πρόσφατα το BBC. Το πολύ πρόσφατο άρθρο, αναφέρεται σε ερευνητική εργασία που έγινε σε 1700 άτομα και ανακοινώθηκε εφέτος, στην Αμερική σε συνέδριο για τον καρκίνο. Η εργασία διήρκεσε 12 χρόνια και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ανάλογα με τη κληρονομικότητα κάποιοι άνθρωποι μεταβολίζουν δυσκολότερα από άλλους, το καλοψημένο κρέας. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τους υπολοίπους να πάθουν καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, όπως βρήκαν οι ερευνητές. Αιτία είναι κάποιες ουσίες που παράγονται στο καλοψημένο κρέας καθώς και στα επεξεργασμένα κρέατα, που λέγονται ετεροκυκλικές αμίνες. Οι ουσίες αυτές είναι καρκινογόνες και έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα πάνω από 17 από αυτές.
Κάτι σημαντικό που επισημαίνουν οι ερευνητές, είναι πως γι αυτούς που καπνίζουν, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Εκτός όμως από τον καρκίνο της κύστεως, στον οποίο αναφέρεται η πιο πάνω έρευνα, παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει πως το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, πράγμα που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια σε πειραματόζωα :
Άλλος ένας καρκίνος που συσχετίσθηκε σε πρόσφατες ερευνητικές εργασίες με τη κατανάλωση καλοψημένου κρέατος, είναι ο καρκίνος του παγκρέατος. Και σε αυτή τη περίπτωση βρήκαν οι ερευνητές να ενισχύεται η καρκινογόνος δράση των ετεροκυκλικών αμινών που δημιουργούνται στα καλοψημένα κρέατα από το κάπνισμα. Οι καπνιστές είναι δηλαδή περισσότερο ευάλωτοι στην καρκινογόνο επίδραση του καλοψημένου κρέατος.


Με τον όρο καλοψημένα, εννοούμε τόσο τα ψητά στη σχάρα όσο και τα τηγανητά κρέατα. Και μάλιστα οι ερευνητές ισχυρίζονται πως ακόμη και με το κοτόπουλο αλλά και το ψάρι συμβαίνει το ίδιο πράγμα, όχι όμως στον ίδιο βαθμό που αυτό συμβαίνει με το κρέας. Το συμπέρασμά τους είναι λοιπόν να καταναλώνει κανείς λιγότερο κρέας και επεξεργασμένα προϊόντα του και να τα προτιμάει μαγειρεμένα σε σιγανή φωτιά. Για τα κρέατα στα κάρβουνα, συστήνουν σε όσους επιμένουν να τα καταναλώνουν, να μην έρχονται αυτά σε επαφή με τις φλόγες και να ψήνονται περισσότερη ώρα σε σιγανή φωτιά.

Το κάπνισμα δεν είναι μόνον καρκινογόνο για τους πνεύμονες, επαναλαμβάνω, ενισχύει και τη καρκινογόνο δράση του καλοψημένου και επεξεργασμένου κρέατος, μη το ξεχνάτε.
Η διατροφή μας είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες για την υγεία μας. Πρέπει να το καταλάβουμε και να κάνουμε κάτι για να τη βελτιώσουμε, επιτέλους. Ιδιαίτερα να το διδάξουμε αυτό με το παράδειγμά μας, στα παιδιά μας.
Σας εύχομαι κάθε καλό…

Πηγές:


1. Well-done Meat Intake, Heterocyclic Amine Exposure, and Cancer Risk
Wei Zheng, M.D., Ph.D. and Sang-Ah Lee, Ph.D.
Department of Medicine, Vanderbilt Epidemiology Center, Vanderbilt-Ingram Cancer Center, Vanderbilt University School of Medicine, Nashville, TN, USA.
2. Red meat intake, doneness, polymorphisms in genes that encode carcinogen-metabolizing enzymes and colorectal cancer risk
Michelle Cotterchio,1,2 Beatrice A. Boucher,1 Michael Manno,1 Steven Gallinger,3 Allan B. Okey,4 and Patricia A. Harper5
3. Dietary Mutagen Exposure and Risk of Pancreatic Cancer
Donghui Li,1 Rena Sue Day,4 Melissa L. Bondy,2 Rashmi Sinha,5 Nga T. Nguyen,1 Douglas B. Evans,3 James L. Abbruzzese,1 and Manal M. Hassan1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.