Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (14)

Γεια σας φίλοι μου
Σίγουρα θα πιστέψατε πως σας ξέχασα, μένοντας σε σιωπή τόσες ημέρες…. Δεν είναι όμως έτσι. Απλά έλειπα, γιατί ταξίδεψα. Επισκέφθηκα την Κωνσταντινούπολη, θα σας μιλήσω αναλυτικότερα γι αυτό το ταξίδι μου, σε άλλη μας συνάντηση. Γυρίζοντας όμως βρήκα ανθισμένη τη γλυτσίνια (πασχαλιά, κατά τους Κερκυραίους) στη πίσω αυλή του σπιτιού μου και δεν κρατήθηκα να μη σας τη φωτογραφίσω. Δεν είναι κούκλα; Ξέρετε το κλάδεμά της κάθε χρόνο (μετά το τέλος του Φλεβάρη, μόλις τελειώσουν οι παγωνιές) είναι ίδιο με αυτό των αναρριχόμενων τριανταφυλλιών, αν θέλετε να βγάζει σε μεγάλα τσαμπιά τα μυρωδάτα λουλούδια της. Και η άνθησή τους είναι περίπου σύγχρονη. Έβγαλε τα πρώτα της λουλούδια και η κόκκινη αναρριχόμενη τριανταφυλλιά μου, όπως βλέπετε, που μεγάλωσε από ένα κλαδάκι που μου έδωσε μια καλή φίλη και έμπηξα στο έδαφος πριν λίγα χρόνια, την εποχή που κλάδευε εκείνη τη δική της. Τόσο απλό είναι να αποκτήσετε αν θέλετε τριανταφυλλιές. Βάζετε στο χώμα μερικά κλαδιά την εποχή που του κλαδέματος και περιμένετε. Αυτό είναι όλο. Κάποια από αυτά θα πιάσουν και θα βγάλουν τα πρώτα τους φυλλαράκια την άνοιξη.
Το κούρεμα τώρα της γλυτσίνιας όπως και της αναρριχόμενης τριανταφυλλιάς, για όσους δεν το ξέρετε, γίνεται ως εξής : Αφήνουμε ανέπαφα τα κλαριά που θέλουμε να αναρριχηθούν και να ανθίσουν και κόβουμε τελείως, όλα τα αδύναμα μικρά ή ξερά πλαϊνά κλαδιά, ενώ τα καλύτερα πλαϊνά κλαδιά τα κλαδεύουμε αφήνοντας ανέπαφα ένα με δύο μάτια. Αυτά είναι που θα μεγαλώσουν και θα ανθίσουν την άνοιξη, προκαλώντας τον θαυμασμό μας.
Δοκιμάστε να το κάνετε μόνοι σας, είναι πολύ εύκολη δουλειά. Φροντίστε μόνον να φοράτε χοντρά γάντια όταν κλαδεύετε τις τριανταφυλλιές, γιατί είνάι επώδυνο το σίμπημα από τα αγκάθια τους. 
Ανθισαν όμως όπως βλέπετε στον κήπο και οι άγριες γλαδιόλες, καθώς και κάποιες μπλε ίριδες ανάμεσά τους,  ενώ λίγο πιο κει φάνηκαν τα πρώτα, μαγευτικά σε ποικιλία χρώματος, λουλούδια μιας μικρής παιώνιας. Το ξέρετε πως χρειάζονται πέντε χρόνια για να ανθίσει ένα πρωτοφυτεμένο ρίζωμα παιώνιας; Μην απογοητευθείτε λοιπόν αν αγοράσετε μία μικρή παιώνια και δεν την δείτε να ανθίζει αμέσως. Εξαρτάται η άνθισή της από το πόσο καιρό είναι φυτεμένο το ρίζωμά της. Σας το έχω ξαναπεί νομίζω, η κηπουρική ασκεί την υπομονή μας και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της ζωής.   
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.