Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Υγιεινή διατροφή/θαλασσινά (4)

Γεια σας
Ξέρετε πως ένα πολύ καλό υποκατάστατο του κρέατος, όσον αφορά τις πρωτεΐνες που περιέχει, και όχι μόνον, είναι ο μπακαλιάρος; Μαζί με τον γάδο, είναι ψάρια πλούσια σε βιταμίνες Β και D, φωσφόρο, κάλλιο, σελήνιο καθώς και τα περίφημα Ω3 λιπαρά οξέα, τόσο προστατευτικά για την υγεία μας, για τα οποία έχουμε μιλήσει σε προηγούμενη κουβέντα μας. (Διατροφικές συμβουλές 10)
Οι πατάτες από την άλλη, περιέχουν πολλά χρήσιμα για τον οργανισμό μας συστατικά στη φλούδα τους, που βέβαια καθαρίζουμε, και μάλιστα αφού τη πλύνουμε πρώτα καλά, για να μην περάσουν με το εργαλείο ή το μαχαίρι που τις καθαρίζουμε μέσα στη σάρκα τους τα χημικά με τα οποία είναι αυτές πασπαλισμένες για να μη σαπίζουν και χαλάνε όσο βρίσκονται αποθηκευμένες, αλλά και αυτά με τα οποία οι καλλιεργητές γεμίζουν το έδαφος, από τη μία για λίπανση και από την άλλη για απαλλαγή από τα έντομα.
Βρήκα όμως πριν λίγες μέρες σε σούπερ μάρκετ (μεγάλης αλυσίδας) τα πατατάκια που σας φωτογράφισα, οργανικά μεγαλωμένα, που τρώγονται με τη φλούδα τους (χρώμα βαθύ ροζ) και που είναι ιδανικά για βράσιμο στον αχνό. Μαγειρεύονται ταχύτατα, και είναι πεντανόστιμα.
Αναζητήστε τα και δοκιμάστε τα. Δεν χρειάζονται ξεφλούδισμα και είναι ιδανικά για πατατοσαλάτες. Τα συνδύασα λοιπόν με μπακαλιάρο και ιδού η ευκολότατη συνταγή:


ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Μπακαλιάρος σε λαδόκολλα 
Χοντρά κομμάτια μπακαλιάρου (καλά ξαλμυρισμένου)
Μαϊντανός
Άνηθος
Ξύσμα και χυμός λεμονιού
Πιπέρι (πράσινο κατά προτίμηση)




Πασπαλίζουμε με πιπέρι τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα βάζουμε σε λαδόκολλα, αφού τα πασπαλίσουμε καλά με αρκετό μίγμα άνηθου-μαϊντανού-ξύσμα λεμονιού. Ρίχνουμε από πάνω 1κ.γ. χυμό λεμονιού ή κρασί λευκό (ότι επιθυμείτε) και τυλίγουμε τη λαδόκολλα σε πακετάκι, με τις άκρες τυλιγμένες προς τα επάνω για να μη χυθεί ο ζωμός που θα βγάλει το ψάρι, όπως ψήνεται. Στη συνέχεια τυλίγουμε το πακετάκι αυτό σε αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε σε ταψάκι. Ρίχνουμε στο ταψί λίγο λευκό κρασί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα. Συνοδεύεται πολύ ωραία με πατατοσαλάτα.
Προσοχή: ποτέ να μη τυλίγετε κατευθείαν τα τρόφιμά σας σε αλουμινόχαρτο για να τα μαγειρέψετε. Είναι πολύ βλαβερή για την υγεία σας αυτή η συνήθεια.



Πατατοσαλάτα
Πατάτες οργανικές κομμένες σε κομμάτια και βρασμένες στον ατμό με τη φλούδα τους. Στη συνέχεια τις λιώνουμε ελαφρά με ένα πηρούνι και τις ανακτεύουμε με:
Κρεμμύδι ξερό που το έχουμε για μισή περίπου ώρα αφήσει, κομμένο σε ροδέλες, μέσα σε 1 -2 κ.σ. ξύδι ελαφρύ (ξύδι ρυζιού ή μηλόξυδο) και ζεστό νερό (να το σκεπάζει) και στη συνέχεια το έχουμε στύψει καλά.
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Πιπεριά Φλωρίνης ψημένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμη σε βάζο)
Αλάτι, πιπέρι
Περιχύνουμε τη πατατοσαλάτα μας με μίγμα από λάδι, ξύδι, λεμόνι και λίγη μουστάρδα. (Οι ποσότητες εξαρτώνται από το γούστο σας) Χτυπάμε καλά τα υλικά αυτά σε ένα μικρό βαζάκι  (βιδώνουμε το καπάκι του και το κουνάμε σαν σέικερ δηλαδή) για να διαλυθεί η μουστάρδα. Αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να την παραλείψετε.
Πανεύκολο και πολύ υγιεινό φαγητό, με ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας και πολύ ελαφριά γεύση.
Enjoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.