Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας -βιολογία- (4)

Γεια σας
Σήμερα αποφάσισα να σας εξηγήσω τι είναι και πώς λειτουργούν τα γονίδιά μας, αφού αυτά ευθύνονται για όλες τις λειτουργίες των κυττάρων μας, δηλαδή ολόκληρου του οργανισμού μας. Αυτά έχουν γραμμένες επάνω τους, με κώδικα, τις εντολές που κάνουν τα κύτταρά μας να λειτουργούν. Ο κώδικας αυτός βρίσκεται επάνω στο DNA (αποτελείται, χονδρικά, από διαφορετικά χημικά μόρια). Ένα κομμάτι δηλαδή του DNA που περιέχει μία πλήρη εντολή για κάποια λειτουργία του κυττάρου αποτελεί ένα γονίδιο. Το DNA όμως βρίσκεται μέσα στους πυρήνες των κυττάρων μας και δεν βγαίνει από εκεί. Πώς λοιπόν δίνει τις εντολές στο υπόλοιπο κύτταρο για να λειτουργήσει αυτό; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Τα κύτταρά μας έχουν μέσα τους έναν πυρήνα (η σκούρα περιοχή στο κέντρο της δεξιάς φωτογραφίας). Μέσα σε αυτόν τον πυρήνα υπάρχουν τα χρωμοσώματα, που βλέπετε στη φωτογραφία που βρίσκεται στην αρχή αυτού του άρθρου. Αυτά αποτελούνται από καλά περιτυλιγμένο DNA (αριστερή και κάτω φωτογραφία). Το DNA είναι περιτυλιγμένο και γύρω από κάποιες πρωτεΐνες που λέγονται ιστόνες αλλά και γύρω από τον εαυτό του πολλές φορές,  και φτιάχνει τελικά τα χρωμοσώματα που ευθύνονται για τη κληρονομικότητά μας. Γιατί αυτά, κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται στα δύο, μοιράζονται στη μέση και τα μισά μεταφέρονται στο καινούργιο κύτταρο, όπου στη συνέχεια διπλασιάζονται και πάλι, για να είναι έτοιμα για την καινούργια διαίρεση του κυττάρου. Δεν ζουν για πάντα, όπως ίσως πολλοί γνωρίζετε τα κύτταρά μας, συνεχώς αυτά ανανεώνονται. Καινούργια παράγονται συνεχώς και τα παλιά πεθαίνουν. Δεν υπάρχει βλέπετε τίποτα στατικό στη φύση.
Τα γονίδια είναι, επομένως, πολύ-πολύ μικρά κομματάκια αυτών των χρωμοσωμάτων, όπως καταλαβαίνετε. Επειδή τώρα τα χρωμοσώματα είναι καλά κλεισμένα και προστατευμένα μέσα στους πυρήνες των κυττάρων μας, η «φύση» έχει προνοήσει να φτιάξει έναν περιπατητικό σαρωτή (scanner) που λέγεται RNA. Αυτό το μόριο, (η μεγάλη ροζ κουκίδα που βλέπετε στην εικόνα) ξετυλίγει το DNA από τις ιστόνες, (πρωτείνες που εμφανίζονται με πράσινο χρώμα στη φωτογραφία) και το σκανάρει, αντιγράφει τις κωδικοποιημένες εντολές που βρίσκονται εκεί (την αλληλουχία των διαφόρων χημικών μορίων δηλαδή που υπάρχουν στο κομμάτι αυτό του DNA) και στη συνέχεια βγαίνει έξω από τον πυρήνα και τις δίνει στα διάφορα όργανα του κυττάρου προκειμένου αυτά να τις εκπληρώσουν με τις αντίστοιχες λειτουργίες τους.
Δεν είναι πραγματικά μαγικός αυτός ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας; Δεν νοιώθετε περήφανοι που υπάρχετε, όταν αντιλαμβάνεστε όλη αυτή τη σοφία που κρύβετε μέσα σας; Θα ήθελα πολύ να με ενημερώσετε αν κάποια στιγμή κάποιοι από εσάς αρχίσετε να το αισθάνεστε. Έως τότε...
Να στε πάντα καλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.