Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Υγιεινές συνταγές/όσπρια (7)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πάει καιρός που δεν σας έχω δώσει καινούργια συνταγή. Έφτιαξα όμως ένα πραγματικά πολύ νόστιμο και υγιεινό πιάτο πριν λίγο καιρό που πρέπει να δοκιμάσετε. Του ταιριάζει πολύ σαν συμπλήρωμα η προηγούμενη συνταγή που σας είχα δώσει πριν λίγο καιρό με την γεμιστή κόκκινη πιπεριά (μπορείτε να την ξαναδείτε κάνοντας κλικ εδώ).
Μη ξεχνάτε πως τα όσπρια είναι πολύ καλύτερο να τρώγονται μαζί με ρύζι, γιατί αλληλοσυμπληρώνονται τα συστατικά τους και αυξάνει η θρεπτική τους αξία.
Λιγοστέψτε όμως την ποσότητα του κάρι εάν έχετε παιδιά και δεν το έχουν συνηθίσει, αν και όλοι οι σπόροι που βρίσκονται κονιορτοποιημένοι μέσα σε αυτό το μπαχαρικό κάνουν πολύ καλό στον οργανισμό, γι αυτό καλό θα είναι να το συνηθίσετε σιγά-σιγά.
Εναλλακτικά, μπορείτε να αντικαταστήσετε το κάρι με 1 κ.σ. γκάραμ μασάλα (μίγμα μπαχαρικών που θα βρείτε στα ειδικά καταστήματα) και 1 κ.σ. κιτρινόριζα (κουρκουμά). Στην περίπτωση αυτή το φαγητό σας θα έχει ιδιαίτερο άρωμα και δεν θα καίει καθόλου. 

ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΟΥ
Ρεβίθια με άγριο ρύζι και κάρι  
1 φλ. ρεβίθια
½ φλ. άγριο (αναποφλοίωτο) ρύζι ανάμικτο (όλα τα χρώματα)
2 μέτρια κρεμμύδια
2 σκ. σκόρδο
6 κ.σ. λάδι
1 κύβος λαχανικών
1 κ.σ. κάρι
1-2 κ.σ. σταφίδες μαύρες
1 ξινόμηλο
Μουσκεύουμε από το βράδυ τα ρεβίθια και το ρύζι, σε χωριστά σκεύη. Τα ξεπλένουμε την επομένη καλά και τα σουρώνουμε.
Βράζουμε τα ρεβίθια σκεπασμένα με νερό 1-2 δάχτυλα επάνω από την επιφάνειά τους, στη χύτρα (1 ώρα) ή σε απλή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν (σε αυτήν θα χρειαστείτε περισσότερο νερό), με 2 φύλλα δάφνης, 1 κλωναράκι θυμάρι και 1-2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη ή όποιο άλλο φρέσκο μυρωδικό έχετε στα γλαστράκια ή τον κήπο σας.  Τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό τους. (Χρειαζόμαστε 1-2 φλιτζάνια).
Στο λάδι, μαραίνουμε τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι. Προσθέτουμε το κάρι, και τα γυρίζουμε όλα μαζί στο λάδι μέχρι να μυρίσει το κάρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε  το σκόρδο ψιλοκομμένο, τα ρεβίθια, το ρύζι και τον κύβο λαχανικών. Τα γυρίζουμε όλα μαζί για λίγο στο λάδι και στη συνέχεια προσθέτουμε 1 φλ. από τον ζωμό των ρεβιθιών, το μήλο κομμένο σε μικρά κομματάκια, τις σταφίδες κι λίγο ακόμη αλάτι, και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά το φαγητό μέχρι να γίνει το ρύζι. (αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη ζωμό από τα ρεβίθια ή νερό). 
Σερβίρουμε πασπαλισμένο με μαϊντανό.
Καλή σας όρεξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.