Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Υγιεινή διατροφή/ καρκίνος (11)

Τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού: σταφύλια
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για τα σταφύλια αποφάσισα να σας μιλήσω σήμερα και ας βρισκόμαστε ακόμη στον χειμώνα. Αιτία, δύο καινούργιες ερευνητικές εργασίες που διάβασα στο διαδίκτυο με πολύ καλά ιατρικά νέα.
Στην πιο πρόσφατη, επιστήμονες από το Κέντρο Καρκίνου του πανεπιστημίου του Κολοράντο της Αμερικής, διαπίστωσαν πως το εκχύλισμα από κουκούτσια  σταφυλιών, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Οι έρευνα έγινε, όπως οι περισσότερες, σε ποντίκια,  που είχαν καρκίνους στο κεφάλι και τον λαιμό και βρέθηκε πως το εκχύλισμα των κουκουτσιών του σταφυλιού, βλάπτει το DNA των καρκινικών κυττάρων, και τα καταστρέφει.
Θα χρειαστούν βέβαια κάποια χρόνια έως ότου επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά και σε ανθρώπους, ωστόσο όσοι φίλοι ή φίλες παλεύουν με αυτή την νόσο, δεν χάνουν σίγουρα τίποτα να δοκιμάσουν να προσθέσουν στη διατροφή τους εκχύλισμα από κουκούτσια σταφυλιών. Πουλιέται απ’ όσο γνωρίζω από τις εταιρείες που διαθέτουν συμπληρώματα διατροφής και μπορείτε να το βρείτε και στο διαδίκτυο.
Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία παρενέργεια από το εκχύλισμα αυτό στα ποντίκια της έρευνας.
Αλλά και τα σταφύλια ολόκληρα, όχι μόνον τα κουκούτσια τους είναι θαυματουργά για την υγεία μας. Μία άλλη λίγο παλαιότερη έρευνα έδειξε πως αυτά προστατεύουν τα μάτια μας από την εκφύλιση των γηρατειών, ακόμη και αν έχουν αυτά καταναλωθεί σε νεαρή ηλικία, χάρις στην μεγάλη αντιοξειδωτική τους δράση*.  
Η έρευνα που έγινε και πάλι σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Free Radical Biology and Medicine πριν λίγο καιρό, έδειξε πως τα αντιοξεδωτκά συστατικά των σταφυλιών προστατεύουν πολύ καλά τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και εμποδίζουν την εκφύλιση (από την ηλικία) της ωχρής κηλίδας του ματιού, που οδηγεί πολλούς και πολλές σε τύφλωση.
Φάτε λοιπόν πολλά σταφύλια φίλες και φίλοι μου,όταν είναι η εποχή τους. Και ακόμη καλύτερα φάτε τα με τα κουκούτσια, τα οποία προσπαθήστε μάλιστα να σπάτε και να καταπίνετε, προσέχοντας βέβαια τα δόντια σας…
Δεν είναι υπερβολή, σας βεβαιώνω. Είναι υγεία.
Με αγάπη

* Αντιοξειδωτική δράση σημαίνει εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου που παράγονται στον οργανισμό μας από τα στρες της ζωής, όπως σας έχω αναλυτικά εξηγήσει στο βιβλίο μου "Πώς να νικήσετε το στρες" Εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.