Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ερασιτέχνης κηπουρός/ Λαχανόκηπος (18)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Η εποχή σποράς άρχισε, έστω και αν ο χειμώνας μας δείχνει αυτόν τον καιρό την πολύ άγρια πλευρά του. Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες στον κήπο μου την περασμένη άνοιξη και τις έβαλα για να σας φτιάξω λίγο το κέφι...
Στο άρθρο αυτής της στήλης που έγραψα την ίδια εποχή πριν από ένα χρόνο, (και που μπορείτε να ξαναδείτε κάνοντας κλικ εδώ) σας έχω μιλήσει για το σκάψιμο και την ανανέωση του χώματος του κήπου σας, ώστε να είναι έτοιμο για την καινούργια σπορά, όπως και για την καλύτερη περίοδο σποράς ανάλογα με την φάση του φεγγαριού.
Το άρθρο αυτό, όπως βλέπω από τις στατιστικές της ιστοσελίδας, έχει αναδειχθεί στο πιο δημοφιλές από όλα τα άρθρα αυτού του ιστότοπου και αυτό μου προκαλεί έκπληξη, γιατί ο ιστότοπος αυτός φτιάχτηκε για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του στρες και την κατανόηση της ανάγκης για μια ιατρική ολοκληρωμένη (integrative) αντί της πεπαλαιωμένης πια «κλασικής», και όχι για συμβουλές κηπουρικής, αφού δεν είμαι η ίδια γεωπόνος,  αλλά δεν πειράζει.
Η αλήθεια είναι, όπως σας έχω ξαναπεί, πως τα άρθρα της κηπουρικής τα έχω βάλει για να εμπνεύσω σε κάποιους ανάμεσά σας την αγάπη που τρέφω και εγώ για την κηπουρική, που είναι μία πολύ καλή άσκηση τόσο σώματος όσο και ψυχής.
Όσον αφορά το σώμα, η κηπουρική ασκεί όλα τα μέλη, και εναπόκειται στον καθένα να αποφασίσει τον βαθμό της έντασης της άσκησης, ανάλογα με τις αντοχές του, ενώ από την άλλη, η άσκηση αυτή γίνεται στο ύπαιθρο, ανάμεσα στην ενέργεια και το οξυγόνο που μας χαρίζουν  τα φυτά.
Όσον αφορά τον ψυχισμό μας τώρα, η αγάπη για τα φυτά, κάνει το ίδιο καλό στον οργανισμό μας όσο η αγάπη για τα ζώα ή τους ανθρώπους. Το αντικείμενο της αγάπης δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία όσο το συναίσθημα. Αυτό είναι που οδηγεί την λειτουργία της καρδιάς μας σε εναρμόνιση (coherence) και κατ’ επέκταση, σε εναρμόνιση όλες τις ενέργειες του κορμιού μας με μεγάλο όφελος στην υγεία μας,  όπως έχουμε πολλές φορές πει σε αυτόν τον ιστότοπο, και όπως σας έχω αναλυτικά εξηγήσει στο βιβλίο μου "Πώς να νικήσετε το στρες", που μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ. 
Και το πιο σημαντικό είναι πως αυτή η εναρμόνιση, όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, επηρεάζει την αρμονία (coherence-συμφωνία) και των ανθρώπων που βρίσκονται τριγύρω μας, όσο και αν αυτό φαίνεται εκ πρώτης όψεως απίστευτο. Οι επιστημονικές έρευνες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία γι αυτό. Όση περισσότερη αγάπη λοιπόν καλλιεργήσουμε μέσα μας, τόσο αυτή επεκτείνεται και γύρω μας, βοηθώντας την ανθρωπότητα να βρει ηρεμία και αρμονία.
Μη κάνετε με βαρυγκώμια λοιπόν φίλες και φίλοι μου τις δουλειές σας στον κήπο. Κάντε τες με αγάπη για τα λουλούδια και τα φυτά σας, και δουλέψτε τόσο, όσο το σώμα σας αντέχει και δεν ταλαιπωρείται.
Ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι οι μήνες με την πιο πολλή δουλειά στον κήπο. Τώρα θα σκάψουμε, θα λιπάνουμε, θα σπείρουμε, θα μεταφυτέψουμε αν χρειάζεται, και θα κλαδέψουμε. Το πώς, το έχουμε ήδη ξαναπεί. Ας ανασκουμπωθούμε λοιπόν…
Οι επόμενες δύο εβδομάδες μετά την πανσέληνο της 7ης Φεβρουαρίου, είναι οι εβδομάδες που θα σπείρουμε ρόκα, μαρουλάκια, σπανάκι, αντίδια, σέσκουλα, παντζάρια, καρώτα, και θα φυτέψουμε κρεμμυδάκια, τόσο κατευθείαν στον κήπο, όσο και σε μεγάλες γλάστρες όσοι και όσες δεν διαθέτετε κήπο.
Στην συνέχεια, με το γέμισμα του φεγγαριού, θα σπείρουμε τα καλοκαιρινά λαχανικά μας. Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες και ότι άλλο μας αρέσει, σε μικρά γλαστράκια ή πλαστικά ποτηράκια ή ειδικά μικρά πλαστικά σπορεία, με τον τρόπο που έχουμε ξαναπεί και μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Ξεκινήστε ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.