Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Υγιεινή διατροφή/ καρκίνος (12)

Γεια σας
Για τα καρύδια θα σας μιλήσω και σήμερα, εξ αιτίας μίας νέας ιατρικής έρευνας που διάβασα πρόσφατα, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Το παλαιότερο σχετικό άρθρο μπορείτε να ξανδείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Αλβανοί και Αμερικανοί (από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια) είναι αυτή την φορά οι επιστήμονες που έκαναν έρευνα σε ποντίκια για τον καρκίνο του προστάτη, προσθέτοντας στη διατροφή τους καρύδια. 
Μέχρι τώρα, σε άτομα που έπασχαν από αυτή την νόσο ή σε αυτά που είχαν τον κίνδυνο να την αποκτήσουν, οι επιστήμονες συνιστούσαν μία δίαιτα χαμηλή σε λίπος, γιατί αυτό θεωρούσαν, μέχρι τώρα, πως μειώνει την επέκταση του όγκου.
Στα ποντίκια όμως της έρευνας που τρεφόντουσαν με καρύδια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν μέσα σε 18 εβδομάδες, πως το βάρος των όγκων του προστάτη τους ήταν το μισό από το αντίστοιχο βάρος των όγκων των ποντικών που δεν τρεφόντουσαν με καρύδια αλλά με μία διατροφή πλούσια σε λάδι σόγιας. Ο δε ρυθμός αύξησης του μεγέθους των όγκων ήταν κατά 28% μικρότερος στην ομάδα των ποντικών που τρεφόντουσαν με καρύδια.
Οι ερευνητές θεωρούν πως τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται μάλλον στα ω3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν τα καρύδια σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν σε αυτά.
Τα αποτελέσματα αφορούν βέβαια τα ποντίκια και δεν είναι βέβαιο πως τα ίδια αποτελέσματα θα παρατηρηθούν και στους ανθρώπους. Ωστόσο οι επιστήμονες λένε πως αν αυτό επιβεβαιωθεί, στην δίαιτα τη χαμηλή σε λιπαρά που συστήνεται σε όσους έχουν καρκίνο προστάτη θα πρέπει να προστεθούν και τα καρύδια.
Για τα ω3 έχουμε ξαναμιλήσει αναλυτικά (μπορείτε να ξαναδείτε το πρώτο άρθρο της σειράς κάνοντας κλικ εδώ). Θεωρούσαμε μέχρι τώρα πως αυτά βοηθούν το καρδιαγγειακό μας σύστημα, μειώνοντας την «κακή» μας χοληστερίνη (LDL). Οι νεότερες έρευνες όμως δείχνουν πως αυτά τα ωφέλιμα για τον οργανισμό λιπαρά οξέα έχουν μάλλον και αντικαρκινικές ιδιότητες, γιατί εκτός από την έρευνα που σας ανέφερα πιο πάνω, και ένα συστατικό που απομονώθηκε από το λάδι των ψαριών (πλούσιο σε ω3) βρέθηκε σε άλλες έρευνες πως σκοτώνει τα λευχαιμικά κύτταρα στον σπλήνα και τον μυελό των οστών ποντικών, θεραπεύοντάς τα από την νόσο.
Μία διατροφή επομένως χαμηλή σε λίπος, πλούσια σε λαχανικά και φρούτα , με μία χούφτα ξηρούς καρπούς την ημέρα και 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι (όχι τηγανητό), είναι ότι καλύτερο μπορείτε να προσφέρετε στον οργανισμό σας, παράλληλα με την άσκηση, το γέλιο και την χαλάρωση. Το έχουμε πει πολλές φορές, αλλά θα συνεχίσω να σας το λέω μέχρι να γίνει σε όλες και όλους σας κανόνας ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.