Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (8)

Διατροφή και ψυχική υγεία
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Οι μελέτες για τις οποίες θα σας μιλήσω σήμερα δεν είναι πολύ πρόσφατες, είναι όμως πολύ ενδιαφέρουσες και μπορεί να βοηθήσουν πολλές και πολλούς ανάμεσά μας.
Πρόκειται για την σχέση της ζάχαρης και γενικότερα της διατροφής με την ψυχική υγεία.
Όσο και αν φαίνεται παράξενο, πριν δύο χρόνια, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας από γνωστό Βρετανό ψυχίατρο ερευνητή, τον  Malcolm Peet στα οποία αναφέρεται πως η κατανάλωση ζάχαρης βρέθηκε να συσχετίζεται τόσο με την κατάθλιψη όσο και με τη σχιζοφρένεια.
Στην προσπάθεια να εξηγηθεί αυτή η συσχέτιση, επιστήμονες πιστεύουν, πως
1. η ζάχαρη καταστέλλει την δράση μιας σημαντικής για τη λειτουργία του εγκεφάλου ορμόνης που λέγεται BDNF. Η ορμόνη αυτή βοηθάει την διατήρηση και την υγεία των κυττάρων του εγκεφάλου και παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της μνήμης ενισχύοντας τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων (νευρικών κυττάρων). Τόσο στη κατάθλιψη , όσο και στη σχιζοφρένεια έχουν παρατηρηθεί χαμηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης.
2. η περίσσεια ζάχαρης στον οργανισμό τον οδηγεί σε αντίδραση φλεγμονής, λειτουργεί δηλαδή σαν «στρες». Και όταν αυτό το στρες, η φλεγμονή στην οποία οδηγείται ο οργανισμός γίνει χρόνια,  τότε ακολουθούν βλάβες σε όλα τα συστήματα του οργανισμού (καρδιοπάθειες, υπέρταση, κάποιοι καρκίνοι, διαβήτης, αρθρίτιδες κ.λ.π.). Αυτή η χρόνια φλεγμονή έχει επίσης συσχετισθεί με κατάθλιψη και σχιζοφένεια. 
Μετά την δημοσίευση της πιο πάνω μελέτης, διαπρεπείς ψυχολόγοι δημοσίευσαν άρθρα, στα οποία έγραψαν, πως πεπεισμένοι από την μελέτη αυτή, συνέστησαν στους καταθλιπτικούς ασθενείς τους να μειώσουν τη ζάχαρη στην τροφή τους όπως επίσης και τις τροφές που παράγονται από λευκό αλεύρι (που εύκολα μετατρέπεται σε ζάχαρο στον οργανισμό) και είδαν μεγάλη βελτίωση στην κατάστασή των ασθενών αυτών.
Το 2010 επίσης, στο ιατρικό περιοδικό Am J Psychiatry, δημοσιεύθηκε μελέτη που διενεργήθηκε σε 1.046 γυναίκες κάθε ηλικίας, στην οποία βρέθηκε πως η λεγόμενη δυτική δίαιτα (πλούσια σε επεξεργασμένες και τηγανητές τροφές, αποφλοιωμένους σπόρους, προϊόντα ζάχαρης και μπύρα) συσχετίσθηκε με μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης, δυσθυμίας και άγχους μεταξύ των γυναικών.

Η διατροφή μας δεν έχει σχέση μόνον με τη παχυσαρκία ή την χοληστερίνη μας αγαπητές και αγαπητοί μου. Έχει σχέση και με την ψυχική μας υγεία, όπως βλέπετε, γι αυτό φροντίστε να την κάνετε όσο πιο υγιεινή μπορείτε (πολλά λαχανικά και φρούτα, αναποφλοίωτους σπόρους, άψητους ξηρούς καρπούς, ολικής άλεσης ζυμαρικά και ρύζι, ελαιόλαδο).
Με αγάπη

                 http://www.psychologytoday.com/blog... 
           Am J Psychiatry. 2010; 167(3):305-11 (ISSN: 1535-7228)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.