Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Ενεργειακή εναρμόνιση (4)

Ο ρόλος των συναισθημάτων στην υγεία και η επικοινωνία καρδιάς - εγκεφάλου 
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Θα προσπαθήσω σήμερα με λίγα λόγια να εξηγήσω, σε όσους από εσάς δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο μου και δεν έχετε ακόμη πεισθεί μέσα από τα άρθρα αυτού του ιστότοπου, την μεγάλη σημασία που έχουν τα συναισθήματα για τον οργανισμό μας, ώστε να μη βλέπετε με καχυποψία τα όσα στο άρθρο που έγραψα πριν λίγες μέρες στη στήλη της κηπουρικής σας είπα για το συναίσθημα της αγάπης απέναντι στα λουλούδια σας.
Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες λοιπόν (το Ινστιτούτο Heartmath της Αμερικής είναι όπως σας έχω ξαναπεί πρωτοπόρο σε αυτές) η καρδιά και ο εγκέφαλός μας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία. Τα σήματα μάλιστα που στέλνει η καρδιά στον εγκέφαλο είναι περισσότερα από αυτά που ο εγκέφαλος στέλνει στην καρδιά.
Τα αρνητικά συναισθήματα τώρα,  μέσω των νευροπεπτιδίων* που εκκρίνονται από τα νευρικά και άλλα κύτταρα, κάνουν τον τρόπο που μεταβάλλεται μέσα στην ημέρα ο ρυθμός της καρδιάς μας να γίνεται χαοτικός, (ακανόνιστος). Αυτή η κατάσταση ερμηνεύεται από τα κέντρα τα συναισθηματικά του εγκεφάλου σαν εχθρός (στρες) και αρχίζει ο εγκέφαλος  να εκκρίνει τις ορμόνες του στρες (αδρεναλίνη και κορτιζόνη) που βλάπτουν όλα τα όργανα και τα κύτταρά μας (όπως σας έχω αναλυτικά εξηγήσει στο βιβλίο μου), οδηγώντας τον οργανισμό μας σε ασθένειες.
Αντίθετα, τα θετικά συναισθήματα ομαλοποιούν την μεταβλητότητα του ρυθμού της καρδιάς μας, και κάποια μάλιστα από αυτά (όπως η αγάπη, η ευγνωμοσύνη, η συμπόνια), όταν είναι δυνατά, σύμφωνα με τις έρευνες όχι μόνον την ομαλοποιούν αλλά την οδηγούν σε αυτό που εγώ λέω (για καλύτερη κατανόηση) εναρμόνιση και διεθνώς λέγεται coherence (συμφωνία). Ο εγκέφαλος ηρεμεί τότε και εκκρίνει ορμόνες ευφορίας που ωφελούν τον οργανισμό.
Συγχρόνως, αυτή η κατάσταση λειτουργίας της καρδιάς μας οδηγεί στη συνέχεια και όλες τις ενέργειες του κορμιού μας σε εναρμόνιση**  (coherence) γιατί η καρδιά μας με τον ηλεκτρισμό που παράγουν τα κύτταρά της, δημιουργεί γύρω της ένα μεγάλο και δυνατό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, το οποίο επηρεάζει την κίνηση όλων των ενεργειών που παράγονται στο σώμα μας (ηλεκτρισμός από κίνηση ηλεκτρονίων, πρωτονισμός από κίνηση πρωτονίων του νερού, φως από εκπομπή φωτονίων από το DNA μας κ.α.). Έτσι όλα στο σώμα μας λειτουργούν αρμονικά χαρίζοντάς μας υγεία.
Η χαοτική μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού όμως εκτός από την αντίδραση του στρες που προκαλεί στον εγκέφαλο, αναστέλλει όπως έχει αποδειχθεί και τη λειτουργία του εγκεφαλικού φλοιού, του τμήματος αυτού του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τις αισθήσεις, την κίνηση, καθώς και την αντίληψη και την συμπεριφορά μας (βλάπτει δηλαδή άμεσα και αυτές τις εγκεφαλικές μας λειτουργίες). Ενώ αντίθετα η εναρμονισμένη (coherent) λειτουργία της καρδιάς μας προάγει αυτή την λειτουργία.
Και το σπουδαιότερο, ομαλοποιείται με αυτή την εναρμονισμένη λειτουργία της καρδιάς μας και η λειτουργία των γονιδίων μας, αν αυτή ήταν διαταραγμένη, και στη συνέχεια τα γονίδια αυτά μεταφέρονται γερά πια, στα παιδιά που φέρνουμε στον κόσμο, σύμφωνα με τις έρευνες της νέας επιστήμης της Επγενετικής, όπως σας έχω ξαναπεί. Η εξέλιξη του είδους βρίσκεται στα χέρια μας, ή μάλλον στην καρδιά μας, όπως δείχνουν οι επιστημονικές έρευνες φίλες και φίλοι μου, και δεν είναι αυτό κάτι που γίνεται τυχαία όπως νομίζαμε έως τώρα. Έχει ασχοληθεί με αυτό και το έχει αποδείξει ερευνητικά ο σύγχρονός μας βιολόγος ερευνητής Bruce Lipton.
Σε προηγούμενο άρθρο μου αυτής της στήλης σας είχα μιλήσει για τα πειράματα που έχουν αποδείξει πως αυτό το εναρμονισμένο (coherent) πεδίο της καρδιάς μας επηρεάζει και τους γύρω μας και εναρμονίζει και το δικό τους ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.
Ωστόσο έχω μια απορία που δεν έχει ακόμη διερευνηθεί επιστημονικά: Άραγε όσο πιο αρμονικό (coherent) είναι το πεδίο της καρδιάς μας που ελέγχει όλες τις ενέργειες του κορμιού μας, τόσο δυσκολότερο γίνεται για τις εξωτερικές ηλεκτρομαγνητικές ενέργειες  (είτε ανθρώπινες, είτε αυτές της τεχνολογίας που μας περιτριγυρίζουν)να μπορέσουν να εκτρέψουν από την εναρμόνσή τους τις ενέργειες του σώματός μας; Δεν έχει ξεκαθαριστεί αυτό από την επιστήμη προς το παρόν. Αν αποδειχθεί όμως κάτι τέτοιο, που προσωπικά το θεωρώ πολύ πιθανό, τότε τα συναισθήματά μας θα αναδειχθούν στους απόλυτους ρυθμιστές της υγείας και της ζωή μας. Και τότε η έννοια της «αγάπης» που είναι η βάση όλων των θρησκειών θα έχει επιτέλους βρει το νόημά της….
Η επιστήμη κάνει πολύ μεγάλα και γρήγορα βήματα σε αυτόν τον τομέα στις μέρες μας και ίσως σύντομα έχω περισσότερα νέα για να ξανασυζητήσουμε αυτό το θέμα.
Ελπίζω να μη σας κουράζω εξηγώντας σας τα ίδια και τα ίδια πολλές φορές, όμως από τις αντιδράσεις σας στις δημοσιεύσεις μου καταλαβαίνω πως υπάρχουν ανάμεσά σας άτομα που χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις για όλα αυτά. Αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός αυτού του ιστότοπου. Να σας κάνει να καταλάβετε τους λόγους που σας κάνουν να αρρωσταίνετε, να σας εξηγήσει τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να το αποφύγετε αυτό και να ερεθίσει κάποιους ανάμεσά σας να ψάξουν τα θέματα αυτά περισσότερο.
Με αγάπη

*Νευροπεπτίδια είναι μικρές πρωτείνες που εκκρίνονται από διάφορα κύτταρά μας ανάλογα με τα συναισθήματα που νιώθουμε. Ονομάστηκαν νευροπεπτίδια επειδή στην αρχή η άποψη ήταν πως εκκρίνονται μόνον από τα κύτταρα του εγκεφάλου.
** όταν οι ενέργειες είναι εναρμονισμένες, είναι λειτουργικές. Ο οργανισμός μπορεί να τις αθροίζει δηλαδή ή να τις  αναιρεί ανάλογα με τις ανάγκες του και έτσι δεν είναι ποτέ περισσότερες ή λιγότερες απ' όσες εκείνος χρειάζεται, πράγμα που δεν συμβαίνει όταν αυτές δεν είναι σε συμφωνία (coherence) μεταξύ τους. 

Πηγές:
1. http://www.heartmath.org/templates/ihm/e-content/broadcasts/general/2011/appreciative-heart/good-medicine-online.php
2. http://www.brucelipton.com/
3. Ελένη Τσουκαλή "Πώς να νικήσετε το στρες" εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.