Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/Αναγεννητική ιατρική (8)

Μπορεί η καρδιά να επισκευαστεί από τα ίδια της τα κύτταρα μετά από ένα έμφραγμα; 
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Τα θαύματα του νέου αυτού κλάδου της ιατρικής, της Αναγεννητικής Ιατρικής, συνεχίζονται.
Πολλές είναι οι έρευνες που γίνονται στον τομέα αυτόν, για την αποκατάσταση των ουλών που ένα έμφραγμα προκαλεί στην καρδιά.
Σε μία από αυτές που έγινε πρόσφατα, οι ερευνητές ένα μήνα περίπου μετά το καρδιακό επεισόδιο, με ένα καθετήρα που πέρασαν από μία φλέβα του λαιμού και την οδήγησαν μέσα στην καρδιά των ατόμων που είχαν πάθει το έμφραγμα, πήραν ένα μικρό κομματάκι από την καρδιά τους  (στο μέγεθος μισής σταφίδας) και απομόνωσαν και ανάπτυξαν από αυτό, στο εργαστήριο, βλαστοκύτταρα. Στη συνέχεια, 25 περίπου εκατομμύρια τέτοια βλαστοκύτταρα, τα έβαλαν πίσω, σε αρτηρίες που αιματώνουν την καρδιά.
Στην έρευνα πήραν μέρος 25 ασθενείς. Πριν την θεραπεία αυτή, η ουλή* που
είχε δημιουργηθεί από το έμφραγμα, καταλάμβανε περίπου το 24% της αριστερής κοιλίας της καρδιάς. Αυτό το ποσοστό, κατέβηκε στο 16% έξι μήνες μετά τη θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα και σε 12% μετά από ένα χρόνο, ενώ στη θέση της ουλής, αναπτύχθηκε υγιής καρδιακός ιστός.
Οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν είδαν πως τα αποτελέσματα της μεθόδου τους ήταν πολύ καλύτερα στους ανθρώπους από ότι στα πειραματόζωα!...
Θα χρειαστεί να μελετηθεί βέβαια το θέμα πολύ περισσότερο, ωστόσο τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής άνοιξαν ένα παράθυρο στην ελπίδα για ουσιαστικότερη βοήθεια στους καρδιοπαθείς ασθενείς.
Όπως καταλαβαίνετε, το γεγονός πως στη καρδιά υπάρχουν τα βλαστοκύτταρα που μπορούν να την επισκευάσουν, βάζει το ερώτημα, τι είναι αυτό που θα μπορούσε να κάνει αυτά τα βλαστοκύτταρα να κάνουν μόνα τους τη δουλειά τους, χωρίς να χρειάζεται να τα βγάζουν  έξω από το σώμα, να τα πολλαπλασιάζουν στο εργαστήριο και να τα ξαναβάζουν στη συνέχεια πάλι μέσα.
Σε αυτό το ερώτημα, κάποιοι άλλοι ερευνητές έδωσαν μία απάντηση, αρκετά επιτυχή, η οποία όμως έχει δοκιμαστεί προς το παρόν μόνον σε ζώα.
Οι ερευνητές αυτοί ανακάλυψαν πως μία χημική ουσία (η θυμοσίνη βήτα 4) όταν χρησιμοποιείται στα ζώα πριν από ένα έμφραγμα, κάνει τα «κοιμισμένα» αρχέγονα κύτταρα (ενήλικα βλαστοκύτταρα) της καρδιάς που βρίσκονται στο περικάρδιο (τον υμένα που τυλίγει εξωτερικά τον καρδιακό μυ) να ενεργοποιούνται, να κινούνται στο εσωτερικό του καρδιακού μυός και να τον επισκευάζουν εκεί που έγινε η ουλή. Στα ζώα του πειράματος, η καρδιακή λειτουργία βελτιώθηκε με αυτόν τον τρόπο κατά 25%.
Τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ σοβαρά. Θα χρειαστούν βέβαια πολλές έρευνες έως ότου βρεθεί το φάρμακο που θα μπορεί να λειτουργήσει έτσι προληπτικά και για τον άνθρωπο, οι επιστήμονες υπολογίζουν πως θα χρειαστούν 10 χρόνια,  η αρχή όμως έχει γίνει και είναι αυτό πολύ σημαντικό. 

Δεν μπορώ όμως να μην αναλογιστώ,φίλες και φίλοι μου, τι είναι αυτό που εμποδίζει  αυτά τα επισκευαστικά κύτταρα, που η φύση τόσο προνοητικά έχει φροντίσει να βάλει στη θέση τους, από το να κάνουν μόνα τους (χωρίς εξωτερική επέμβαση) την δουλειά για την οποία είναι φτιαγμένα... Πόση άραγε είναι η συμμετοχή του νου μας σε αυτό;... Φταίει άραγε αυτό το «μήλο της γνώσης του καλού και του κακού» που εξ αιτίας του χάσαμε τον παράδεισο;... Θα μπορέσουμε ποτέ να ξαναβρούμε τη χαμένη θεϊκή μας φύση;
Με αγάπη              

*      Οι ουλές που δημιουργούνται μετά από ένα έμφραγμα, δυσχεραίνουν το έργο της καρδιάς, γιατί εμποδίζουν τη σωστή της συστολή και οδηγούν σε καρδιακή ανεπάρκεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.