Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (38)

Προσοχή στη δόση της παρακεταμόλης (Panadol)
Γεια σας και καλή χρονιά με υγεία για όλες και όλους
Για ένα πολύ γνωστό φάρμακο, παυσίπονο και αντιπυρετικό, που συχνά πολλοί χρησιμοποιούν για ανακούφιση από κάθε είδους πόνο, αποφάσισα να σας μιλήσω σήμερα.
Λέγεται παρακεταμόλη. Είναι το γνωστό στη χώρα μας Panadol.
Σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε πρόσφατα (22 Νοεμβρίου 2011) στο διαδίκτυο στο ιατρικό περιοδικό British Journal of Clinical Pharmacology, Βρετανοί επιστήμονες δηλώνουν πως, εκτός από την απότομη λήψη μεγάλης ποσότητας του φαρμάκου για λόγους αυτοκτονίας, που οδηγεί σε βλάβες του ήπατος τόσο σοβαρές που μπορεί να αποβούν θανατηφόρες, το φάρμακο αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας και σε μία ακόμη περίπτωση. Αυτή είναι όταν επανειλημμένα παίρνει κανείς ποσότητα μεγαλύτερη από την σωστή, που είναι 1 γραμμάριο τη φορά και μέχρι 3 φορές την ημέρα.
Αυτό σημαίνει πως εάν κανείς υποφέρει από πόνους που δεν ανακουφίζονται με την μέγιστη συνιστώμενη δόση του φαρμάκου αντί να την αυξάνει μόνος του λίγο περισσότερο, πιστεύοντας πως δεν βλάπτει τον εαυτό του, θα πρέπει να συνεννοηθεί με τον γιατρό του για αντικατάσταση του φαρμάκου από κάποιο άλλο αποτελεσματικότερο.
Και πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας ακόμη, πως εάν κάποιος είναι  χρόνιος πότης, θα πρέπει να ενημερώνει γι αυτό τον γιατρό του, γιατί στη περίπτωση αυτή ακόμη και η κανονική δόση του φαρμάκου μπορεί να τον βλάψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.