Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

Υγεινή διατροφή/χοληστερίνη (11)

Τα αβγά δεν ανήκουν πια στις «κακές» τροφές.
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Επιστήμονες επαναπροσδιόρισαν τα οφέλη και τις βλάβες από τα αβγά στην υγεία μας και τα έβγαλαν από τις απαγορευμένες τροφές όσον αφορά την χοληστερίνη και τις καρδιοπάθειες.
Έρευνες των τελευταίων ετών (πάνω από 200 την τελευταία 25ετία) έδειξαν πως η κατανάλωση αβγών δεν βλάπτει τα αγγεία μας, όπως πίστευαν παλαιότερα, και επομένως δεν πρέπει αυτά να είναι μία απαγορευμένη τροφή για τους καρδιοπαθείς.
Αυτό που βλάπτει το εσωτερικό των αγγείων και δημιουργεί τις αρτηριοσκληρωτικές πλάκες είναι κυρίως η κατανάλωση κορεσμένων και τρανς λιπαρών που βρίσκονται σε τροφές όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα,  κρέατα, μπισκότα και άλλα γλυκά του εμπορίου, διάφορα σνακς  κ.λ.π. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Μπορείτε να ξαναδείτε το σχετικό άρθρο κάνοντας κλικ εδώ.
Άλλωστε τα αβγά, όσο βελτιώνονται οι συνθήκες διατροφής των πτηνών, βελτιώνονται ως προς την χοληστερίνη που περιέχουν στον κρόκο τους ενώ αυξάνει σε αυτά η περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, απαραίτητη για τον οργανισμό. Επιπλέον τα αβγά περιέχουν μία ακόμη πολύ χρήσιμη ουσία που λέγεται «χολίνη» έλλειψη της οποίας παρατηρείται σε πολλούς ανάμεσά μας. Ένα αβγό περιέχει το 25% της ποσότητας χολίνης που χρειάζεται την ημέρα ο οργανισμός, και η ουσία αυτή έχει συνδυαστεί με την μείωση της φλεγμονής που είναι αποτέλεσμα των στρες και οδηγεί σε όλες τις βλάβες που αυτά τα τελευταία κάνουν στον οργανισμό.  
Μία σωστή και υγιεινή διατροφή μπορεί επομένως να περιέχει αβγά (όχι όμως καθημερινά), αρκεί αυτά να μην είναι μαγειρεμένα με βούτυρο, μπέικον κ.λ.π. Να μην χρησιμοποιούμε για το μαγείρεμά τους δηλαδή κορεσμένα λιπαρά.
Με αγάπη

Πηγές:
http://www.cbsnews.com/stories/2011/02/08/earlyshow/health/main7329038.shtml
http://www.health.harvard.edu/press_releases/egg-nutrition
http://www.bhf.org.uk/default.aspx?page=12920
http://www.physorg.com/news139156140.html
Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.