Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Ολιστική ή Ενοποιημένη Ιατρική/αναγεννητική ιατρική (7)

Μετατροπή δερματικών κυττάρων σε κύτταρα του αίματος!
Γεια σας
Η αναγεννητική ιατρική, ο νέος αυτός κλάδος της ιατρικής αναπτύσσεται ταχύτατα. Ερευνητικές εργασίες ανακοινώνονται συνεχώς με εκπληκτικά αποτελέσματα.
Και ενώ οι παλαιότερες από αυτές αφορούσαν τα πολυδύναμα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα που υπάρχουν σε αφθονία στον ομφάλιο λώρο (σχετικές τράπεζες έχουν όπως ξέρετε ήδη δημιουργηθεί ανά τον κόσμο, προκειμένου να φυλάξει κανείς, γι αυτόν τον λόγο, αίμα από τον ομφάλιο λώρο του νεογέννητου
παιδιού του), στη συνέχεια οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως και τα ενήλικα βλαστοκύτταρα, που υπάρχουν στον μυελό των οστών των ενηλίκων, μπορούν να μετατραπούν σε κύτταρα διαφόρων ιστών, όπως έχουμε ήδη πει σε προηγούμενα άρθρα αυτής της στήλης.
Καθώς όμως οι έρευνες προχωρούν, τα πράγματα γίνονται όλο και πιο ενδιαφέροντα. Επειδή τα ενήλικα βλαστοκύτταρα δεν υπάρχουν σε αφθονία στον ενήλικα οργανισμό, οι ερευνητές έστρεψαν αλλού την προσοχή τους. Ανέπτυξαν τεχνικές με τις οποίες προσπάθησαν να μετατρέψουν ώριμα πια κύτταρα ενός ιστού (όχι βλαστοκύτταρα) σε κύτταρα ενός άλλου ιστού. Και τα κατάφεραν, ύστερα από προσπάθειες μιας δεκαετίας περίπου. Στο προηγούμενο άρθρο αυτής της στήλης σας μίλησα ήδη για ένα τέτοιο κατόρθωμα. Την μετατροπή νευρικών και δερματικών κυττάρων σε κύτταρα καρδιακά.
Σε μία νέα έρευνα τώρα, Καναδοί επιστήμονες πήραν κύτταρα του δέρματος, και με διαφορετική αυτή την φορά επεξεργασία και καλλιέργεια μέσα σε πρωτεΐνες που διεγείρουν το ανοσοποιητικό (λέγονται κυτοκίνες), καθώς επίσης και με την βοήθεια ενός ιού με τον οποίο κατάφεραν να βάλουν μέσα στα κύτταρα το γονίδιο ACT4, κατάφεραν να  μετατρέψουν αυτά τα δερματικά κύτταρα σε κύτταρα του αίματος, τόσο λευκά όσο και ερυθρά αιμοσφαίρια.
Τα νέα αυτά κύτταρα, λειτουργούν στο εργαστήριο ακριβώς όπως τα κανονικά κύτταρα του αίματος παράγοντας τις ίδιες ουσίες, όμως θα χρειαστεί πολλή ακόμη δουλειά και έρευνα κλινική (σε ζώα και ανθρώπους δηλαδή) για να βεβαιωθούν οι ερευνητές πως  λειτουργούν αυτά και μέσα στον οργανισμό όπως ακριβώς τα κανονικά.
Αν τελικά το αποτέλεσμα είναι ευνοϊκό, η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει αφάνταστα όπως καταλαβαίνετε στην επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν με τις μεταγγίσεις (αντιδράσεις, επάρκεια σε αίμα κ.λ.π.) αλλά και την θεραπεία ασθενειών όπως οι λευχαιμίες. Σκεφθτείτε το λίγο: να παίρνουν ένα μικρό κομματάκι από το δέρμα σας και να το μετατρέπουν σε αίμα που χρειάζεστε για να μεταγγιστείτε!... Δεν είναι καταπληκτικό;
 Υπάρχουν και άλλα πολύ ενδιαφέροντα νέα από αυτόν τον χώρο της ιατρικής γι αυτό θα τα ξαναπούμε σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.