Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/εγκέφαλος (1)


Ο  εγκέφαλός  μας (1) 
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Στο πλαίσιο των γενικότερων θεμάτων υγείας που διαπραγματεύεται αύτός ο ιστότοπος, αποφάσισα να πούμε μερικά πράγματα και για τον εγκέφαλό μας, μια που η καλή του λειτουργία βοηθάει πολύ την αντιμετώπιση του στρες.
Θα αρχίσω με μία συμβουλή που δίνουν συγγραφείς ενός σχετικού άρθρου από το Franklin Institute : Χρησιμοποιείστε τον γιατί αλλιώς θα τον χάσετε…(use it or lose it)
Η πνευματική διέγερση αλλά και η γυμναστική βελτιώνουν την λειτουργία του και εμποδίζουν την εκφύλισή του. Θα πρέπει επομένως και με τους δύο αυτούς τρόπους να βοηθήσουμε τον εγκέφαλό μας να φτιάχνει καινούργια κύτταρα (νευρώνες) και καινούργιες συνδέσεις μεταξύ τους μέχρι τα βαθιά μας γεράματα. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρήσουμε τόσο την μνήμη μας όσο και την κινητικότητά μας, πράγμα πολύ σημαντικό.
Παλαιότερα πιστεύαμε πως τα νευρικά κύτταρα δεν αναγεννώνται μετά από μία ηλικία. Οι νέες έρευνες όμως απέδειξαν ευτυχώς πως ο εγκέφαλός μας δεν χάνει αυτήν την ικανότητα με την ηλικία. Χρειάζεται μόνον συνεχή άσκηση και ερεθίσματα.
Ο αρχικός λόγος για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος ήταν η κίνηση των ζώων για να βρουν την τροφή τους αντί να την περιμένουν να έρθει αυτή στο στόμα τους. Έτσι π.χ. οι μέδουσες και οι θαλάσσιες ανεμώνες απέκτησαν μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των σφουγγαριών που παρέμεναν ακίνητα.
Με τα χρόνια και την εξέλιξη των ειδών  οι ικανότητες του αναπτυσσόμενου νευρικού συστήματος έγιναν όλο και περισσότερες, όμως η βασική αιτία ανάπτυξής του παραμένει η κίνηση. Η μείωση της ικανότητας προς κίνηση χαρακτηρίζει τα γεράματα, ενώ αντίθετα ένα ευκολοκίνητο σώμα και ένα καθαρό μυαλό χαρακτηρίζουν τα νιάτα, όπως όλοι καλά γνωρίζουμε.
Και για να αρχίσετε να ασκείτε τον εγκέφαλό σας (εκτός από την γυμναστική και την κηπουρική για τα οποία σας μιλάω συχνά) θα σας δώσω σήμερα, μία απλούστατη άσκηση που υπάρχει τόσο στην Κινέζικη ιατρική όσο και την Ινδική γιόγκα:

Σταθείτε όρθιοι στο ένα πόδι με τα μάτια κλειστά. Όσο πιο λίγο είναι το διάστημα που μπορείτε να σταθείτε χωρίς να χάσετε την ισορροπία σας, τόσο πιο ηλικιωμένος δείχνει να είναι ο εγκέφαλός σας.
Μην απογοητεύεστε όμως. Με την συχνή εξάσκηση, θα δείτε πως θα τα καταφέρνετε όλο και καλύτερα και αυτό σημαίνει πως ο εγκέφαλός σας φτιάχνει καινούργιες συνδέσεις. Ξανανιώνει δηλαδή!... και αυτό θα έχει αντίκτυπο στη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού σας.΄
Κάντε την άσκηση όσο πιο συχνά μπορείτε, πότε με το ένα πόδι  και πότε με το άλλο. Εμείς θα τα ξαναπούμε σύντομα...
Με αγάπη
Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.