Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (39)

Το μπότοξ  (botox) δεν διορθώνει μόνον τις ρυτίδες…
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για το μπότοξ (αλλαντική τοξίνη) θα σας μιλήσω σήμερα. Η ουσία αυτή είναι μία τοξίνη (βλαβερή δηλαδή ουσία, γιατί μπλοκάρει τα σήματα που δίνονται από τα νεύρα) η οποία παράγεται από ένα βακτήριο που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση, το βακτήριο της αλλαντίασης.
Σε μικρές όμως δόσεις, η ουσία αυτή χρησιμοποιείται μέχρι τώρα για την πρόκληση μυϊκής χαλάρωσης η οποία οδηγεί σε μείωση των ρυτίδων, σε ελάττωση της υπεριδρωσίας μασχαλών, πελμάτων και παλαμών, σε βελτίωση της σπαστικότητας των μυών, ακόμη και σε βελτίωση της κεφαλαλγίας, όταν αυτή οφείλεται σε σύσπαση των μυών του κρανίου (αποτέλεσμα του στρες).
Πρόσφατα όμως ερευνητές επιστήμονες ανακάλυψαν μία ακόμη χρήση της ουσίας αυτής προς όφελος της υγείας.
Τόσο ο Αμερικανικός Οργανισμός φαρμάκων, όσο και η Ευρώπη με βάση τις τελευταίες έρευνες επάνω στο θέμα, έδωσαν στο τέλος του προηγούμενου χρόνου το πράσινο φως για την χρησιμοποίησης της ουσίας αυτής στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της «υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης».  
Η πάθηση αυτή παιδεύει πολλούς και πολλές, γιατί στην περίπτωση αυτή, σπασμοί της κύστης που δεν μπορεί το άτομο να ελέγξει, οδηγούν σε συχνή τάση προς ούρηση και αδυναμία συγκράτησής της.
Οι ερευνητές είδαν λοιπόν, πως μία ένεση της ουσίας αυτής (μπότοξ) στην ουροδόχο κύστη (γίνεται με κυστεοσκόπηση), μπορεί να την χαλαρώσει και να αυξήσει την ικανότητά της για συγκράτηση των ούρων και τα αποτελέσματα αυτά φτάνουν να διαρκούν μέχρι και εννέα μήνες.
Μεγάλη ανακούφιση θα αισθανθούν όσοι και όσες υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα, ιδιαίτερα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας ή από βλάβες της σπονδυλικής στήλης, που σε μεγάλο ποσοστό (60 -80%) αντιμετωπίζουν παρόμοια συμπτώματα.
Δεν παύει βέβαια η θεραπεία αυτή (όπως όλες) να έχει και τις παρενέργειές της που μπορεί να οδηγήσουν σε ανάγκη καθετηριασμού της κύστης, όμως  όσοι πάσχουν από τα πιο πάνω νοσήματα και υποφέρουν από "υπερδραστήρια κύστη" και τα συμπτώματά της, αξίζει να δοκιμάσουν.  
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.