Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη (7)

Γεια σας φίλοι μου
Τα βατόμουρα, άσπρα, κόκκινα ή μαύρα, όπως και οι φράουλες, είναι τροφές που ωφελούν πολύ την υγεία μας, και ιδιαίτερα όσους υποφέρουν από υπερχοληστεριναιμία ή σακχαρώδη διαβήτη, γιατί βοηθούν το καρδιαγγειακό μας σύστημα.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutr Rev (2010) 68: 168-77 με τον τίτλο «Berries: emerging impact on cardiovascular health».
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα πιο πάνω φρούτα είναι πηγή πλούσια σε πολυφαινόλες, ιδιατίτερα ανθοκυανίνες, καθώς και σε ίνες και μικροστοιχεία. Αυτά τα συστατικά έχει αποδειχθεί σε κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες πως σχετίζονται με βελτίωση της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος. Έρευνες που χρησιμοποίησαν αυτά τα φρούτα είτε φρέσκα, είτε κατεψυγμένα ή ξερά ή σε μορφή χυμού, κατέληξαν πως αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα βελτίωση της οξείδωσης της «κακής»(LDL) χοληστερίνης και της γενικής αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού, καθώς και βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης, πράγμα σημαντικό για τους διαβητικούς φίλους.
Οι ερευνητές συγγραφείς καταλήγουν λοιπόν, πως τα πιο πάνω στοιχεία, αν και περιορισμένα, ενισχύουν την άποψη πως τα φρούτα αυτά πρέπει να αποτελούν μία σημαντική ομάδα φρούτων της διατροφής όσων ενδιαφέρονται για μία δίαιτα που ωφελεί το καρδιαγγειακό τους σύστημα.
Και μη ξεχνάτε φίλοι μου πως στα ράφια των σούπερ μάρκετ υπάρχουν μαρμελάδες από αυτά τα φρούτα και μάλιστα κάποιες δεν περιέχουν καθόλου γλυκαντικές ουσίες. Διαβάστε, όπως πολλές φορές σας έχω προτείνει, τις ετικέτες….  ή φτιάξτε τις δικές σας, με λίγους χουρμάδες μέσα ή λίγη μαύρη ζάχαρη και σιγόβρασμα για να βγάλουν τα φρούτα την δικιά τους γλύκα.
Με αγάπη

Πηγή για περισσότερες πληροφορίες:  http://www.berrywiseinc.com/power_of_berries.html  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.