Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη Ιατρική/οστεοπόρωση (3)

Ο Σ Τ Ε Ο Π Ο Ρ Ω Σ Η (3)
Γεια σας φίλοι μου
Θα συνεχίσω σήμερα το θέμα της οστεοπόρωσης με την ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της, που λέγεται διφωσφονικά. Πρόσφατες εργασίες έδειξαν πως τα φάρμακα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές επιπλοκές, κυρίως αρρυθμίες. Μελέτη που ανακοινώθηκε στο 74ο ετήσιο συνέδριο των Αμερικανών πνευμονολόγων το 2008, έδειξε πως οι ασθενείς που έπαιρναν αυτά τα φάρμακα για θεραπεία ή πρόληψη οστεοπόρωσης εμφάνισαν σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό κολπική μαρμαρυγή, μία καρδιακή αρρυθμία που μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο, σε σχέση με αυτούς που έπαιρναν εικονικό φάρμακο (placebo). Γι αυτό οι ερευνητές συνιστούν σε όσους ασθενείς έχουν φόβο για εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής, να αποφεύγουν τη θεραπεία με διφωσφονικά. Τα ευρήματα αυτά επαληθεύθηκαν και από δύο ακόμη ερευνητικές μελέτες, στις οποίες, καρδιακές αρρυθμίες εμφανίστηκαν κατά 50% συχνότερα σε άτομα που έπαιρναν θεραπείες με διφωσφονικά. Παρ όλα αυτά, το Αμερικανικό FDA, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την έγκριση των φαρμάκων που υπάρχουν στην αγορά, δεν θεώρησε πως τα στοιχεία ήταν αρκετά για να θεωρηθούν τα φάρμακα αυτά επικίνδυνα και συνέστησε να συνεχίσουν να χορηγούνται.
Πολύ πρόσφατα όμως, ένα νέο πρόβλημα με τα διφωσφονικά εμφανίστηκε. Γιατροί ανακοίνωσαν κατάγματα μηριαίου οστού σε ασθενείς που έπαιρναν για καιρό τα φάρμακα για την οστεοπόρωσή τους. Κατάγματα που κατά τους θεράποντες γιατρούς δεν θα έπρεπε να έχουν συμβεί με τους ελαφριούς τραυματισμούς που υπέστησαν οι ασθενείς αυτοί. Το FDA όμως και πάλι, τον Μάρτιο του 2010 δήλωσε πως δεν υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ των διφωσφονικών και καταγμάτων των μηριαίων οστών και πως τα φάρμακα μπορούν να χορηγούνται κανονικά, αλλά να είναι υποψιασμένοι οι γιατροί για την πιθανή εμφάνιση καταγμάτων σε αυτούς του ασθενείς!!!...
Πρόσφατες μελέτες όμως με βιοψίες οστών, διαπίστωσαν, πως τα φάρμακα αυτά ενισχύουν τα οστά στα πρώτα 4-5 χρόνια λήψης τους, το φαινόμενο όμως αυτό δεν συνεχίζεται όταν τα φάρμακα αυτά συνεχίζουν να λαμβάνονται για μεγαλύτερο διάστημα. Αντίθετα η συνεχιζόμενη λήψη τους, εμποδίζοντας τον μεταβολισμό των οστών, τα κάνει πιο ευπαθή στα κατάγματα, γι αυτό και οι ερευνητές, Αμερικανοί Ορθοπεδικοί, στο ετήσιο συνέδριό τους, τον Μάρτιο του 2010, συνιστούν ένα διάλειμμα στη χορήγησή τους, μετά τα πέντε συνεχή χρόνια, παρά την αντίθετη άποψη του FDA.
Τεράστια τα οικονομικά συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών, όπως καταλαβαίνετε, αγαπητοί μου αναγνώστες και μένει σε μας να αποφασίσουμε, ρίχνοντας κορώνα- γράμματα, τι είναι καλύτερο να κάνουμε για την υγεία μας…..
Πολύ σύντομα θα συνεχίσω όμως να σας μιλάω για το θέμα αυτό με κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες, που δεν θα αφορούν άλλο τα φάρμακα, αλλά τον τρόπο ζωής σας.
Με αγάπη

Πηγές : http://www.chestnet.org/

             http://www.raysahelian.com/bisphosphonate.html

             http://www.reuters.com/article/idUSN1016397620100311

             http://www.medscape.com/viewarticle/718403

             http://www.medscape.com/viewarticle/721972

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.