Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Υγιεινές συνατγές/όσπρια (1)

Γεια σας φίλοι μου
Μη νομίζετε πως τα φασόλια τα ξερά είναι χειμερινό φαγητό, όπως πολλές φίλες μου δηλώνουν. Αντίθετα είναι μία πολύ θρεπτική τροφή που θα έπρεπε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα να απολαμβάνουμε στο τραπέζι μας, χειμώνα- καλοκαίρι.
Οι γίγαντες π.χ. νερόβραστοι και σερβιρισμένοι κρύοι με κρεμμύδι, μαϊντανό, αλατοπίπερο, λάδι και λεμόνι, αποτελούν μία πολύ νόστιμη και καλοκαιρινή συνταγή, που με τη συνοδεία μιας ντοματοσαλάτας γίνονται ένα ωραιότατο πρώτο πιάτο, για ένα γεύμα ή δείπνο με φίλους στην αυλή ή την βεράντα. Οι μαύροι γίγαντες πάλι, που μας έρχονται από την Καστοριά, (αν δεν τους έχετε δοκιμάσει, χάνετε…. Έχουν γεύση κάστανου) βρασμένοι και σερβιρισμένοι και αυτοί κρύοι, δείχνουν πολύ όμορφοι στη πιατέλα γαρνιρισμένοι με μαϊντανό, κρεμμύδι σε ροδέλες, κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη, αλατοπίπερο, λάδι και λεμόνι και ελάχιστο ξύδι.
Θα σας δώσω όμως σήμερα και μία άλλη συνταγή για φασόλια, ζεστά αυτή τη φορά. Πρόκειται για κόκκινα φασόλια, (πλούσια σε πρωτεΪνες, σίδηρο και ψευδάργυρο) που θα τα βρείτε σίγουρα στα καταστήματα βιολογικών τροφίμων. Είναι νοστιμότατα και διαφορετικά στη γεύση. Δοκιμάστε τα.
Η φωτογραφία δεν είναι διαφίμιση κάποιας εταιρείας, απλώς αυτά υπήρχαν αυτό τον καιρό στο ντουλάπι μου για να σας τα φωτογραφίσω και να σας δώσω να καταλάβετε ποιά φασόλια εννοώ. Υπάρχουν πολλές μάρκες. Δεν έχω βρει διαφορά στη ποιότητά τους. Αγοράζω συνήθως όποια βρω κάθε φορά.
ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΟΥ
Κόκκινα φασόλια γιαχνί (4 μερίδες)
250 γρ. φασόλια κόκκινα (μουσκεμένα από το βράδυ σε νερό χλιαρό)
2 μέτρια κρεμμύδια σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο (το λιώνουμε πιέζοντάς το δυνατά κάτω από ένα μεγάλο μαχαίρι και στη συνέχεια το ψιλοκόβουμε)
1 κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή ανάλογη ποσότητα φρέσκιας ντομάτας λιωμένης
1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
2 φύλλα δάφνης
6 κ.σ. λάδι
Αλάτι, πιπέρι, 1 τσίλλι (κόκκινη καυτερή πιπερίτσα) προαιρετικά
Στο λάδι, μαραίνω τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά, για να καραμελώσουν. Προς το τέλος προσθέτω και το σκόρδο, να μαραθεί λίγο και αυτό. Στη συνέχεια προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά, και νερό τόσο, ώστε να είναι 1-2 περίπου δάχτυλα πάνω από τα υλικά, μέσα στη κατσαρόλα. Τα βράζω στη χύτρα ταχύτητας για μία περίπου ώρα, ή σε σιγανή φωτιά σε κλασσική κατσαρόλα μέχρι να γίνουν και να χυλώσουν. Αν σας αρέσει η γεύση, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη πάπρικα με μία πρέζα κανελλογαρύφαλλο και λίγο μπαχάρι .
Προσφέρονται με ρύζι άσπρο.

Συνοδεύονται πολύ ωραία με ψητές πιπεριές σε όλα τα χρώματα, κομμένες σε λουρίδες, και ραντισμένες με λάδι, ξύδι, λίγο τριμμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
Καλή σας όρεξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.