Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (1)

 Γειά σας φίλοι μου
Πρόσφατα διάβασα στο περιοδικό science, κάτι πολύ ενδιαφέρον. Επιστήμονες ανακάλυψαν πως κάποια θαλάσσια βακτήρια μπορούν να παίρνουν και να χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια, αντί τροφής, χάρις σε κάποιες αντλίες πρωτονίων (ιόντων υδρογόνου δηλαδή) που διαθέτουν, που λέγονται πρωτεοροδοψίνες (proteorhodopsins).
Oι Gomez-Consamau και συν. καλλιέργησαν ένα θαλάσσιο βακτήριο (το Vibrio sp. ANDS) που του είχαν αφαιρέσει το γονίδιο της πρωτεοροδοψίνης και το άφησαν χωρίς τροφή, να πεινάσει. Είδαν πως το μέγεθός του μίκρυνε μέσα σε 10 ημέρες. Όταν όμως έκαναν το ίδιο σε βακτήριο που είχε το γονίδιο αυτό και που το εξέθεσαν στο φως, αυτό έζησε εξ ίσου καλά με τα βακτήρια που είχαν τροφή, ενώ το κύτταρό του έγινε 3-6 φορές πιο πυκνό σε σύσταση από βακτήρια που έμειναν επίσης νηστικά αλλά έμειναν στο σκοτάδι.
Φαίνεται δηλαδή πως οι πρωτεοροδοψίνες ενεργοποιούν προσαρμοστικούς μηχανισμούς στη φυσιολογία του κυττάρου που το κάνουν να αντέχει μέχρι να βρει τροφή.
Η εργασία αυτή έχει σημαντική σημασία για την εξέλιξη των ειδών, χρειάζεται όμως να γίνουν πολλές ακόμη μελέτες για να χυθεί φως στη σημασία αυτών των πρωτεοροδοψινών και σε ποια ζωικά είδη αυτές λειτουργούν.
Διαβάζοντας το πιο πάνω άρθρο, θυμήθηκα εκείνο το καταπληκτικό βίντεο που είχαν δείξει και στη τηλεόραση πριν λίγο καιρό, με τον Ινδό γκουρού που παραμένει νηστικός και χωρίς νερό 70 χρόνια τώρα και σας το παραθέτω για όσους δεν το έχουν δει (δυστυχώς όμως είναι μόνον γαι αγγλομαθείς, γιατί δεν μπόρεσα να το βρω στα Ελληνικά). Ο ίδιος λέει πως όταν ήταν 12 χρόνων οραματίσθηκε μία Θεά η οποία του είπε πως από δω και πέρα θα τον ταΐζει αυτή με μία σταγόνα νέκταρ κάθε μέρα και δεν θα χρειαστεί να ξαναπάρει τροφή και νερό. Έκτοτε ζει διαλογιζόμενος, χωρίς να φάει και να πιεί. Οι γιατροί που μελέτησαν όλες του τις λειτουργίες έχοντάς τον στο νοσοκομείο υπό παρακολούθηση επί 10 ημέρες στην Ινδία, είδαν πως είναι υγιέστατος στα 83 του χρόνια, παρότι δεν βγάζει ούρα ούτε κόπρανα, ενώ ο εγκέφαλός του έχει λειτουργικά την ηλικία 25χρονου. Ο ίδιος λέει πως μπορεί να ζήσει 1000 ακόμη και 2000 χρόνια με το ίδιο αυτό κορμί!...
Λέτε να έχει και να ξέρει και να τις χρησιμοποιεί…. πρωτεοροδοψίνες και αυτός ;!….
Μη βιαστείτε οι πιο λογικοί από εσάς να με πείτε τρελή για τον συνειρμό μου. Ακόμη και τα φυτά ξέρουν να χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια, γιατί εμείς (τα ζώα εννοώ, με την καλή έννοια, όπως λέει και ο Λαζόπουλος...) σαν οργανισμοί να μη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη καταπληκτική μπαταρία ενέργειας που λέγεται ηλιακό φως; Μήπως έχουμε μηχανισμούς ικανούς να μας βοηθήσουν σε αυτό αλλά δεν ξέρουμε να τους χρησιμοποιήσουμε, επειδή για την επιβίωσή μας βρήκαμε πρώτη την εύκολη λύση να τρώμε το ένα το άλλο; Είναι λογική η απορία μου, δεν είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.