Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (4)

Το κύτταρο και οι λειτουργίες του (4)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζοντας τη περιγραφή της λειτουργίας των κυττάρων μας, θα μιλήσουμε σήμερα για το δεύτερο είδος οργανιδίου που υπάρχει μέσα σε κάθε κύτταρό μας, που λέγεται «μιτοχόνδριο». 
Τα μιτοχόνδρια είναι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας του κυττάρου. Η ενέργεια που παίρνουμε από το περιβάλλον μέσω της τροφής μετατρέπεται εκεί, σε ένα μόριο που λέγεται ΑΤΡ (Αδενινο-τριφωσφορικό οξύ). Αυτό το μόριο, αποτελεί τη μορφή ενέργειας που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει το κύτταρο όποτε και όπου χρειάζεται, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού.

Με λίγα λόγια τα μιτοχόνδρια μετατρέπουν την ενέργεια που παίρνουμε από το περιβάλλον σε μορφή ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το κύτταρο. Δεν θα σας περιγράψω όλη τη διαδικασία, που είναι πολύ πολύπλοκη, θα σας πω όμως μόνον, ενδεικτικά, πως συμμετέχουν σε αυτήν, πρωτεΐνες, πρωτόνια (ιόντα υδρογόνου δηλαδή) και ηλεκτρόνια, σε μία διαδικασία που λέγεται «χημειόσμωση». Πραγματικά μοντέρνα ηλεκτρονικά εργοστάσια δηλαδή…..

Τα δύο βασικά οργανίδια του κυττάρου, μιτοχόνδρια (καφέ χρώμα στην εικόνα) και πυρήνας (μωβ χρώμα), έχουν το κάθε ένα, μία μοναδική σύσταση από (γλυκο)πρωτεΐνες και (γλυκο)λιπίδια και λειτουργούν τόσο αυτόνομα, όσο και σε συνεργασία προκειμένου να πετύχουν τις διάφορες λειτουργίες που είναι απαραίτητες για την επιβίωση του κυττάρου.

Εκτός όμως από τα δύο οργανίδια που αναφέραμε πιο πάνω, υπάρχουν και άλλα, το καθένα με ξεχωριστή λειτουργία όπως βλέπετε στη φωτογραφία. Το ενδοπλασματικό δίκτυο ( γαλάζιο χρώμα), η συσκευή Golgi (ροζ χρώμα), τα ριβοσωμάτια, τα λυσοσωμάτια κ.λ.π. Κάποιες από τις λειτουργίες αυτών των οργανιδίων έχουν αναγνωριστεί, παραμένουν όμως ακόμη άγνωστες πολλές πτυχές αυτών των λειτουργιών.
Π.χ. ξέρουμε πως στο ενδοπλασματικό δίκτυο ολοκληρώνεται η παραγωγή της χοληστερίνης μας που έχει ξεκινήσει μέσα στο κυτταρόπλασμα, ενώ παράγονται και τα λιπίδια που χρειάζονται για τη κατασκευή όλων των μεμβρανών των οργανιδίων που βρίσκονται μέσα στο κύτταρο αλλά και της μεμβράνης του ίδιου του κυττάρου, της κυτταροπλασματικής μεμβράνης δηλαδή. Δεν ξέρουμε όμως πώς αυτά τα λιπίδια μεταφέρονται σε αυτές τις μεμβράνες, ούτε ξέρουμε ακόμη τον μηχανισμό με τον οποίο αυτό το ενδοπλασματικό δίκτυο αλλάζει συνεχώς σχήμα και προσαρμόζεται στις ανάγκες του κυττάρου.

Δεν θέλω να σας κουράσω με λεπτομέρειες αλλά θα χρειαστεί πολύς ακόμη ερευνητικός κόπος για να μας αποκαλυφθούν όλα τα μυστήρια της καταπληκτικά συγχρονισμένης λειτουργίας αυτού του μαγικού κόσμου, του κυττάρου μας.
Πόσο όμως εμείς οι ανόητοι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε την αξία μας, σαν σύνολα τρισεκατομμυρίων τέτοιων εκπληκτικών κόσμων; Πόσο αφηνόμαστε στη δική τους σοφή λειτουργία; Πόσο προσπαθούμε να τους δώσουμε αυτά που χρειάζονται για να λειτουργούν σωστά, αντί να εμποδίζουμε αυτή τη λειτουργία εν γνώσει μας, με χίλιους τρόπους;
Θα συνεχίσουμε όμως μιαν άλλη φορά….
Με αγάπη

Σημ. Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο "CEllS" των Jones και Bartlett

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.