Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Ενεργειακή εναρμόνιση -coherence-/Ασκήσεις(2)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα θα προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα σε αυτήν την τόσο απαραίτητη για την υγεία μας ενεργειακή εναρμόνιση (coherence).
Ελπίζω όλον αυτόν τον καιρό που σας άφησα να ασκηθείτε στην χαλάρωση, με την πρώτη άσκηση που σας έδωσα πριν λίγες ημέρες, να τον εκμεταλλευτήκατε κατάλληλα, ώστε να έχετε μάθει να χαλαρώνετε καλά μπροστά στην εικόνα του δάσους που βλέπετε στην οθόνη του υπολογιστή σας.
Η σημερινή άσκηση περιλαμβάνει τρεις ενότητες: αυτήν της αναπνευστικής χαλάρωσης, της μυϊκής χαλάρωσης και τέλος, της διαχείρισης των συναισθημάτων μέσω οραματισμών και θετικών δηλώσεων. Γίνονται συνεχόμενα, η μία μετά την άλλη, χωρίς να ανοίξετε τα μάτια σας. 
Όσοι λοιπόν από εσάς θέλετε να ανεξαρτητοποιηθείτε από τον υπολογιστή, καθίστε αναπαυτικά με τη πλάτη σε όρθια θέση σε μία πολυθρόνα (μην ξαπλώνετε πίσω, γιατί θα σας πάρει ο ύπνος, και δεν θέλουμε να γίνει κάτι τέτοιο) ή στο πάτωμα ( αν σας βολεύει η στάση των βουδιστών χρησιμοποιείστε την, άλλως αφήστε τα πόδια σας τεντωμένα μπροστά σας αν κάθεστε στο πάτωμα, ή αφήστε τα να ακουμπάνε στο πάτωμα αν κάθεστε σε πολυθρόνα) με τα χέρια σας χαλαρά ακουμπισμένα στους μηρούς σας και τις παλάμες στραμένες προς τα επάνω.
Α. ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ
Κλείστε τα μάτια σας και ανασαίνετε ήρεμα από τη μύτη, λέγοντας νοερά όπως είπαμε τον ήχο «σοοοο» σε κάθε σας εισπνοή και τον ήχο «χαααααααααμμμμμμμ…..» σε κάθε σας εκπνοή. Παρακολουθήστε την αναπνοή σας και τις δονήσεις που ο ήχος «χααααααααμμμμμ» κάνει μέσα στο στήθος σας. Αν σας έρχονται άλλες σκέψεις, μη πιέζεστε να τις σταματήσετε. Κάντε τες ήρεμα και στη συνέχεια αφήστε τες να φύγουν σας συννεφάκια και ξαναγυρίστε τη προσοχή σας στην αναπνοή και τις δονήσεις των ήχων μέσα στο στήθος σας.
Εισπνέοντας νοιώστε τη κοιλιά σας να φουσκώνει (βοηθάει να βάλετε τα χέρια σας εκεί,κάτω από τον αφαλό σας, για λίγο, μέχρι να συνηθήσετε αυτό το είδος της αναπνοής) και εκπνέοντας φροντίστε να αδειάζει η κοιλιά σας τελείως από τον αέρα, ήρεμα και αργά -αργά ( πάντα στον ήχο χαααααααααμμμμμ...). Με λίγη εξάσκηση θα τα καταφέρετε πολύ καλά.
Β. ΜΥΪΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ
Αφού ασχοληθείτε αρκετή ώρα με την αναπνοή σας, με τα μάτια σας πάντα κλειστά, συγκεντρώστε στη συνέχεια τη προσοχή σας στα πόδια σας μέσα στα παπούτσια και προσπαθήστε να νοιώσετε τη κίνηση και τη ζεστασιά της κυκλοφορίας του αίματος σας στη περιοχή αυτή. Μετά από ένα-δύο λεπτά συγκέντρωσης στην περιοχή, χαλαρώστε τελείως τα πόδια σας και στη συνέχεια ανεβάστε τη προσοχή και τη συγκέντρωσή σας στις γάμπες σας, και μετά με τους μηρούς σας, τη κοιλιά σας, το στήθος σας, τα χέρια σας (από τους ώμους μέχρι τα δάχτυλα νοιώστε το αίμα σας να κυκλοφορεί και να τα ζεσταίνει), και τέλος τον λαιμό και το κεφάλι. Σε κάθε περιοχή αφού συγκεντρωθείτε ώστε να νοιώσετε τη κυκλοφορία σας, φροντίστε να την χαλαρώνετε στη συνέχεια τελείως. Τελειώνοντας την άσκηση αυτή θα πρέπει όλο σας το σώμα να είναι τελείως χαλαρό. Αν κάπου το νοιώθετε ακόμη σφιγμένο, χαλαρώστε το.
Τώρα είσαστε αρκετά έτοιμοι να κάνετε δύο από τους οραματισμούς που σας έχω δώσει για τη διαχείριση των συναισθημάτων σας. (ετικέτες: διαχείριση συναισθημάτων, στη αριστερή μεριά της ιστοσελίδας)
Γ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΑΝΙΣΘΗΜΑΤΩΝ
α. Οραματισμοί
Διαλέξτε έναν οραματισμό διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων και έναν ενίσχυσης των θετικών συναισθημάτων από αυτούς που σας έχω δώσει στις αντίστοιχες στήλες αυτού του ιστοτόπου και κάντε τον ένα μετά τον άλλο. Εννοείται πως πρέπει να έχετε μάθει καλά προηγουμένως τους οραματισμούς αυτούς ώστε να μπορείτε να τους θυμηθείτε και να τους χρησιμοποιήσετε στη κατάσταση χαλάρωσης που θα βρίσκεστε.
Η διάρκεια των οραματισμών δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη. Τα αποτελέσματα των φανταστικών εικόνων στον εγκέφαλο είναι άμεσα. Για να το καταλάβετε αυτό καλύτερα, αρκεί να κλείσετε τα μάτια και να σκεφθείτε πως έχετε στα χέρια σας ένα λεμόνι. Αφού το παρατηρήσετε με προσοχή, δαγκώστε το νοερά και θα νοιώσετε το στόμα σας να γεμίζει αμέσως σάλια. Δοκιμάστε το για να βεβαιωθείτε.
Οι φανταστικές εικόνες ξεκινούν άμεσα διεργασίες στον οργανισμό μας επειδή ξυπνούν μέσα μας συναισθήματα ή αισθήσεις. Δεν χρειάζετε λοιπόν να επιμένετε πολύ σε κάθε σας οραματισμό. Ένα - δύο λεπτά αρκούν. Αν νοιώθετε πως δεν αισθάνεσθε τίποτα με τον συγκεκριμένο οραματισμό, δοκιμάστε έναν άλλο, σχετικό με τον ίδιο στόχο.
β. Θετικές δηλώσεις
Όταν τελειώσετε, πείτε νοερά στον εαυτό σας :
είμαι καλά, είμαι πολύ καλά και κάθε μέρα γίνομαι όλο και καλύτερα και στην υγεία μου και σε όλους τους τομείς της ζωής μου. 
Τώρα θα ξυπνήσω μετρώντας αργά από το ένα έως το πέντε, στο τρία θα ανοίξω τα μάτια μου, στο πέντε θα έχω ξυπνήσει και θα είμαι πολύ πιο ήρεμος – η, γερός –ή, και ευτυχισμένος –η από πριν. Μετρώντας λοιπόν αργά, ανοίγετε τα μάτια σας και επανέρχεστε στη κανονική σας κατάσταση.
Ασκηθείτε αρκετά, τα καλύτερα αποτελέσματα θα έχουν όσοι από εσάς αποφασίσουν να αφιερώσουν 15 λεπτά κάθε μέρα στην άσκηση αυτή.
Θα σας αφήσω αρκετό καιρό στη διάθεσή σας να ασκηθείτε, πριν σας δώσω συμβουλές για ένα ακόμη βήμα προς την εναρμόνιση. Θα ήθελα όμως πολύ, να μου λέγατε πώς τα πάτε και αν νοιώθετε κάποια πρόοδο ως προς το βαθμό χαλάρωσης που αισθάνεστε. Γιατί δεν αποφασίζετε να μου αφήσετε ένα σχόλιο, κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο εικονίδιο κάτω από το τέλος του άρθρου; Θα με βοηθούσατε έτσι πολύ.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.