Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη (5)

Σ Ο Κ Ο Λ Α Τ Α (3)
Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα θα ολοκληρώσω τα όσα είχα να σας πω γι αυτή την αξιαγάπητη μαύρη καλλονή, τη σοκολάτα.
Στη προηγούμενη κουβέντα μας σας είχα αναφέρει τα οφέλη της σοκολάτας σε σχέση με το ενδοθήλιο, αυτό το λεπτό στρώμα ιστού που καλύπτει το εσωτερικό των αγγείων μας. Είχαμε πει πως τα φλαβονοειδή που περιέχει η σοκολάτα, το χαλαρώνουν και διευρύνουν έτσι τις αρτηρίες μας. Αυτό είναι κάτι που ωφελεί, όπως καταλαβαίνετε τους καρδιοπαθείς, αλλά και τους υπερτασικούς από εμάς. Γιατί η αυξημένη πίεση στο αίμα μας προέρχεται από τη στένωση των αρτηριών μας. Ίδια ποσότητα υγρού (στη προκειμένη περίπτωση αίματος) όταν περνάει μέσα από στενότερους σωλήνες (όπως οι στενεμένες από αρτηριοσκληρωτικές πλάκες, αρτηρίες μας) έχει μεγαλύτερη πίεση, από ότι αν περνάει μέσα από φαρδύτερους σωλήνες, όπως ξέρουμε από τη φυσική. Τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στο κακάο, με τη δράση τους στο ενδοθήλιο, φαίνεται να βοηθούν επομένως και το χαμήλωμα της αρτηριακής μας πίεσης, παρ ότι οι σχετικές ιατρικές ερευνητικές εργασίες είναι προς το παρόν αντικρουόμενες (άλλες δηλαδή καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η προσθήκη σοκολάτας στη δίαιτα βοηθάει στο χαμήλωμα της πίεσης και άλλες δεν βρίσκουν καμία επίδραση).
Μία άλλη ωφέλιμη για τον οργανισμό δράση της σοκολάτας είναι πως αυτή εμποδίζει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία θρόμβων. Βοήθεια πολύ σημαντική όπως καταλαβαίνετε για την αποφυγή καρδιακών αλλά και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Οι πλούσιοι σε φλαβονοειδή σπόροι του κακάο, αλλά όχι οι κοινές σοκολάτες που περιέχουν λιγότερο από 70% κακάο, βρέθηκε πως έχουν και φωτοπροστατευτική δράση. Μας βοηθούν δηλαδή να αποφεύγουμε τη κακή επίδραση που έχει για το δέρμα μας η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία, ενώ έχει βρεθεί σε άλλη ερευνητική εργασία πως μέτρια (20 γρ. κάθε τρίτη ημέρα) και συνεχής κατανάλωση σοκολάτας (περιεκτικότητας σε κακάο =ή >70%) έχει και αντιφλεγμονώδη δράση για τον οργανισμό.
Θα πρέπει να μιλήσουμε όμως και για τις αρνητικές δράσεις της σοκολάτας στον οργανισμό μας. Αυτές οφείλονται στις ουσίες θεοβρωμίνη και καφεΐνη που περιέχει η σοκολάτα. Οι ουσίες αυτές ανήκουν στην ομάδα χημικών ουσιών που λέγονται μεθυλοξανθίνες και είναι υπεύθυνες για τη ταχυκαρδία που μπορεί να προκαλέσει σε πολλούς η σοκολάτα, όπως και το "κάψιμο" στο στομάχι, αίσθημα που οφείλεται στη χαλάρωση του μυός που βρίσκεται μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου μας, πράγμα που οδηγεί σε παλινδρόμηση των οξέων του στομάχου προς τον ευαίσθητο σε αυτά οισοφάγο.
Λίγα όμως τα αρνητικά και πολλά τα οφέλη της παρεξηγημένης φίλης μας, όπως βλέπετε, για τον οργανισμό. Οφέλη που τα περισσότερα έχουν να κάνουν με την καλύτερη κατάσταση των αγγείων μας και τη προστασία μας από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Δυστυχώς θα πρέπει να γίνουν και μεγαλύτερες και περισσότερο μακροχρόνιες μελέτες επάνω στα θέματα αυτά όμως, για να θεωρηθούν αυτά τα συμπεράσματα απόλυτα αληθή.
Παρ΄όλα αυτά, από τις έρευνες διαφαίνεται πως η σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει την υγεία μας. Το θέμα είναι ποιά σοκολάτα. Σίγουρα όχι η λευκή (περιέχει μόνον το βούτυρο του κακάο) και όχι η σοκολάτα γάλακτος. Τα οφέλη προέρχονται από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, περιεκτικότητας 70 % ή περισσότερο, σε κακάο. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως πρέπει και αυτή να την καταναλώνουμε ανεξέλεγκτα, γιατί υπάρχει και το πρόβλημα των θερμίδων. Σε μία ισορροπημένη και προσεγμένη διατροφή βέβαια η προσθήκη καθημερινά ενός κομματιού μαύρης σοκολάτας (περίπου 2Χ2 εκατ. ή και λίγο μεγαλύτερου) μόνον καλό μπορεί να προσφέρει. Ας το έχουμε αυτό υπ’ όψιν μας λοιπόν.
Και πριν σας αποχαιρετήσω για σήμερα, θα σας δώσω ένα μικρό βίντεο με λίγη σοκολατο....φιλοσοφία.
Με αγάπη
Βιβλιογραφία:
2. Dark chocolate improves coronary vasomotion and reduces platelet reactivity.
Circulation. 2007; 116(21):2376-82 (ISSN: 1524-4539) Flammer AJ; Hermann F; Sudano I; Spieker L; Hermann M; Cooper KA; Serafini M; Lόscher TF; Ruschitzka F; Noll G; Corti R
Cardiovascular Center, Cardiology, University Hospital Zurich, Raemistr 100, CH-8091 Zurich, Switzerland.
3. Eating chocolate can significantly protect the skin from UV light.
J Cosmet Dermatol. 2009; 8(3):169-73 (ISSN: 1473-2165) Williams S; Tamburic S; Lally C
Cosmetic Science Group, School of Management and Science, London University of the Arts, London, UK. dr.williams@eudelo.com
4. Regular consumption of dark chocolate is associated with low serum concentrations of C-reactive protein in a healthy italian population.
J Nutr. 2008; 138(10):1939-45 (ISSN: 1541-6100) di Giuseppe R; Di Castelnuovo A; Centritto F; Zito F; De Curtis A; Costanzo S; Vohnout B; Sieri S; Krogh V; Donati MB; de Gaetano G; Iacoviello L
Laboratory of Genetic and Environmental Epidemiology, Research Laboratories, "John Paul II" Centre for High Technology Research, Care and Education in Biomedical Sciences, Catholic University, 86100 Campobasso, Italy.
5. Acute dark chocolate and cocoa ingestion and endothelial function: a randomized controlled crossover trial.
Am J Clin Nutr. 2008; 88(1):58-63 (ISSN: 0002-9165) Faridi Z; Njike VY; Dutta S; Ali A; Katz DL
Yale Prevention Research Center, Derby, CT, USA.
6. Chocolate consumption and mortality following a first acute myocardial infarction: the Stockholm He
art Epidemiology Program.
J Intern Med. 2009; 266(3):248-57 (ISSN: 1365-2796) Janszky I; Mukamal KJ; Ljung R; Ahnve S; Ahlbom A; Hallqvist J
Department of Public Health Sciences, Karolinska Institute, Stockholm, Sweden. imre.janszky@ki.se
7. Chocolate and prevention of cardiovascular disease: a systematic review.
Nutr Metab (Lond). 2006; 3:2 (ISSN: 1743-7075) Ding EL; Hutfless SM; Ding X; Girotra S
Department of Epidemiology, Harvard University, School of Public Health, Boston, MA, USA. eding@jhu.edu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.