Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη (3)

Σ Ο Κ Ο Λ Α Τ Α (1)
Γεια σας φίλοι μου
Για άλλη μία αρκετά παρεξηγημένη τροφή αποφάσισα να σας μιλήσω σήμερα. Την πολυαγαπημένη αλλά και πολυκατηγορημένη μελαμψή ομορφιά, τη σοκολάτα.
Θεωρείται από πολλούς απαγορευμένη τροφή, γιατί ανεβάζει τη χοληστερίνη μας και μας χαρίζει πολλές θερμίδες….
Όλα τα πράγματα όμως, όπως πολλές φορές σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα έχουμε πει, έχουν δύο όψεις. Το ίδιο ισχύει και για την πολυσυζητημένη αυτή μαύρη καλλονή….
Η σοκολάτα, δηλαδή το κακάο από το οποίο αποτελείται αυτή, περιέχει πολύ ωφέλιμα για την υγεία μας συστατικά. Γι αυτό και το επιστημονικό του όνομα είναι theobroma cacao. (http://www.the-chocolate-spot.com/who-invented-chocolate.html) Μάλιστα, έτσι ακριβώς λέγεται επιστημονικά το κακάο. Ελληνικότατη η προέλευση της λέξης, και σημαίνει όπως οι πιο πολλοί αναγνωρίζετε, «γεύμα των θεών»!.... Η καλλιέργεια του φυτού έχει τις ρίζες της στον πολιτισμό των Μάγια, ενώ οι Αζτέκοι αργότερα φαίνεται να έδωσαν το όνομα στη γνωστή μας σοκολάτα, μια που ονόμασαν έτσι το ρόφημα που έφτιαχναν με τη σκόνη του κακάο, όπως διάβασα και εγώ στην πιο πάνω πηγή που σας έδωσα. Ονόμασαν λοιπόν το ρόφημα xocolati που σήμαινε «πικρό νερό» ( xocoli =πικρό. Ati= νερό) και θεωρούσαν ότι αυτό έδινε σε όσους το έπιναν ενέργεια και σοφία.
Στις μέρες μας εδώ και πολύ καιρό η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε διχασμό όσον αφορά τη θέση της σοκολάτας στη υγιεινή διατροφή. Τα τελευταία νέα όμως είναι ενθαρρυντικά. Ήδη από το 1996 στο Έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet δημοσιεύθηκε εργασία στην οποία αναφέρεται πως το κακάο περιέχει φαινόλες, και ειδικότερα φλαβονοειδή,(ουσίες που περιέχονται και στο κρασί) που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. (http://www.creativechocolates.com/cholesterol.html )
Η χοληστερίνη ξέρετε είναι ουσία απαραίτητη στον οργανισμό. Με αυτή φτιάχνονται οι διάφορες ορμόνες μας καθώς και οι εξωτερικές μεμβράνες των κυττάρων μας. Αλλά προκειμένου να μεταφερθεί με το αίμα μας στα διάφορα μέρη του σώματος, πρέπει αυτή να ενωθεί με λίπη και πρωτεΐνες φτιάχνοντας κάποια μόρια που λέγονται «λιποπρωτεϊνες». Oι χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνες, (Low Density Lipoproteins, LDL) είναι η γνωστή μας κακή χοληστερίνη, ενώ οι υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνες (High Density Lipoproteins. HDL) είναι αυτό που αποκαλούμε καλή χοληστερίνη, επειδή αυτή, μεταφέρει την χοληστερίνη από το αίμα στο ήπαρ για να απεκκριθεί.
Η κακή χοληστερίνη όμως είναι αρκετά παρεξηγημένη, όπως σας έχω πει και στο βιβλίο μου (Πώς να νικήσετε το στρες. Εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ 2010). Η ίδια δεν είναι βλαβερή, γίνεται όμως τέτοια, εάν οξειδωθεί και τότε βλάπτει τα αγγεία μας, δημιουργώντας στα τοιχώματά τους τις πλάκες της αρτηριοσκλήρυνσης. Η οξείδωση αυτή της LDL, οφείλεται στα διάφορα στρες της ζωής, που κάνουν τα κύτταρά μας να παράγουν τις γνωστές «ελεύθερες ρίζες οξυγόνου», οι οποίες βλάπτουν, οξειδώνοντας, όλα μας τα κύτταρα και τα μόρια του σώματός μας, και μαζί και την κακή μας χοληστερίνη.
Ο μόνος υγιεινός τρόπος λοιπόν για να μειώσουμε τις βλαβερές επιδράσεις της κακής χοληστερίνης στον οργανισμό μας (εκτός από την προσπάθειά μας να αποφεύγουμε τα κορεσμένα λίπη στη τροφή μας, από τα οποία την παράγει ο οργανισμός μας) είναι να παίρνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από τις τροφές μας από την μία, αλλά και να φροντίσουμε να αντιμετωπίσουμε σωστά τα στρες της ζωής μας, ώστε να μειώσουμε την οξείδωσή της αφετέρου.
Η σοκολάτα όπως σας είπα πιο πάνω βρέθηκε να περιέχει τέτοιες αντιοξειδωτικές ουσίες, χάρη στο κακάο που περιέχει. Παρόμοιες ουσίες υπάρχουν στα μήλα, τα κεράσια και το μαύρο τσάι, όμως η σοκολάτα φαίνεται να είναι η πιο πλούσια πηγή τους.
Αυτό είναι ένα από τα καλά της….
Θα συνεχίσουμε όμως μιαν άλλη φορά, γιατί έχω να σας πω και άλλα….
Και μη βιαστείτε να αρχίσετε να την τρώτε χωρίς τύψεις, περιμένετε να τα μάθετε όλα γι αυτήν και ύστερα αποφασίζετε....
Με αγάπη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.