Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Υγιεινές συνταγές/θαλασσινά (5)

Γειά σας φίλοι μου
Χοληστερίνη και γαρίδες, ή μάλλον θαλασσινά γενικότερα, είναι μία λανθασμένη, όπως φαίνεται, συσχέτιση. Πολλοί είναι αυτοί που αποφεύγουν τα θαλασσινά και κυρίως τις γαρίδες και τον αστακό, επειδή υπάρχει η άποψη πως οι τροφές αυτές αυξάνουν τη χοληστερίνη στον οργανισμό.
Πράγματι οι γαρίδες περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερίνης από τα άλλα κρέατα, ωστόσο αυτό που έχει σημασία για την τιμή της δικής μας χοληστερίνης είναι η περιεκτικότητα των τροφών σε κορεσμένα λίπη (όπως έχουμε σε παλαιότερη κουβέντα μας πει) και όχι τόσο η περιεκτικότητά τους σε χοληστερίνη. Το 85 – 99% της χοληστερίνης του οργανισμού μας προέρχεται από τον μεταβολισμό μας (την κατασκευάζει ο οργανισμός μας δηλαδή), και μόνον το 1 – 15% προέρχεται από την χοληστερίνη των τροφών που καταναλώνουμε. (http://en.allexperts.com/q/Heart-Cardiology-964/prawns-cholesterol.htm#b)   Επομένως οι γαρίδες δεν πρέπει να μας φοβίζουν, εκτός και αν τις μαγειρεύουμε με βούτυρο ή γενικότερα λίπη. Είναι άλλωστε τροφήπου όπως και τα ψάρια, περιέχει τα πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό μας ω3 λιπαρά οξέα αλλά και βιταμίνη Β12, σίδηρο, ιώδιο, κάλλιο, σελήνιο και φώσφορο καθώς και μικρές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και νατρίου. Βιταμίνες και μέταλλα δηλαδή, που είναι πολύ σημαντικά για το δέρμα, τα δόντια και τα κόκαλά μας. ( http://www.dietihub.com/spicy-prawn-curry/ )Ευκαιρία λοιπόν να σας δώσω και εγώ μία πολύ ελαφριά και εύκολη καλοκαιρινή συνταγή με γαρίδες, για όσους από εσάς επιμένουν να τρώνε και ζωικές τροφές, όπως και εγώ, ακόμη δυστυχώς....

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Γαριδοσαλάτα
Γαρίδες βρασμένες σε νερό με δάφνη και φέτες λεμονιού, ξεφλουδισμένες
Ντομάτα σε κομμάτια
Αγγούρι σε κομμάτια
Πατάτες (βρασμένες σε νερό με ένα κουταλάκι κύμινο), σε κομμάτια
Άνηθος
Μουστάρδα , λάδι, ξύδι (χτυπημένα καλά σε ένα μικρό σκεπασμένο βαζάκι για να ενωθούν τα υλικά)

Φροντίζουμε τα κομμάτια των λαχανικών να είναι σχετικά μικρά, σε ισορροπία με τις γαρίδες που θα χρησιμοποιήσουμε. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τις πολύ μικρές κατεψυγμένες γαρίδες ή αυτές της κονσέρβας σε αυτή τη συνταγή. Η σαλάτα είναι καλύτερα να μείνει λίγες ώρες έως μία ημέρα στο ψυγείο πριν να την σερβίρουμε, προκειμένου να ενωθούν όλες οι γεύσεις.
Καλή σας όρεξη….

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.