Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Υγιεινή διατροφή (3)

Καφές και τσάι
Γεια σας φίλοι μου
Μετά τη σοκολάτα, σκέφτηκα να σας δώσω πληροφορίες για δύο ακόμη συστατικά της διατροφής μας που καταναλώνονται ευρέως και για τα οποία πολλές αντικρουόμενες απόψεις έχουν ακουστεί. Το τσάι και τον καφέ.
Για τον δεύτερο, οι ιατρικές οδηγίες ήταν σαφώς αρνητικές μέχρι πρότινος, τόσο που στο βιβλίο Prescription for nutritional healing του Balch Ph.A. που εκδόθηκε το 2006 αναφέρεται κατηγορηματικά πως ανήκει στις απόλυτα απαγορευμένες τροφές.
Οι απόψεις όμως άλλαξαν με τον καιρό και καινούργιες ιατρικές έρευνες έδειξαν πως είναι πολλά τα οφέλη του καφέ, τόσα που όχι μόνον δεν πρέπει να θεωρείται απαγορευμένη τροφή αλλά αντίθετα πρέπει να τη καταναλώνουμε για όφελος της υγείας μας.
Είναι γνωστό από παλιά πως η καφείνη που υπάρχει στον καφέ, είναι ουσία που βελτιώνει τη διάθεση και την φυσική μας απόδοση, επειδή είναι ουσία διεγερτική για τον νευρικό μας σύστημα. Τα αποτελέσματα αυτά είναι απόλυτα συνδεδεμένα με τη ποσότητα του καφέ που καταναλώνουμε (1).
Αυτή η διεγερτική δράση της καφεΐνης στο νευρικό μας σύστημα είναι η αιτία καρδιακών αρρυθμιών, και αυτές οι τελευταίες είναι με τη σειρά τους η αιτία που το ρόφημα θεωρείτο μέχρι πρόσφατα απαγορευμένο για λόγους υγείας, από τα ιατρικά βιβλία.
Τα τελευταία νέα επάνω στο θέμα αυτό, είναι πολύ ενθαρρυντικά για τους φανατικούς του καφέ. Μεγάλη 13ετής ιατρική έρευνα στην Ολλανδία σε 40.000 άτομα, έδειξε, πως αυτοί που καταναλώνουν 2-4 φλιτζάνια καφέ ημερησίως έχουν μειωμένες κατά 20% πιθανότητες να πάθουν καρδιακό νόσημα, με την προϋπόθεση βέβαια πως ο καφές δεν συνοδεύεται και από ένα ….τσιγαράκι, επισημαίνουν οι ερευνητές. (2)
Η ίδια ποσότητα κατανάλωσης καφέ, σύμφωνα με άλλη ιατρική έρευνα μειώνει και την εμφάνιση της Νόσου Πάρκινσον κατά 25% στους άνδρες και 14% στις γυναίκες. (3)
Τα αντίστοιχα αποτελέσματα για το τσάι, είναι ακόμη καλύτερα. Η έρευνα έδειξε πως σε αυτούς που έπιναν πάνω από έξι φλιτζάνια τσάι την ημέρα, ο κίνδυνος για καρδιακό νόσημα μειώθηκε στο 1/3. Τη προστατευτική αυτή δράση του τσαγιού στη καρδιά φαίνεται να εξαφανίζει όμως η προσθήκη γάλατος στο τσάι, όπως έδειξε η έρευνα, ενώ δεν αναφέρεται κάτι παρόμοιο για τον καφέ.
Το τσάι σαν ρόφημα, φαίνεται να υπερτερεί του καφέ σε ωφέλιμη δράση στον οργανισμό, γιατί εκτός από καφεΐνη περιέχει και φλαβονοειδή (οι γνωστές κατεχίνες με σημαντικότερη την EGCG (epigallocatechin gallate), ουσίες που έχει αποδειχθεί πως εμποδίζουν την αρτηριοσκλήρωση, βοηθώντας το εσωτερικό στρώμα του τοιχώματος των αγγείων, το ενδοθήλιο δηλαδή (4,5). Και είναι αυτή η δράση των φλαβονοειδών που εμποδίζεται από τη προσθήκη γάλατος στο ρόφημα και καταργούνται έτσι τα οφέλη του ροφήματος στη καρδιά(6). Πίνετε λοιπόν το τσάι σας χωρίς γάλα.
Από τα είδη τσαγιού, (μαύρο, πράσινο, άσπρο) το πράσινο είναι αυτό που φαίνεται να έχει τις περισσότερες ωφέλιμες ιδιότητες. Προέρχεται από φυτό Camelia sinensis και έρευνες δείχνουν πως εκτός των άλλων έχει και σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες , εμποδίζοντας το οξειδωτικό στρες (Πώς να νικήσετε το στρες Εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ) αλλά και τις βλάβες του DNA, επηρεάζοντας έτσι τον μεταβολισμό της καρκινογένεσης. (7)
Μη σας κουράζω άλλο όμως. Πηγαίνετε να πιείτε το καφεδάκι ή το τσαγάκι σας και απολαύστε το τώρα χωρίς τύψεις….. Προσέξτε μόνο να μη τα πίνετε πολύ καυτά γιατί όπως έχει αποδειχθεί τα καυτά ροφήματα ευθύνονται για καρκίνους του οισοφάγου! (8)Προσοχή λοιπόν….
Με αγάπη


Βιβλιογραφία:
1. Effects of repeated doses of caffeine on performance and alertness: new data and secondary analyses.
Hum Psychopharmacol. 2007; 22(6):339-50 (ISSN: 0885-6222)
Hewlett P; Smith A
Centre for Occupational and Health Psychology, School of Psychology, Cardiff University, 63 Park Place, Cardiff, UK.
2. http://www.news.bbc.co.uk/2hi/health/103503.stm  «Tea and coffee protect against heart disease»
Page last updated at 22:00 GMT, Friday, 18 June 2010 23:00 UK       
 3. http://www.medindia.com/news/Two-Cups-of-Coffee-a-Day-Can-Help-Ward-Off-Parkinsons-69965-1.htm 
4. Tea flavonoids and cardiovascular disease.
Asia Pac J Clin Nutr. 2008; 17 Suppl 1:288-90 (ISSN: 0964-7058)
Hodgson JM
School of Medicine and Pharmacology, GPO Box X2213, Perth, WA, 6847, Australia. jhodgson@meddent.uwa.edu.au
5. Effects of green tea and EGCG on cardiovascular and metabolic health.
J Am Coll Nutr. 2007; 26(4):373S-388S (ISSN: 0731-5724)
Wolfram S
DSM Nutritional Products Ltd, Department of Human Nutrition and Health, P.O. Box 3255, Bldg. 241/425, CH-4002 Basel, Switzerland.
6. Addition of milk prevents vascular protective effects of tea.
Eur Heart J. 2007; 28(2):219-23 (ISSN: 0195-668X)
Lorenz M; Jochmann N; von Krosigk A; Martus P; Baumann G; Stangl K; Stangl V
Medizinische Klinik mit Schwerpunkt Kardiologie und Angiologie, Charité-Universitätsmedizin Berlin, CCM, Charitéplatz 1, D-10117 Berlin, Germany.
7. Arch Toxicol (2009) 83:1–2
EDITORIAL
Can drinking tea prevent cancer? A controversy revisited
Jan G. Hengstler • Rosemarie Marchan •
Hermann M. Bolt
Published online: 9 December 2008
8. Green tea drinking, high tea temperature and esophageal cancer in high- and low-risk areas of Jiangsu Province, China: a population-based case-control study.
Int J Cancer. 2009; 124(8):1907-13 (ISSN: 1097-0215)
Wu M; Liu AM; Kampman E; Zhang ZF; Van't Veer P; Wu DL; Wang PH; Yang J; Qin Y; Mu LN; Kok FJ; Zhao JKJiangsu Provincial Center for Disease Control and Prevention, Nanjing, Jiangsu, China.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.