Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/ΥΓΕΙΑ (55)


Γαλακτοκομικά και καρκίνος
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Είχατε ποτέ σκεφτεί πως το λίπος των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να κρύβει μέσα του ορμόνες που επηρεάζουν την εξέλιξη κάποιας νόσου; Και όμως. 
Έρευνα πρόσφατη έδειξε πως γυναίκες με καρκίνο του μαστού είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από την νόσο τους εάν κατανάλωναν ακόμη και μισή μερίδα την ημέρα από κάποιο πλήρες γαλακτοκομικό προϊόν, ενώ δεν βρέθηκε παρόμοια συσχέτιση με όσες κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

Την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο τον Μάρτιο στο Journal of the National Cancer Institute, έκαναν οι συγγραφείς προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο το λίπος των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι πηγή οιστρογόνων (γυναικείων δηλαδή ορμονών), θεωρώντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σχετίζεται με την επιβίωση στον καρκίνο του μαστού. 
Το συμπέρασμά τους ήταν, πως προκειμένου να έχουν καλύτερη εξέλιξη όσον αφορά τη νόσο τους όσες γυναίκες πάσχουν από καρκίνο του μαστού, θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που είναι πλήρη σε λιπαρά.

Αν και χρειάζονται πολλές περισσότερες έρευνες επάνω στο θέμα, ωστόσο και άλλοι ορμονοεξαρτώμενοι καρκίνοι έχουν συσχετισθεί με τη κατανάλωση γαλακτοκομικών, όπως ο καρκίνος του προστάτη, του ενδομητρίου και των ωοθηκών. Καλό είναι επομένως τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα να τα αποφεύγουν οι πιο πάνω ασθενείς, παρ ότι παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως η ποσότητα ενεργών ορμονών στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πολύ μικρή για να έχει κάποια βιολογική δράση .

              http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/512140   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.