Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/ ΥΓΕΙΑ (54)


Πόσο ανθυγιεινά είναι τα αντικολλητικά σκεύη;

Το θέμα ερευνάται παγκόσμια, ιδιαίτερα στην Αμερική, όπου τελευταίες έρευνες έχουν δείξει πως μία συνθετική χημική ουσία (PFOA) που χρησιμοποιείται από το 1940 σε βιομηχανίες (όπως η Dupont που παράγει τη γνωστή αντικολλητική επικάλυψη σε σκεύη κουζίνας –Teflon-, και αδιάβροχα ενδύματα) συσχετίζεται με αυξημένη εμφάνιση προβλημάτων του καρδιαγγειακού συστήματος. 

Η χημική αυτή ουσία βρίσκεται επίσης και σε πολλά ακόμη προϊόντα, όπως τα κουτιά της πίτσας ακόμη και στα σακουλάκια του ποπ-κορν  που είναι για τα μικροκύματα.
Τα ευρήματα παλαιοτέρων μελετών, έχουν δείξει συσχετίσεις της ουσίας αυτής και με άλλα προβλήματα υγείας, όπως βλάβες του θυρεοειδούς και κολίτιδες, ενώ η ουσία θεωρείται επίσης καρκινογόνος .

Παρ ότι οι έρευνες που μέχρι τώρα έχουν γίνει καταλήγουν σε συσχέτιση της ουσίας αυτής με τα προβλήματα υγείας που προαναφέρθηκαν, δεν μπορούν να θεωρηθούν αποδεικτικές. Χρειάζονται περισσότερες και πιο καλά οργανωμένες  έρευνες για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο στην Αμερική, επειδή το θέμα απασχολεί πολύ τον κόσμο, έχει φτιαχτεί και ιστοσελίδα με αναλυτικές πληροφορίες επάνω στο θέμα αυτό, όπου μπορεί να ανατρέξει ο καθένας για πληροφορίες (http://www.pfoa.com/).

Μέχρι το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης πάντως, οι ειδικοί συστήνουν την αποφυγή χρήσης σκευών με επικάλυψη Teflon, και επειδή η χημική αυτή ουσία έχει βρεθεί να παραμένει στο περιβάλλον, έχει ζητηθεί ήδη από το 2006 από τις βιομηχανίες που την χρησιμοποιούν στην Αμερική η σταδιακή μείωση της χρήσης της και πλήρης απόσυρσή της μέχρι το 2015.

Σκεφθείτε το λοιπόν. Μειώστε τη χρήση των αντικολλητικών σκευών σας και προπαντός, μη στέκεστε από επάνω τους και εισπνέετε  τον καπνό που αναδύεται από το ζέσταμά τους. Μην τα αφήνετε επίσης κενά, να ζεσταθούν πολύ και εάν η επικάλυψή τους έχει αρχίσει να χαλάει, μην τα ξαναχρησιμοποιήσετε.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.