Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (20)

Η επίδραση των θετικών συναισθημάτων στην καρδιά
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για τον ρόλο των θετικών συναισθημάτων στη υγεία μας, σας έχω μιλήσει επανειλημμένα και σας έχω ανεβάσει και βίντεο στο Youtube. Οι έρευνες επάνω στο θέμα αυτό προέρχονται κυρίως από το Ινστιτούτο Heartmath της Αμερικής όπου επιστήμονες έχουν αποδείξει πως τα θετικά συναισθήματα επηρεάζουν το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της καρδιάς και το ομαλοποιούν, οδηγώντας ολόκληρο τον οργανισμό σε ομαλή λειτουργία, μέσω εναρμόνισης όλων των ενεργειών που παράγονται σε αυτόν.

Και άλλη επιστήμονες όμως, έχουν αρχίσει να ερευνούν το θέμα, γιατί όπως σε πολλές οικονομικές ιστοσελίδες αναφέρεται αυτόν τον καιρό, η ψυχοσωματική ιατρική θα πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει στην ιατρική, αφού είναι πια φανερό πως μπορεί να μειώσει το κόστος της υγείας παγκοσμίως, λιγοστεύοντας τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, μειώνοντας τις ημέρες νοσηλείας στα νοσοκομεία και τις κλινικές και  ελαττώνοντας τις ώρες ασθένειας που κάνουν τους υπαλλήλους να απέχουν από τη δουλειά τους.
Ψάχνοντας λοιπόν οι ερευνητές Dr Fredrickson και Dr Kok να δουν τι είναι αυτό που επηρεάζει την καρδιά μέσω των συναισθημάτων, βρήκαν πως ευθύνεται γι αυτό, το πνευμονογαστρικό νεύρο.
Το νεύρο αυτό ανήκει στο λεγόμενο «παρασυμπαθητικό αυτόνομο νευρικό σύστημα». Το νεύρο ξεκινάει από τον εγκέφαλο και με πολλές διακλαδώσεις κατεβαίνει και δίνει νεύρωση σε διάφορα όργανα, τόσο στη κοιλιά όσο και στον θώρακα, συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς. Ανάμεσα στις άλλες λειτουργίες του, δίνει στη καρδιά σήματα που της λένε να αραιώσει τους χτύπους της όταν είμαστε γαλήνιοι και ασφαλείς.
Μετρώντας τους χτύπους της καρδιάς κατά την εισπνοή και την εκπνοή, μπορεί να διαπιστώσει κανείς εάν η λειτουργία αυτού του νεύρου είναι αποτελεσματική. Γιατί φυσιολογικά, οι χτύποι της καρδιάς αυξάνονται ελαφρά κατά την εισπνοή και ελαττώνονται, ελαφρά πάλι, κατά την εκπνοή. Αυτή η διαφορά συνιστά  τον «δείκτη του τόνου του πνευμονογαστρικού» ένα δείκτη που είναι γνωστό πως σχετίζεται με την υγεία μας. Χαμηλές τιμές αυτού του δείκτη (εάν δηλαδή η διαφορά αυτή είναι μικρή), είναι συνδεδεμένες με φλεγμονή και καρδιακά επεισόδια.

Την περιέργεια των δύο πιο πάνω ερευνητών είχε διεγείρει μία άλλη πρόσφατη μελέτη που είχε δείξει πως τα άτομα που έχουν ψηλότερο τόνο του πνευμονογαστρικού (μεγαλύτερη διαφορά παλμών μεταξύ αναπνοής-εκπνοής), είχαν μεγαλύτερη ικανότητα ελέγχου των αρνητικών τους συναισθημάτων και αυτό ήταν κάτι που θέλησαν να το ερμηνεύσουν.
Πραγματοποίησαν λοιπόν μία μελέτη σε 65 άτομα εθελοντών, κατά την οποία μέτρησαν τον τόνο το πνευμονογαστρικού τους τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος του πειράματος, εννέα εβδομάδες αργότερα.
Κατά τη διάρκεια το πειράματος ζητήθηκε από τους εθελοντές να πηγαίνουν κάθε βράδυ στο κομπιούτερ τους και να μπαίνουν σε μία ιστοσελίδα που είχε φτιαχτεί για την περίπτωση και να βαθμολογούν την ένταση των συναισθημάτων που είχαν βιώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτής, ενώ οι μισοί από τους συμμετέχοντες ασκήθηκαν από κάποιο ειδικό  στην ενίσχυση των θετικών συναισθημάτων μέσω αυτοσυγκέντρωσης (διαλογισμού) και συνέχισαν να το κάνουν αυτό καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Στους ασκούμενους στην ενίσχυση των θετικών συναισθημάτων ο τόνος του πνευμονογαστρικού αυξήθηκε σημαντικά, ενώ δεν συνέβη το ίδιο στους υπόλοιπους εθελοντές και το ενδιαφέρον ήταν  πως όσο μεγαλύτερος ήταν αρχικά ο δείκτης του τόνου του πνευμονογαστρικού τόσο δυνατότερα ήταν τα θετικά συναισθήματα που οι διαλογιζόμενοι βίωναν. Οι διαλογιζόμενοι δηλαδή που είχαν χαμηλό δείκτη αρχικά δεν έδειξαν το ίδιο μεγάλη αύξηση της έντασης των θετικών συναισθημάτων τους.
Κατά τους ερευνητές, τα αποτελέσματα του πειράματός τους δείχνουν πως ο ψηλός δείκτης του τόνου του πνευμονογαστρικού βοηθάει στην δημιουργία θετικών συναισθημάτων και αυτά με τη σειρά τους αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον δείκτη αυτό. 
Πιθανολογούν οι ερευνητές αυτοί πως πιθανόν το φαινόμενο αυτό να έχει σχέση και με το φαινόμενο του placebo (του εικονικού φαρμάκου).
Όπως βλέπετε η χαλάρωση μέσω αυτοσυγκέντρωσης και η διαχείριση μέσα από αυτήν των συναισθημάτων μας, είναι πολύ σημαντικές τεχνικές για την υγεία και τη ζωή μας γενικότερα, όπως επανειλημμένα σας τονίζω σε αυτόν το ιστότοπο.
Με αγάπη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.