Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Υγιεινή διατροφή (33)


Γεια σας φίλες και φίλοι
Με την ευκαιρία της ερώτησης μιας φίλης  για το κατά πόσο είναι ή όχι υγιεινά τα όσπρια σε κονσέρβα, αποφάσισα να κάνουμε σήμερα αυτή την κουβέντα.
Σας έχω ξαναπεί παλαιότερα πως ο πιο υγιεινός τρόπος να τρώει κανείς είναι, να τρώει όσο μπορεί φρέσκες τροφές, (φρεσκομαγειρεμένες), όσο το δυνατόν περισσότερες ωμές σαλάτες, φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Όλες οι τροφές που βρίσκονται μέσα σε κουτάκια (αλουμίνια, χάρτινα, πλαστικά) ή σακουλάκια είναι ανθυγιεινές, όσο και αν προσπαθούν όλοι να μας πείσουν για το αντίθετο. Μπορεί πολλοί να θεωρούν ευκολία το άνοιγμα μιας κονσέρβας ή ενός έτοιμου κατεψυγμένου φαγητού, ωστόσο εάν αυτό γίνεται συστηματικά, σίγουρα θα οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.
Για το θέμα του αλουμινίου στην υγεία μας, (ταψάκια μιας χρήσης, περιτύλιγμα, κουτάκια αναψυκτικών) σας έχω μιλήσει παλαιότερα (κλικ εδώ για να δείτε το άρθρο). Τα πλαστικά τώρα δοχεία όπως και οι κονσέρβες  ή τα χάρτινα κουτιά που έχουν λεπτή εσωτερική επικάλυψη με πλαστικό, είναι και πάλι ανθυγιεινά, γιατί στο πλαστικό υπάρχει η ουσία «δισφαινόλη Α» (ΒΡΑ) η οποία έχει συνδεθεί τελευταία με καρκίνους, καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία, καθώς και πρόωρη σεξουαλική ωρίμανση.

Παρ ότι λοιπόν διατροφολόγοι και λοιποί, ισχυρίζονται πως δεν είναι και τόσο κακές οι κονσέρβες για την υγεία μας, σας συνιστώ να προσέχετε. Άλλο να τις χρησιμοποιείτε αραιά σε κάποια ανάγκη και άλλο να στηρίζετε τη διατροφή σας σε αυτές. Ιδιαίτερα εάν καταναλώνετε συγχρόνως και αναψυκτικά συσκευασμένα και σνακ σε σακουλάκια.

Προτιμήστε φρέσκους χυμούς, ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα για σνακ, και μια ωμή σαλάτα με λίγο τυρί για γεύμα εάν δεν προλαβαίνετε να μαγειρέψετε, παρά το άνοιγμα μιας κονσέρβας, που θεωρείται από πολλούς μια εύκολη λύση. Και φροντίστε να έχετε στο ψυγείο σας διάφορους σπόρους (σουσάμι, κουκουνάρι, κολοκυθόσπορους κ.λπ),όπως και λαχανικά διαφόρων χρωμάτων, που θα μετατρέψουν τη σαλάτα σας σε ένα χορταστικό και πολύ υγιεινό γεύμα.

Οι συμβουλές μου αυτές απευθύνονται σε φοιτητές   και φοιτήτριες κυρίως καθώς και σε εργένηδες που δεν αγαπούν τη μαγειρική. Και όμως υπάρχουν πολύ νόστιμα και πανεύκολα στη κατασκευή τους φαγητά, (κάποια σας έχω δώσει και εγώ στις συνταγές μου) που η παρασκευή και η μυρωδιά τους που απλώνεται τριγύρω καθώς μαγειρεύονται μπορεί να σας χαλαρώσει από την ένταση της δουλειάς ή της μελέτης. Δοκιμάστε τα… 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.