Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Άσκηση/Γυμναστική (43)

Ώρες καθιστικής ζωής και υγεία
Απαραίτητη η άσκηση για την υγεία μας. Δεν γίνεται να μην σας το υπενθυμίζω συχνά, γιατί χωρίς αυτήν, οι ορμόνες που παράγονται από τα στρες της ζωής μας δεν μπορούν να καταναλωθούν στον οργανισμό μας, και καταστρέφουν τα κύτταρά μας.
Οι έρευνες που έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα, έχουν από καιρό καταλήξει και σε ένα άλλο συμπέρασμα, που αποδεικνύεται από όλο και περισσότερες πρόσφατες έρευνες αληθινό:
Πως δεν φτάνει να ασκείται κανείς τακτικά μέσα στην εβδομάδα, πρέπει και να ελαττώσει τις ώρες που περνάει ακίνητος στη καρέκλα ενός γραφείου, ή μπροστά σε μία τηλεόραση ή ένα κομπιούτερ.

Φαίνεται πως η ακινησία, έχει αποτελέσματα που οδηγούν σε διαβήτη και καρδιοπάθειες, ανεξάρτητα από το αν το άτομο ασκείται κάποιες ώρες μέσα στην εβδομάδα τακτικά. 
Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε σε γυναίκες και δημοσιεύθηκε στις 9 Απριλίου του 2013 στο ιατρικό περιοδικό the Journal of the American College of Cardiology, μόνον εκείνες που γυμναζόντουσαν πολύ (7 ώρες την εβδομάδα περπάτημα ή 4-5 ώρες την εβδομάδα τζόκιν ή τρέξιμο) ήταν εκείνες που οι ώρες ακινησίας τους  τον υπόλοιπο χρόνο τους δεν είχαν κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα στην υγεία τους . Για τις υπόλοιπες, ο χρόνος ακινησίας τους ήταν σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση προβλημάτων υγείας.
Και όπως λένε οι συγγραφείς ενός άλλου άρθρου που αναφέρεται σε μία άλλη σχετική μελέτη πριν από ένα χρόνο, δεν αρκεί να συμβουλεύουμε τον κόσμο να ασκείται μισή ώρα την ημέρα, πρέπει να του λέμε και τι να κάνει τις υπόλοιπες 23 ½ ώρες της ημέρας.
Γιατί σύμφωνα με την δική τους έρευνα (μεταανάλυση παλαιοτέρων αποτελεσμάτων ερευνών), η πολύωρη ακινησία συνδέεται με την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη. Στην έρευνά τους που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2012 στο ιατρικό περιοδικό  Diabetologia, βρέθηκε πως όσοι ξόδευαν περισσότερο χρόνο σε καθιστική ζωή είχαν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη από εκείνους που ξόδευαν τον λιγότερο.

Άλλοι ερευνητές από την άλλη, διαπίστωσαν πριν λίγο καιρό πως η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης επηρεάζει την λειτουργία γονιδίων που έχουν σχέση με την παχυσαρκία!...
Και βέβαια η παρακολούθηση τηλεόρασης εκτός από την ακινησία, δημιουργεί εκτός των άλλων και πολλά αρνητικά συναισθήματα σε αυτόν που τη παρακολουθεί, μην το ξεχνάμε. Τόσο με τις ειδήσεις τοπικές και παγκόσμιες  (και τις αντίστοιχες συζητήσεις γι αυτές) που δημιουργούν έναν συνεχή φόβο και ανασφάλεια, όσο και με τις εικόνες αντικειμένων ή ατόμων πολύ διαφορετικών από αυτών της συνηθισμένης καθημερινής ζωής μας, που δημιουργούν και πάλι αρνητικά συναισθήματα ενισχύοντας την επιθυμία για πράγματα που δύσκολα μπορεί κανείς να αποκτήσει ή να βιώσει.

Όπως και να έχει πάντως  φίλες και φίλοι μου, το βέβαιο είναι πως εκτός από το ότι πρέπει να γυμναζόμαστε (ή να περπατάμε γρήγορα) οπωσδήποτε μισή τουλάχιστον ώρα την ημέρα, πρέπει να αποφασίσουμε να μειώσουμε και τις ώρες που ξοδεύουμε σε καθιστή ζωή, όσο και αν νομίζουμε πως αυτό μας ξεκουράζει. Αντίθετα, εμποδίζει την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Με αγάπη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.