Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Επιστήμη - Πολιτισμός (13)


Διατροφογενομική και Διατροφογενετική

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Η Διατροφογενομική και η Δαιτροφογενετική είναι δύο νέοι επιστημονικοί κλάδοι που δημιουργήθηκαν μετά την ανακάλυψη του ανθρώπινου γονιδιώματος, προκειμένου να ερευνηθούν οι πιθανότητες διατροφικές προτιμήσεις και αλλαγές συνδυασμένες με το γενετικό υπόβαθρο του καθενός να παίζουν κάποιον ρόλο στη πρόληψη ασθενειών και τη διατήρηση της υγείας.

Οι δύο αυτοί επιστημονικοί κλάδοι, διαφέρουν όμως προς την προσέγγιση αυτή.
Η Διατροφογενομική ερευνά το σύνολο των γονιδίων του ανθρώπινου οργανισμού, τα οποία τροποποιούν την έκφρασή τους υπό την επίδραση διαφόρων διατροφικών παραγόντων. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να είναι μία συγκεκριμένη διατροφή στο σύνολό της (π.χ. Μεσογειακή) είτε συγκεκριμένα συστατικά της (π.χ. αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία κ.λπ).
Η Διατροφογενετική από την άλλη, προσπαθεί να εντοπίσει τις διάφορες ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου ως προς τη λειτουργία των δικών του γονιδίων του, που ευθύνονται για τυχόν θετικές ή αρνητικές επιρροές διαφόρων διατροφικών συνηθειών.

Οι καινούργιες αυτές επιστήμες θα παίξουν σημαντικό ρόλο, πιστεύω, στη διατροφή μας από εδώ και πέρα. Θα μάθουμε πολλά περισσότερα για την αλληλεπίδραση τροφής και σώματος. Ο συνδυασμός τους μάλιστα με την σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη από τον Γερμανό φυσικό Pop του φωτός που οι τροφές εκπέμπουν (βιοφωτόνια), πιθανόν να οδηγήσει σε συμπεράσματα που θα μας εκπλήξουν. Γιατί όπως ο φυσικός αυτός έχει πει, το φως που εκπέμπουν οι τροφές που καταναλώνουμε έχει άμεση σχέση με την υγεία μας, αφού όταν αυτό είναι σωστό ελαττώνει την εντροπία του οργανισμού, δηλαδή την γήρανση και καταστροφή του.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι που πιστεύουν πως πρόκειται για «ψευδοεπιστήμες», και πως χάνουν άδικα τα χρήματά τους όσοι καταφεύγουν σε αυτές για την υγεία τους. Το στηρίζουν αυτό στο ότι χρειάζονται πολλά χρόνια έρευνας προκειμένου να μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα αν τελικά θα του χρησιμεύσουν πράγματι σε κάτι αυτές.

Δεν συμφωνώ. Είναι επιστήμες που εκπονώντας μελέτες  θα καταλήξουν κάποτε σε συμπεράσματα. Είναι όμως βέβαιο πως οι έρευνές τους βρίσκονται στην αρχή, και δεν πρέπει κανείς να τις εμπιστεύεται τυφλά, προς το παρόν, και να ξοδεύει τα χρήματά του πιστεύοντας πως θα έχει αποτελέσματα.
Με αγάπη

Πηγές 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.