Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/διατροφή (15)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Το ελαιόλαδο και η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστό πως κρύβουν πολλά μυστικά υγείας που συνεχώς ερευνώνται από τους επιστήμονες. Πρόσφατα μάλιστα δημοσιεύθηκε πως  ο συνδυασμός αυτός εκτός των άλλων μειώνει και τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Alzhaimers. (1)

Ωστόσο στη διατροφή κάθε λαού υπάρχουν στοιχεία που βοηθούν την υγεία και ανακαλύπτονται και αυτά σιγά-σιγά με διάφορες έρευνες. Τρεις από αυτές κατέληξαν πρόσφατα  πως ένα συστατικό που υπάρχει στην κιτρινόριζα (κουρκουμάς, turmeric), ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται πολύ στην Ασιατική κουζίνα,    προστατεύει τη καρδιά από την γήρανση όσο και η αεροβική άσκηση. Οι έρευνες έγιναν στο πανεπιστήμιο της Τσουκούμπα στην Ιαπωνία. (2,3)
Σας έχω μιλήσει και παλαιότερα για το μπαχαρικό αυτό, (βασικό συστατικό της σκόνης κάρι) που εκτός από την βοήθεια στην υγεία που χαρίζουν τα συστατικά του δίνει και ένα όμορφο κίτρινο χρώμα καθώς και μυρωδιά, στο πιλάφι ή σε όποιο άλλο φαγητό προστεθεί.
Αυτό το χρώμα οφείλεται σε κάποιες χημικές ουσίες που βρίσκονται σε αυτή τη ρίζα και  ονομάστηκαν «κουρκουμινοειδή». Οι ουσίες αυτές  έχει βρεθεί  πως έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Στις τρεις πιο πάνω έρευνες διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση της κιτρινόριζας από τους συμμετέχοντες στα πειράματα είχε τα ίδια βελτιωτικά αποτελέσματα στη κατάσταση και τη λειτουργία των αγγείων της καρδιάς τους, όσο και η άσκηση, πράγμα που δεν παρατηρήθηκε στους συμμετέχοντες στις ομάδες ελέγχου, που δεν είχαν ούτε άσκηση στη ζωή τους ούτε την κιτρινόριζα στη διατροφή τους.

Βάλτε λοιπόν τη κιτρινόριζα στη κουζίνα σας αγαπητές και αγαπητοί μου. Ακόμη και αν  δεν σας αρέσει το κάρι, μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε μόνη, γιατί το άρωμα και η γεύση της είναι πολύ ελαφρά.
Με αγάπη

                 3 http://www.prohealth.com/library/showarticle.cfm?libid=17666

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.