Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ενεργειακή εναρμόνιση-coherence-/Ασκήσεις (4)


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σήμερα αποφάσισα να σας δώσω έναν διαφορετικό τρόπο για να φτάσετε σε ενεργειακή εναρμόνιση (coherence), μέσα από το θετικό συναίσθημα της ευγνωμοσύνης, μια που αναφέρθηκα πρόσφατα σε αυτό σε προηγούμενο άρθρο μου, στη στήλη της παιδιικής χαλάρωσης.
Το νέο μου βιβλίο που θα σας οδηγήσει βήμα-βήμα σε πολλές τέτοιες τεχνικές με τις οποίες θα βοηθηθούν πολύ όσοι και όσες ανάμεσά σας έχουν αποφασίσει να ασχοληθούν με αυτό το θέμα σοβαρά, σύντομα θα εκδοθεί και θα το έχετε στα χέρια σας. Ωστόσο σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα πάντα θα υπάρχει κάτι περισσότερο να πούμε ώστε να μην μειώνεται το ενδιαφέρον σας για αυτά τα θέματα που είναι πολύ βασικά για την υγεία και τη ζωή σας.
Σήμερα λοιπόν θα σας δώσω μία τεχνική για να φτάσετε σε ενεργειακή εναρμόνιση μέσα από την ενίσχυση του θετικού συναισθήματος της ευγνωμοσύνης. Και όπως σας είπα και σε ανάρτηση άλλης στήλης προ ημερών, αυτό το συναίσθημα βοηθάει πολύ και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Στη Θετική Ψυχολογία (νεότερος κλάδος της ψυχολογίας) προτείνεται σε όσους υποφέρουν από κατάθλιψη να γράφουν κάθε μέρα ένα γράμμα μέσα στο οποίο να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους σε κάποιον που τους έκανε κάποτε ένα καλό όσο μικρό και αν ήταν αυτό, και στη συνέχεια να διαβάζουν το γράμμα που έγραψαν φωναχτά. Σε πείραμα που έγινε στο διαδίκτυο από ψυχολόγους που έδωσαν αυτή την συμβουλή σε καταθλιπτικούς ασθενείς, είδαν πως η βοήθεια ήταν παρόμοια ή και μεγαλύτερη από τα φάρμακα που έπαιρνε άλλη ομάδα ασθενών.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τη σημερινή μας άσκηση:
Κάθεστε όπως πάντα αναπαυτικά, έχοντας χαμηλώσει τον ήχο των τηλεφώνων (σταθερών και κινητών) που έχετε, ώστε να μη σας ανησυχήσουν όσο θα βρίσκεστε σε χαλάρωση.
Κλείνετε τα μάτια και αρχίζετε όπως πάντα με τα βήματα Α ( αναπνευστική χαλάρωση) και Β (μυϊκή χαλάρωση) που έχουμε πει σε προηγούμενα άρθρα αυτής της στήλης.
- Στη συνέχεια, πάντα με τα μάτια κλειστά, συγκεντρώνετε τη προσοχή σας στα πόδια σας και συνειδητοποιείτε πόσο χρήσιμα σας είναι…. Στην οθόνη του μετώπου σας βλέπετε τον εαυτό σας να χορεύει, να τρέχει, να χοροπηδάει από χαρά και νιώθετε μεγάλη ευγνωμοσύνη προς το σύμπαν ή τον Θεό (ότι προτιμάει ο καθένας) που σας έχει αξιώσει να έχετε αυτά τα τόσο χρήσιμα άκρα...
- Μετά ανεβάζετε τη προσοχή σας στα χέρια σας και στην οθόνη του μετώπου σας βλέπετε τον εαυτό σας να χρησιμοποιεί αυτά τα χέρια με όποιον τρόπο επιθυμεί ο καθένας, αισθάνεστε την εκπληκτική αίσθηση της αφής καθώς χαϊδεύετε κάτι αγαπημένο (πρόσωπο, φυτό, ζώο ή και αντικείμενο)…. και νιώθετε μεγάλη ευγνωμοσύνη για το σύμπαν ή τον Θεό που σας έχει χαρίσει αυτά τα άκρα…
- Κάνετε τη ίδια διαδικασία στη συνέχεια για την γλώσσα και την αίσθηση της γεύσης που έχετε…. για τα μάτια και την αίσθηση της όρασης που σας δίνει όλες αυτές τις μαγικές εικόνες  της ζωής…, για τα αυτιά και την αίσθηση της ακοής... και τελειώστε με την εικόνα του εαυτού σας ολόκληρου. Δείτε στην οθόνη του νου σας το σώμα σας και συνειδητοποιείστε πως αυτό αποτελείται από τρισεκατομμύρια κύτταρα νοήμονα, που σαν ακούραστοι εργάτες δουλεύουν μέρα νύχτα ασταμάτητα για χάρη σας, για να απολαμβάνετε εσείς τη ζωή...
Συνειδητοποιείστε πόσο ευγνώμονες είστε για αυτό το σώμα που σας έχει χαρίσει η φύση και πείτε νοερά ένα μεγάλο "ευχαριστώ".  
- Τέλος φέρτε στην οθόνη του νου σας εικόνες του σπιτιού σας και όλων των αγαπημένων πραγμάτων που έχετε εκεί…. καθώς και τις εικόνες των αγαπημένων σας προσώπων….νιώστε ευγνωμοσύνη και πείτε για άλλη μια φορά ευχαριστώ για όλα αυτά τα αγαπημένα που έχετε γύρω σας, πρόσωπα και πράγματα... 
- Όταν νιώσετε πως εκτιμήσατε αρκετά όλα όσα έχετε την τύχη να έχετε στη ζωή σας και είπατε τις ευχαριστίες σας,  μείνετε για λίγο να ακούσετε χωρίς άλλες σκέψεις τους χτύπους της καρδιάς σας μέσα στο στήθος σας και νιώστε πόση ευγνωμοσύνη χρωστάτε σε αυτό το όργανο που με τους χτύπους του αυτούς σας κρατάει στη ζωή...
(Θα διαπιστώσετε πως όσο εσείς παρακολουθείτε τη καρδιά σας με αγάπη και ευγνωμοσύνη τόσο αυτή δουλεύει όλο και πιο ήρεμα και αργά...)
- Στη συνέχεια, πείτε στον εαυτό σας νοερά όπως έχουμε ξαναπεί την θετική δήλωση «Είμαι καλά, είμαι πολύ καλά, και κάθε μέρα γίνομαι όλο και καλύτερα και στην υγεία μου και σε όλους τους τομείς της ζωής μου».
Και τέλος, πείτε νοερά και πάλι «τώρα θα ξυπνήσω μετρώντας από το 1 έως το 5, στο 3 να ανοίξω τα μάτια μου, στο 5 θα είμαι ξύπνιος ή ξύπνια και πολύ πιο ήρεμος –η, γερός –ή και  ευτυχισμένος –η από πριν και μετρώντας αργά-αργά ανοίγετε τα μάτια σας και επανέρχεστε στην κανονική σας κατάσταση.
Με αγάπη   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.