Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Υγιεινή διατροφή (18)

Σόγια, το θαυματουργό φασόλι
Γεια σας
Για την σόγια αποφάσισα να σας μιλήσω σήμερα φίλες και φίλοι μου, όπως σας είχα πριν λίγες ημέρες υποσχεθεί. Το μικρό αυτό θαυματουργό φασόλι, που εδώ και 3.000 χρόνια καλλιεργείται στην Κίνα, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια μπήκε στη Δυτική διατροφή.
Το φασόλι αυτό είναι ίσως το λαχανικό του οποίου οι θρεπτικές ιδιότητες έχουν περισσότερο από κάθε άλλο ερευνηθεί από την επιστημονική κοινότητα.
Είναι τροφή πλούσια σε μαγγάνιο, χαλκό, σίδηρο, κάλλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ω3 λιπαρά οξέα, Βιταμίνες Β2 και Κ, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες οι οποίες αντίθετα με τις πρωτεΐνες του κρέατος έχουν την ιδιότητα να χαμηλώνουν την τιμή της γνωστής ως «κακής» χοληστερίνης (LDL), ενώ αυξάνουν την «καλή» χοληστερίνη (HDL).
Και δεν είναι μόνον αυτές οι ιδιότητες που κάνουν τη σόγια ένα πολύ καλό υποκατάστατο του κρέατος. Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωσή της βοηθάει την μείωση της αρτηριακής πίεσης και την συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων, εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία θρόμβων.
Συγχρόνως, η τροφή αυτή με τις ισοφλαβόνες που περιέχει, βοηθάει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, μέσω αγγειοδιαστολής. Στην αγγειοδιαστολή αυτή βοηθάει και η παραγωγή νιτρικού οξέος που προκαλεί η κατανάλωση σόγιας. Η δράση της αυτή όμως δεν έχει ακόμη με ακρίβεια διευκρινισθεί ερευνητικά.
Μία ακόμη ενδιαφέρουσα ιδιότητα αυτού του θαυματουργού λαχανικού είναι, όπως δείχνουν οι ιατρικές έρευνες, ότι προστατεύει τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση από τις εξάψεις και την οστεοπόρωση. Μισό φλιτζάνι σόγιας την ημέρα είναι αρκετό για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση να απολαύσουν όλα της τα οφέλη. Στην περίπτωση αυτή, νιφάδες σόγιας τριμμένες επάνω από σαλάτες, σούπες ή βραστά λαχανικά είναι μία πολύ καλή λύση.
Άλλες συνηθισμένες μορφές με τις οποίες μπορεί να καταναλωθεί η σόγια είναι η μορφή του κιμά και του τυριού (τόφου). Οι μορφές αυτές χρειάζονται αρκετά μπαχαρικά προκειμένου να αποκτήσουν νοστιμιά. Αξίζει όμως τον κόπο να προσπαθήσει κανείς να φέρει αυτές τις τροφές στα μέτρα του από πλευράς γεύσης, μια που είναι τόσα πολλά τα οφέλη τους για τον οργανισμό.
Μη ξεχνάμε βέβαια πάντα να προσέχουμε να χρησιμοποιούμε βιολογική σόγια γιατί κυκλοφορεί πολύ η μεταλλαγμένη μορφή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.