Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Υγιεινή διατροφή (20)

Χορτοφαγία ή κρεατοφαγία;
Η πλάστιγγα γέρνει προς την χορτοφαγία αγαπητοί μου.
Πρόσφατες έρευνες σχετικές με τη χορτοφαγική διατροφή δείχνουν πως ανάμεσα σε αυτούς που την ακολουθούν υπάρχουν πολύ λιγότεροι που υποφέρουν από καρδιακά επεισόδια, υπέρταση, σακχ. διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικά επεισόδια και κάποια είδη καρκίνου, απ ότι ανάμεσα στους κρεατοφάγους.
Αυτό βέβαια οφείλεται στο ότι η χορτοφαγική δίαιτα περιέχει πολύ λιγότερα κορεσμένα λίπη και πολύ περισσότερες φυτικές ίνες και φυτοστερόλες (χημικές ουσίες που βοηθούν πολύ την υγεία). Τα συστατικά που θα πρέπει όμως να φροντίζουν να μην τους λείπουν, οι χορτοφάγοι είναι η βιατμίνη Β12, η βιταμίνη D, τα ω3 λιπαρά οξέα, το ασβέστιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.
Στην δεξιά στήλη της ιστοσελίδας (στις θέσεις με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία) μπορείτε, όσοι το επιθυμείτε, να βρείτε τις τροφές που περιέχουν αυτά τα συστατικά ώστε να μην λείπουν από την διατροφή σας.  
Αυτή την δίαιτα την χαμηλή σε λίπος και πλούσια σε ίνες και υδατάνθρακες που είναι κυρίως χορτοφαγική θα την δείτε να ονομάζεται και «μακροβιοτική- macrobiotic» σε κάποια άρθρα, από την Ελληνικές λέξεις «μακρύς βίος» επειδή έχει αποδειχθεί πως βοηθάει πολύ την υγεία και επομένως και την μακροβιότητα .
Για όσους ακολουθούν αυτή την υγιεινή διατροφή οι ειδικοί συνιστούν προϊόντα εποχιακά που καλλιεργούνται τοπικά στην περιοχή τους  και όχι αυτά που έρχονται από μακρινές αποστάσεις, γιατί αυτό λιγοστεύει την φρεσκάδα τους και μαζί και τα θρεπτικά συστατικά τους,
Έχουν αναφερθεί και μερικές εκπληκτικές περιπτώσεις ίασης καρκινοπαθών με την χρήση τέτοιας διατροφής, ωστόσο χρειάζονται ακόμη πολλές έρευνες ώστε να τεκμηριωθεί κάτι τέτοιο επιστημονικά.
Αυτό πάντως που πολλές έρευνες έχουν έως τώρα αποδείξει είναι πως μία τέτοια διατροφή λιγοστεύει την φλεγμονή μέσα στο σώμα. Και τα περισσότερα από τα νοσήματα φθοράς της εποχής μας (καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, διαβήτης, αυτοάνοσα κ.λ.π.) οφείλονται σε τέτοια χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από τα στρες της ζωής (μεγάλη παραγωγή ελευθέρων ριζών οξυγόνου).
Η πολύ γνωστή πια «Μεσογειακή διατροφή» που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά,  όσπρια και ξηρούς καρπούς  έχει σε πολλές έρευνες αποδειχθεί πολύ ανώτερη ως προς την καταπολέμηση της φλεγμονής στον οργανισμό από τις πλούσιες σε λίπη δίαιτες του υπόλοιπου κόσμου.
Το άσχημο είναι όμως φίλες και φίλοι μου πως ενώ οι ξένοι προσπαθούν να πλησιάσουν την Μεσογειακή διατροφή, εμείς που την  είχαμε, παρασυρμένοι όπως και σε τόσα άλλα από ξενομανία την καταργήσαμε σιγά-σιγά και φτάσαμε αντί για φασολάδα με κρεμμύδι και ελιές να έχουμε για εθνικό μας φαγητό τις πίτσες, τα λουκάνικα και τα χάμπουργκερς…
Ας το ξανασκεφτούμε καλύτερα το θέμα και ας προσπαθήσουμε να βάλουμε λίγο-λίγο τις βάσεις μιας σωστής διατροφής στο σπιτικό μας, λιγοστεύοντας το κρέας και αυξάνοντας τις σαλάτες, τα λαχανικά, τα όσπρια τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, ενώ θα χρησιμοποιούμε στην μαγειρική μας μόνον το πολύ υγιεινό ελαιόλαδο και όσο το δυνατόν λιγότερες μαργαρίνες, ακόμη και άυτές που θεωρούνται υγιεινές.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.