Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ο μυστικός κόσμος το κορμιού μας -βιολογία- (14)

Κυτταροσκελετός - Ιντεγκρίνες   
Γεια σας
Σε μια ομιλία που έκανα πριν λίγες ημέρες σε συναδέλφους σχετικά με τα νεότερα δεδομένα της βιολογίας, μου έγινε η ερώτηση: δηλαδή θέλεις να πεις πως είναι ολόκληρος ο οργανισμός μας μόνον ένα κύτταρο;
Και η απάντησή μου ήταν : ναι
Τα κύτταρά μας δεν είναι κλεισμένα και απομονωμένα σε μία μεμβράνη την οποία διαπερνούν μόνον ιόντα και χημικές ουσίες, όπως νομίζαμε παλαιότερα. Τώρα ξέρουμε πως τα κύτταρά μας έχουν μέσα τους ένα δίκτυο πρωτεϊνών που αποτελούν τον σκελετό του κυττάρου (κυτταροσκελετός). Οι πρωτεΐνες αυτές είναι ίδιες με αυτές που αποτελούν τα κόκκαλα, τους τένοντες και του μυς του σώματός μας, και βοηθούν το κύτταρο να κινηθεί και να λειτουργήσει, όπως έχουμε ξαναπεί σε αυτή την στήλη. Στο εσωτερικό του κυττάρου το δίκτυο αυτό φτάνει μέχρι τον πυρήνα και το DNA, ενώ επικοινωνεί και με το εξωτερικό του κυττάρου (τον συνδετικό ιστό που υπάρχει ανάμεσα στα κύτταρα) με ένα άλλο σύστημα πρωτεϊνών που λέγονται ιντεγκρίνες. Αυτές οι τελευταίες, δίνουν σήματα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Από το εσωτερικό προς το εξωτερικό του κυττάρου και αντίθετα, από το εξωτερικό προς το εσωτερικό του κυττάρου.
Έτσι, όλα μας τα κύτταρα είναι άμεσα συνδεδεμένα και επικοινωνούν  τέλεια από το ένα DNA στο άλλο με ένα πολύπλοκο δίκτυο πρωτεϊνών (ζώσα ουσία, living matrix), γιατί και ο συνδετικός ιστός που βρίσκεται ανάμεσα στα κύτταρα αποτελείται και αυτός από πρωτεϊνες (το γνωστό μας κολλαγόνο είναι μία από αυτές).  
Είναι δηλαδή ο άνθρωπος ένα κύτταρο της ανθρωπότητας. Και όπως είπαν και οι κοινωνιολόγοι που έγραψαν πρόσφατα το βιβλίο «Οι συνδεδεμένοι» οι άνθρωποι μεταξύ μας είμαστε απόλυτα συνδεδεμένοι με ενεργειακούς δρόμους που ανακαλύπτονται σιγά-σιγά από την επιστήμη. Έτσι με τον ίδιο τρόπο η ανθρωπότητα είναι ένα κύτταρο της γης, και η γη ένα κύτταρο του γαλαξία μας, και ο γαλαξίας μας ένα κύτταρο του σύμπαντος….
Και αυτό που έχει πει ο φυσικός  F. Capra στο βιβλίο του «το ΤΑΟ και η φυσική» (1974) πως τα κβάντα (υποατομικά σωματίδια)  δεν μπορούν να εννοηθούν σαν μεμονωμένες οντότητες, αλλά αποτελούν ένα αναπόσπαστο τμήμα ενός οργανικού ακατάπαυστα παλλόμενου και μεταβαλλόμενου συνόλου, του σύμπαντος, ισχύει κατά την ταπεινή μου άποψη και για εμάς τους ανθρώπους. Η διασύνδεση αυτή είναι γενική. Αφού η ύλη που μας αποτελεί είναι ένα σύνολο από κβάντα, είμαστε και εμείς αναπόσπαστα κομμάτια  αυτής της  δυναμικά μεταβαλλόμενης συνεχώς, "σοφής " συμπαντικής ενέργειας, που εγώ προσωπικά καθόλου δεν φοβάμαι να την ονομάσω Θεό…
Και η αίσθηση αυτή μου χαρίζει μεγάλη ψυχική δύναμη και ηρεμία.Εύχομαι αυτή η ιδέα να μπορέσει να δώσει λίγη απο αυτή την ηρεμία και σε όσους ανάμεσά σας αγωνιούν και νιώθουν μεγάλη ψυχική αναστάτωση αυτούς τους δύσκολους για όλο τον κόσμο καιρούς.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.