Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011

Υγιεινές συνταγές/σόγια (2)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου.
Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να φτιάξω αυτό το φαγητό, αλλά πάντα ένιωθα πως τρώω σόγια στη θέση του κιμά, όσο και αν προπαθούσα να το νοστιμέψω με διάφορα μυρωδικά, Αυτή την φορά όμως τα κατάφερα. Τόσο εγώ όσο και ο φίλος και συνάδελφος που του έκανα με αυτά τα λαζάνια σήμερα το τραπέζι μείναμε ενθουσιασμένοι και αποφάσισα να σας δώσω τη συνταγή. Δοκιμάστε την οπωσδήποτε και δεν θα ξαναμαγειρέψετε κιμά, είμαι σίγουρη, τουλάχιστον για τα λαζάνια και τα μακαρόνια σας.
Θα μιλήσουμε για τη σόγια και στη στήλη της υγιεινής διατροφής σύντομα, μόνο φροντίστε να βεβαιώνεστε πως η σόγια που αγοράζετε είναι βιολογική γιατί κυκλοφορεί πολύ η μεταλλαγμένη μορφή της. Και αυτά τα μεταλλαγμένα προϊόντα φαίνεται πως θα μας βάλουν σε μεγάλους μπελάδες στο μέλλον.   

ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΟΥ
Λαζάνια με κιμά σόγιας  (6 μερίδες)
1 φλ. σόγια 
3 φλ. νερό                                                        
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο
6 κ.σ. λάδι
Λαζάνια με κιμά σόγιας
1 καρώτο
4-5 κλωνάρια μαϊντανός
2-3 κλωνάρια άνηθος
2 ντομάτες λιαστές
2 σκ. σκόρδο

1 γεμάτη κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι νερό.
1 κ.γ. αλάτι

1 μπουκάλι γάλα 1lit(με χαμηλά λιπαρά)
3 κ.σ. φουσκωτές κορν-φλάουρ
1 φλ. τυρί πεκορίνο τριμμένο
λίγο μοσχοκάρυδο

 1. Σάλτσα σόγιας : Σε ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και μαλακώνουμε μέσα το κρεμμύδι και το πράσο σε χαμηλή φωτιά.
Συγχρόνως σε άλλη μικρή κατσαρόλα, βάζουμε τη σόγια με το νερό (τριπλάσια ποσότητα) να πάρουν βράση. Μόλις πάρουν βράση, κλείνουμε τη φωτιά, και αφήνουμε σκεπασμένη τη σόγια για 10’ να φουσκώσει. Στη συνέχεια την σουρώνουμε, την ξεπλένουμε κάτω από το νερό της βρύσης και την πιέζουμε με κουτάλι στο σουρωτήρι να βγουν όλα τα υγρά της.
Προσθέτουμε τη σόγια (όσο γίνεται πιο στεγνή) στο κρεμμύδι, καθώς και το σκόρδο, το καρώτο, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τις λιαστές ντομάτες, που τα έχουμε λιώσει στο μεταξύ στο μούλτι. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τσιγαρίζουμε λίγο όλα μαζί τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και το νερό, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε λίγο να πήξει η σάλτσα μας, όχι όμως πάρα πολύ,γιατί χρειάζονται λίγα υγρά τα λαζάνια για να μαλακώσουν. 
2. Λευκή σάλτσα (υποκατάστατο μπεσαμέλ): Στη κατσαρόλα που μαλακώσαμε τη σόγια βάζουμε το γάλα και τις 3 φουσκωτές κουταλιές κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να πήξει η σάλτσα μας. Την βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα το τριμμένο τυρί και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Σε πυρέξ τώρα βάζουμε λίγη από τη σάλτσα σόγιας και λίγη από τη λευκή μας σάλτσα και από πάνω στρώνουμε μία στρώση λαζάνια. Προσθέτουμε τη μισή από τη σάλτσα σόγιας που μας έχει μείνει και λίγη ακόμη λευκή σάλτσα και από πάνω στρώνουμε άλλη μια στρώση λαζάνια. Επαναλαμβάνουμε με την τελευταία στρώση σόγιας  και λίγη λευκή σάλτσα και τελειώνουμε με μία στρώση λαζάνια, επάνω από τα οποία βάζουμε όλη την υπόλοιπη λευκή μας σάλτσα (έχουμε φροντίσει να μείνει αρκετή) και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς για μισή ώρα και στη συνέχεια ανάβουμε για πέντε λεπτά το γκριλ για να κοκκινίσει το φαγητό μας.
Καλή σας όρεξη.
·         Αν δεν έχετε τη διάθεση να φτιάξετε άσπρη σάλτσα, η σάλτσα σόγιας αυτής της συνταγής είναι πάρα πολύ καλή και νοστιμότατη μόνη της επάνω σε μακαρόνια (αντί για μακαρόνια με κιμά).Σε αυτή τη περίπτωση όμως θα πήξετε τη σάλτσα περισσότερο.
Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.