Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Υγιεινές συνταγές/σούπες (3)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα είμαι πάλι κοντά σας με μία πολύ νόστιμη, υγιεινή αλλά και επίκαιρη (για τις γιορτινές ημέρες που έρχονται) συνταγή. Θα σας δώσω μία συνταγή για κολοκυθόσουπα.
Η κίτρινη κολοκύθα, όπως και όλες οι άλλες ποικιλίες κολοκύθας που βρίσκουμε στην αγορά τώρα τον χειμώνα, είναι λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνη Α και C, φυλικό οξύ, σύμπλεγμα βιταμινών Β, χαλκό, κάλιο και μαγγάνιο, όπως έχουμε ξαναπεί. Δεν είπαμε όμως την προηγούμενη φορά που μιλήσαμε γι αυτήν, πως η κολοκύθα θεωρείται ότι προστατεύει τους πνεύμονες των καπνιστών από το εμφύσημα και τον καρκίνο, κι αυτό γιατί το βενζο(α)πυρένιο που υπάρχει στον καπνό του τσιγάρου προκαλεί μείωση της βιταμίνης Α στον οργανισμό, βιταμίνη που υπάρχει πλούσια σε ποσότητα σε αυτό το λαχανικό.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Κολοκυθόσουπα, βελουτέ
1μικρή κολοκύθα                                               
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 ξινόμηλο μεγάλο
1 μικρή γλυκοπατάτα
Λίγο ξύδι βαλσαμικό
6 κ.σ. λάδι
Αλάτι, πιπέρι
Μίγμα μπαχαρικών : από 1 κουτ.γλ.
Σπόροι μάραθου
Κόλιαντρο
Μπούκοβο (όχι καυτερό)
Κανέλλα (πολύ κοφτό)
Πάπρικα

Κόβουμε στη μέση τη κολοκύθα, βγάζουμε τα σπόρια της, τη ραντίζουμε με λίγο ξύδι βαλσαμικό και τη βάζουμε ανάποδα (με το δέρμα επάνω) στο φούρνο, επάνω σε λαδόκολλα να ψηθεί και να μαλακώσει (περίπου 1 ώρα στους 180 βαθμ. στον αέρα). Μαζί ψήνουμε και τη γλυκοπατάτα με το φλούδι της.
Αν δεν βρούμε μκρή κολοκύθα, βάζουμε μισή μεγάλη και τη κόβουμε σε χοντρές φέτες για να την ψήσουμε στον φούρνο. Ψημένη ξεφλουδίζεται πολύ πιο εύκολα και είναι και πιο νόστιμη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψημένη με αυτόν τον τρόπο κολοκύθα και στο γλυκό που σας είχα δώσει τη συνταγή του πριν λίγες ημέρες. Μόνον που θα πρέπει να μειώσετε λίγο το αλεύρι στη περπίπτωση αυτή, για να μη σας γίνει πολύ πηχτή η ζύμη, μια που ψημένη η κολοκύθα δεν βγάζει πολύ νερό.  
Ξεφλουδίζουμε τη ψημένη κολοκύθα λοιπόν και την γλυκοπατάτα. Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε μέσα εκεί  τα μπαχαρικά για να βγάλουν τα αρώματά τους. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα πράσα και όταν μαλακώσουν και αυτά, τη κολοκύθα σε κομμάτια, το μήλο και τη γλυκοπατάτα. Ανακατεύουμε λίγο όλα τα υλικά, προσθέτουμε νερό (2 δάχτυλα επάνω από τα υλικά) και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα καλά. Πολτοποιούμε στο μίξερ και αν το μίγμα είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε τη σούπα να πάρει μία βράση. Λίγο πριν τη σερβίρουμε, προσθέτουμε ένα γιαούρτι πρόβιο-κατσικίσιο με χαμηλά λιπαρά. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με λίγο μαϊντανό για στόλισμα.


Δοκιμάστε την. Είναι νοστιμότατη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.