Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (3)


Γεια σας φίλοι μου
Σας τα’ λεγα εγώ σε προηγούμενη κουβέντα μας (στο τελευταίο «Σωκρατικό καφενείο») πως πρέπει να ενωθούμε. Να αλληλοβοηθηθούμε, να αντιμετωπίσουμε καλύτερα και ευκολότερα αυτή τη δύσκολη ζωή, ιδιαίτερα σε τούτες εδώ τις ημέρες και στις ακόμη δυσκολότερες που έρχονται μπροστά μας.
Λοιπόν ακούστε τα νέα από τις παρατηρήσεις επιστημόνων στη φύση, όπως πρόσφατα δημοσιεύθηκαν:
Στις περισσότερες περιπτώσεις που ζώα έχουν «συνεταιρική» αναπαραγωγή, τα μέλη που είναι αναπαραγωγικά βοηθιούνται από άλλα (που λέγονται «βοηθοί») τα οποία θυσιάζουν την δική τους αναπαραγωγική ικανότητα κερδίζοντας έμμεσα την καλύτερη επιβίωσή τους επειδή έχουν βελτιώσει την επιβίωση του αναπαραγωγικού μέλους (αυτή είναι η λεγόμενη θεωρεία του ενός).
Νεότερες έρευνες όμως έδειξαν πως υπάρχουν πουλιά ( είδος Crotophaga major) τα οποία συνεργάζονται κατά ομάδες για να φτιάξουν τις φωλιές τους και να αναθρέψουν τα μικρά τους, χωρίς σε αυτές τις ομάδες να υπάρχουν αρχηγοί και βοηθοί. Αυτή η συνεργασία, όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, οδηγεί σε βελτίωση της ικανότητας επιβίωσης των ζευγαριών που παίρνουν μέρος. Και μάλιστα, τα τρία ζευγάρια ήταν πιο ικανά να διατηρήσουν και να προστατέψουν τις φωλιές τους από τα δύο ζευγάρια, ενώ τα ζευγάρια που προτίμησαν να μείνουν μόνα, είχαν πολύ χειρότερα αποτελέσματα σε όλες τις καταστάσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν.
Το άρθρο κλείνει με τη φράση: στα ζευγάρια αυτά που συνεργάζονται, ότι είναι καλό για τους πολλούς είναι τις περισσότερες φορές επίσης καλό για τον ένα.
Σας τα’ λεγα φίλοι μου… Ενωθείτε…. Αλληλοεξυπηρετηθείτε….. Πάψτε να πιστεύετε πως είστε εσείς οι καλύτεροι, εξυπνότεροι, ικανότεροι κ.λ.π. Μέσα από τη δικτύωση με άλλους ανθρώπους, η εξυπνάδα και οι ικανότητες του καθενός μας πολλαπλασιάζονται. Ας μάθουμε από τη φύση επιτέλους. Αυτός ο εγκέφαλός μας (χωρίς να φταίει ο κακομοίρης) αντί να μας βοηθήσει να τα καταφέρουμε να επιβιώσουμε καλύτερα από τα κατώτερα σε εξέλιξη ζώα, κινδυνεύει να γίνει η καταστροφή μας. Και είναι κρίμα….



Sacha Vignieri "Evolution: Good for You, Good for Me, Too"
Proc. R. Soc. London Ser. B 10.1098/rspb.2010.1752 (2010).
Πηγή: http://www.info-aaas.org/l.jsp?d=6813.740941.654.1Sbp42EpvXg..A 

* Ρίξτε και μια ματιά στην είδηση που σας είχα δώσει στην ετικέτα "Νέα από τον κόσμο" (7), για τα πειράματα που έδειξαν τα οφέλη της κοινωνικότητας στα ποντίκια, είναι πολύ σχετική.
Με αγάπη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.