Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (7)

Γεια σας φίλοι μου
Ο κήπος μου επιτέλους άρχισε να γίνεται φθινοπωρινός, με τα κιτρινοκόκκινα χρώματα που παίρνουν τα φυλλώματα των οπωροφόρων δέντρων. Αχλαδιές, μηλιές, δαμασκηνιές, ροδιές , το ένα μετά το άλλο τα δέντρα αλλάζουν χρώμα και λίγο-λίγο χάνουν τα φύλλα τους και απογυμνώνονται, περιμένοντας την άνοιξη για να ξαναφουντώσουν. Τις ελάχιστες μέρες που ο ήλιος φωτίζει αυτό τον καιρό το νησί μας, κάνει τον κήπο να μοιάζει με νεραϊδότοπο έτσι όπως φωτίζονται από τις ακτίνες του  όλα αυτά τα χρυσοκόκκινα φυλλώματα....
Κάποιες γωνιές του κήπου όμως το φθινόπωρο και τα πρώτα κρύα του χειμώνα, δεν λένε ακόμη να τις αγγίξουν. Μια μικρή αζαλέα συνεχίζει να ανθίζει όπως βλέπετε, πάνω από τα αργυρόχρωμα φύλλα ενός «ελίχρυσουμ πετιολάρε». Αυτό το τελευταίο είναι ένα χαμηλό φυτό (σας έχω ξαναμιλήσει γι αυτό) που έρπει και καλύπτει τα κενά που υπάρχουν στα παρτέρια ανάμεσα στα λουλούδια, ομορφαίνοντάς τα κιόλας με την αντίθεση που κάνουν τα γκριζωπά φυλλαράκια του με το έντονο πράσινο των φύλλων των περισσότερων λουλουδιών.
Άλλο ένα φυτό με γκρίζα φύλλα που έχω χρησιμοποιήσει στον κήπο για αντίθεση είναι η αρτεμίσια. Εύκολο στη συντήρησή του φυτό που πολύ εύκολα πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα (μικρά κλαδιά βουτηγμένα σε ορμόνη ριζοβολίας). Στη φωτογραφία τη βλέπετε να αναδεικνύει , έτσι όπως είναι φυτεμένη στη βάση του, το τρελό…. "πουλί" μου  (στρελίτζια είναι το όνομά του -strelitzia-)που άνθισε και αυτό τώρα ξεγελασμένο από τον καιρό.
Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνω για όσους φίλους ή φίλες ρωτούν και ξαναρωτούν πότε πρέπει να λιπαίνουν τα διάφορα φυτά τους : στον κήπο, λιπαίνουμε με κοπριά ή λίπασμα κατά το τέλος Φεβρουαρίου και στη συνέχεια άλλη μια φορά τον Απρίλιο. Εγώ προσωπικά, τον Μάιο προσθέτω και σίδηρο σε όλα τα φυτά μου. Διαπίστωσα πως με αυτόν τον τρόπο γίνονται πιο γερά και έχουν καλύτερη ανθοφορία.
Στις γλάστρες όμως συνεχίζουμε να λιπαίνουμε με λίπασμα μία φορά τον μήνα τα φυτά μας, σταματώντας μόνον τον Αύγουστο που κάνει πολλή ζέστη και τους δύο χειμωνιάτικους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, που κάνει πολύ κρύο. 
Μη ξεχνάτε όμως πως οι καμέλιες και οι γαρδένιες  εκτός από λίπασμα, θέλουν και σίδηρο σχεδόν σε κάθε δεύτερο πότισμα, όλο τον χρόνο. Πολλή ανάγκη για σίδηρο έχουν επίσης οι αζαλέες, οι ορτανσίες, τα ροδόδεντρα και οι ναντίνες.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.