Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/προβιοτικά (3)

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ  ΚΑΙ  ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ  (3)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας σήμερα τη κουβέντα μας για τα προβιοτικά, θέλω να μιλήσουμε για μία ακόμη τροφή που είναι πολύ καλή πηγή προβιοτικών και που εύκολα μπορεί κανείς να προμηθευτεί στη χώρα μας. Πρόκειται για το ξινολάχανο (το γνωστό «σάουερκράουτ» των Γερμανών που συνοδεύει πολύ όμορφα τα λουκάνικα και το χοιρινό κότσι τους). Ξινολάχανο μπορούμε να αγοράσουμε σε βάζα στα σουπερ μάρκετ, αλλά δεν είναι δύσκολο να το φτιάξουμε και μόνοι μας. Μπορείτε να βρείτε οδηγίες γι αυτό στην ιστοσελίδα
http://boingboing.net/2009/01/12/making-sauerkraut-is.html. Στην ουσία δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να αφήσουμε ψιλοκομμένο λάχανο να υποστεί ζύμωση και να ξινίσει, μόνον υπό την επίδραση αλατιού. Η ζύμωση αυτή γίνεται αναερόβια, γι αυτό θα χρειαστεί να σκεπάσουμε το αλατισμένο λάχανο με ένα πιάτο ή ένα στρογγυλό ξύλο ανάλογο σε διάμετρο με το εύρος του δοχείου στο οποίο έχουμε τοποθετήσει το λάχανο και να βάλουμε και ένα βάρος από πάνω (π,χ, μία πέτρα). Η ζύμωση θα χρειαστεί δύο ή και περισσότερες εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.
Το ξινολάχανο εκτός από τα προβιοτικά που περιέχει (lactobacillus και pediococcus) είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C και πεπτικά ένζυμα. Το υγρό της ζύμωσης θεωρείται ότι θεραπεύει τόσο τη διάρροια όσο και τη δυσκοιλιότητα.
Για όσους τώρα θέλουν να συμπεριλάβουν το ξινολάχανο και τις ευεργετικές του ιδιότητες σε υγιεινότερη διατροφή, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σαν συνοδευτικό ψητού κοτόπουλου ή γαλοπούλας, ή να γεμίσουν με αυτό λεπτές φέτες καπνιστής ή βραστής γαλοπούλας ή φέτες ψημένης μελιτζάνας (πολύ νόστιμα ορεκτικά).
Προβιοτικά μπορεί να προμηθευτεί κανείς και από τα φαρμακεία, σε μορφή κάψουλας, ταμπλέτας ή σκόνης. Έχει σημασία να αναγράφεται στη συσκευασία πως πρόκειται για ζωντανούς μικροοργανισμούς. Οι παρενέργειές που μπορεί να προκαλέσουν, είναι συνήθως ήπιες. Πολύ σπάνια μπορεί να είναι σοβαρές, ιδιαίτερα σε ανοσοκατασταλμένα άτομα.
Υπάρχουν μάλιστα και έρευνες πρόσφατες που μελετούν την πιθανότητα τα προβιοτικά του εντέρου να έχουν σχέση και με τη καλή κατάσταση του δέρματος μέσω μηνυμάτων που ανταλλάσσουν αυτά τα δύο. (http://www.nutraingredients.com/Research/Probiotics-may-send-signals-from-gut-to-skin )

Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.