Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/προβιοτικά (4)

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ (4)
Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα θα μιλήσουμε για τα πρεβιοτικά. Αυτά διαφέρουν από τα προβιοτικά που συζητήσαμε μέχρι τώρα. Δεν πρόκειται για άλλο είδος μικροβίων, αλλά για φυτικές ίνες. Οι φυτικές είναι δύο ειδών. Αυτές που διαλύονται στο νερό (υδατοδιαλυτές) και αυτές που δεν διαλύονται (μη υδατοδιαλυτές). Όλες οι ίνες περνούν απείραχτες από το λεπτό μας έντερο στο παχύ. Εκεί τώρα αυτές που δεν διαλύονται στο νερό (περιέχονται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη) δεν υφίστανται καμία ζύμωση από τα μικρόβια του εντέρου. Συγκρατούν απλώς νερό και κάνουν με αυτό τον τρόπο τα κόπρανά μας μαλακότερα και ευκολότερη έτσι την αφόδευση.
Οι διαλυτές όμως ίνες φθάνοντας στο παχύ μας έντερο, υφίστανται ζύμωση από τα βακτήρια που υπάρχουν εκεί. Αποτελούν στην πραγματικότητα το καύσιμο για την ανάπτυξη αυτών των βακτηρίων. Και όταν αυτό συμβαίνει, όταν δηλαδή τα μικρόβια του εντέρου μας τρέφονται καλά με την απαραίτητη ποσότητα και το κατάλληλο είδος διαλυτών φυτικών ινών, το αποτέλεσμα είναι κάποια εκπληκτικά οφέλη για την υγεία μας, όπως:

• Αυξάνει δραματικά ο αριθμός των «καλών» μικροβίων στο έντερό μας
• Αυτά τα καλά βακτήρια στη συνέχεια παράγουν όξινη ουσία που χρησιμοποιείται από το έντερό μας
για την καλή του υγεία
• Ελαττώνονται κάποια δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια στο έντερό μας
• Αυξάνει η απορρόφηση ασβεστίου και μαγνησίου (βοήθεια για την οστεοπόρωση!)
• Δυναμώνουν τα κόκαλα και αυξάνει η πυκνότητά τους (βοήθεια για την οστεοπόρωση!)
• Διατηρείται ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα στο παχύ έντερο
• Ρυθμίζεται καλύτερα το σάκχαρο του αίματος
• Φαίνεται να υπάρχουν οφέλη ως προς τη καθυστέρηση της γήρανσης, και τη βελτίωση της παχυσαρκίας (σε πρόσφατες έρευνες)
• Σε ζώα φαίνεται να μειώνεται η εμφάνιση πολυπόδων και καρκίνων στο έντερο.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες για τις οποίες υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός ερευνητικών εργασιών είναι η ινουλίνη και η ολιγοφρουκτόζη. Αυτές βρίσκονται στο σκόρδο, τις μπανάνες, τα πράσα, τις αγκινάρες, το σιτάρι, την αγαύη και σε κάποια λαχανικά ρίζες.
Μία άλλη διαλυτή ίνα που περιγράφτηκε πρόσφατα είναι η γαλακτο-ολιγοσακχαρίδη. Αυτή υπάρχει στο μητρικό γάλα. Πολύ λίγες προς το παρόν οι έρευνες για αυτή τη μη διαλυτή ίνα, αλλά είναι πραγματικά θαυμαστό το ότι η μητέρα με το γάλα της δίνει στο μωρό της την απαραίτητη τροφή για τα μικρόβια του εντέρου του.
Παρ ότι θα χρειαστούν ακόμη πολλές έρευνες για να ξεδιαλύνει καλά ο ρόλος των πρεβιοτικών στην υγεία μας, είναι βέβαιο πως δεν πρέπει να λείπουν από την διατροφή μας τα πρεβιοτικά με τη μορφή ινών από αναποφλοίωτους σπόρους, λαχανικά και φρούτα, λένε οι επιστήμονες.
Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.