Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Χειμώνας (4)

Γεια σας φίλοι μου
Έναν ακόμη θάμνο που τώρα τον χειμώνα γεμίζει κόκκινα μπαλάκια και στολίζει πολύ όμορφα τον κήπο μου, θα σας δείξω σήμερα. Λέγεται «ναντίνα». Τη άνοιξη γεμίζει άσπρα λουλούδια σε τσαμπιά, που τον χειμώνα μετατρέπονται σε τσαμπιά με κόκκινα μπαλάκια. Ο τρελός καιρός της Κέρκυρας έκανε τις δικές μου ναντίνες να ανθίσουν και πάλι τώρα, όπως βλέπετε, και έτσι οι θάμνοι μου έχουν αυτόν τον καιρό μικτή εικόνα άνοιξης και χειμώνα. 
Τώρα τον χειμώνα, κόβοντας κλωνάρια για να βάλουμε στα βάζα μας, τα κόβουμε έτσι, ώστε να φέρουμε το φυτό στο ύψος και το μέγεθος γενικά που θέλουμε. Κάνουμε έτσι δηλαδή το κλάδεμά του, γιατί την άνοιξη που ανθίζει δεν του αρέσει να το κλαδεύουν. Αν το αφήσετε ακλάδευτο, ψηλώνει και μεγαλώνει αρκετά.  
 Είναι φυτό πολύ εύκολο στη συντήρησή του. Μπορείτε να το διατηρήσετε και σε γλάστρα στη βεράντα σας. Από την εμπειρία μου μαζί του, διαπίστωσα πως αγαπάει και αυτό τα όξινα εδάφη, όπως οι γαρδένιες και οι καμέλιες, γι αυτό και θα πρέπει να του ρίχνετε συχνά σίδηρο αν θέλετε να έχετε καλή ανθοφορία και έντονο χρώμα κόκκινο στα μπαλάκια του.
 Από αυτά τα τελευταία, καθώς πέφτουν στο έδαφος, φυτρώνουν καινούργια φυτά την άνοιξη, τα οποία μπορείτε να μεταφυτεύσετε όπου θέλετε. Μη ξεχνάτε να βάζετε λίγα και σε μικρά γλαστράκια για να έχετε να χαρίζετε σε φίλους. Οι σωστοί ερασιτέχνες κηπουροί πάντα χαρίζουν φυτά, όπως έχουμε ξαναπεί, και γιατί αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος απόκτησης φυτών χωρίς κόστος, αλλά και γιατί με αυτόν τον τρόπο εάν κάποτε τα δικά μας αρχικά φυτά χαλάσουν θα υπάρχει πάντα σε κάποιον άλλον φιλικό κήπο το φυτό αυτό ώστε να αποκτήσουμε ξανά κομμάτι του για φύτεμα.
Μη ξεχνάτε φίλοι μου επίσης να παραχώνετε τώρα τον χειμώνα τα υπολείμματα των λαχανικών και των φρούτων που μένουν στη κουζίνα σε διάφορες γωνιές του κήπου σας. Το έχουμε ξαναπεί σε παλιότερη κουβέντα μας, πως αυτός είναι ένας πολύ ωραίος, φθηνός και άκοπος τρόπος λίπανσης του κήπου. Μέσα στα δεματάκια αυτά μη ξεχνάτε να βάζετε και τα τσόφλια από τα αβγά σας.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.