Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/προβιοτικά (2)

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ  ΚΑΙ ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ  (2)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζουμε σήμερα την ανάλυση πληροφοριών σχετικά με τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά, που αρχίσαμε στη προηγούμενη κουβέντα μας.
Και ας ξεκινήσουμε με τα προβιοτικά. Οι επιστημονικές έρευνες για τις θεραπευτικές τους δράσεις, συνεχίζονται σταθερά. Τον Νοέμβριο του 2005 σε μία διάσκεψη που οργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής της Αμερικής, με τη συνεργασία της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, αναφέρθηκαν κάποιες θεραπευτικές χρήσεις των προβιοτικών για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις αποτελεσματικότητας, μέσα από τις σχετικές έρευνες. Αυτές είναι οι εξής:

  • Θεραπεία διάρροιας (κυρίως ιογενούς –rotavirus-)
  • Πρόληψη και θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού ή του γεννητικού σωλήνα των γυναικών
  • Ελάττωση της υποτροπής του καρκίνου της κύστεως
  • Μείωση του χρόνου θεραπείας σε λοίμωξη του εντέρου από C.Difficile
  • Πρόληψη και θεραπεία εκζέματος στα παιδιά
  • Βελτίωση της δυσανεξίας στη λακτόζη
  • Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, γενικά.
Η αλήθεια είναι πως χρειάζονται πολλές ακόμη ερευνητικές μελέτες για να ξεκαθαριστεί με σιγουριά η θεραπευτική συνεισφορά των προβιοτικών, όπως και οι δόσεις και οι τρόποι χορήγησής τους.
Μια πολύ καλή, πάντως, πηγή προβιοτικών είναι το παραδοσιακό γιαούρτι. Υπάρχουν όμως στην αγορά και άλλα γιαούρτια που οι κατασκευαστές τους τα έχουν εμπλουτίσει με προβιοτικά.
Μία πολύ καλή πηγή προβιοτικών είναι και το κεφίρ. Αυτό είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που περιέχει επίσης γαλακτοβάκιλλους, διαφορετικού όμως είδους (lactobacillus kefiranofaciens και lactobacillus delbrueckii). Χάρις σε αυτά τα βακτήρια κα τη ζύμωση η πρωτεΐνη του γάλακτος στο κεφίρ, γίνεται πιο εύπεπτη και εύκολη στη απορρόφηση από τον οργανισμό. Γι αυτό και το κεφίρ είναι καλά ανεκτό από τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Σε πειράματα μάλιστα σε ζώα φάνηκε να έχει αυτό αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε πειράματα σε ποντικούς βρέθηκε να λιγοστεύει τη πίεση, το σάκχαρο και τη χοληστερίνη.
Το κεφίρ έχει γεύση που μοιάζει με παχύ γάλα με ελαφριά αίσθηση αλκοόλ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χυμούς, σε ντρέσινγκ σαλάτας, σάλτσες και διάφορες άλλες χρήσεις.
Έχει υψηλή θρεπτική αξία και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Eίναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, λόγω του γάλακτος που περιέχει, καθώς και σε βιταμίνες, όπως η πυριδοξίνη, η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη B12, ενώ οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας.
Υπάρχει και στην Ελληνική αγορά και μπορείτε εύκολα να το προμηθευθείτε. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό το προϊόν, όπως και πληροφορίες για να το κατασκευάσετε μόνοι σας στο σπίτι όσοι το επιθυμείτε, θα βρείτε στη διεύθυνση  http://www.e-gynaika.gr/2009/06/kefir/ .

Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.