Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Υγιεινή διατροφή/ Καρκίνος (20)

Χρειάζονται ειδική διατροφή οι καρκινοπαθείς; (3ο τελευταίο)


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για να κάνω το θέμα της διατροφής των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο ευκολότερο, θα προσπαθήσω να συνοψίσω σήμερα σε μερικούς βασικούς κανόνες, όσες συμβουλές σας έχω δώσει μέχρι τώρα σε αυτήν εδώ τη στήλη της ιστοσελίδας επάνω στο θέμα αυτό.

1.     Η διατροφή που συνιστάται γενικά για την καλύτερη αντιμετώπιση του στρες (λαχανικά και φρούτα εποχής κατά προτίμηση βιολογικά, αναποφλοίωτοι σπόροι –ολικής άλεσης ζυμαρικά- , ξηροί καρποί, όσπρια,  λιπαρά ψάρια και ελαιόλαδο) είναι, όπως για κάθε περίπτωση, και στη περίπτωση των πασχόντων από καρκίνο η καλύτερη επιλογή, γιατί είναι τροφές που αφενός προσφέρουν αντιοξειδωτικές ουσίες στον οργανισμό και αφετέρου κάνουν το ρΗ του αλκαλικό, πράγμα που δεν ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Μεγαλύτερη αλκαλοποίηση μπορεί να επιτευχθεί αν στη διατροφή αυτή προστεθεί η λήψη νερού με χυμό λεμονιού καθημερινά (προσθήκη χυμού 5-6 λεμονιών σε 1,5 λίτρο νερού που θα πίνεται μέσα στο 24ωρο).
   
     2.     Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος (ιδιαίτερα του καλοψημένου) και των προϊόντων του, εκτός από το ότι κάνει περισσότερο όξινο το ρΗ του οργανισμού, έχει αποδειχθεί ερευνητικά πως ευνοεί την ανάπτυξη κάποιων μορφών καρκίνου, ιδιαίτερα στους καπνιστές.
Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγεται.
    
    3.     Λαχανικά που έχει διαπιστωθεί ερευνητικά πως βοηθούν ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση διαφόρων τύπων καρκίνου είναι τα σταυρανθή (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο) τα παντζάρια (ενισχύεται η δράση τους εάν συνδυαστούν ωμά σε χυμούς με μήλο και καρώτο) και τα μανιτάρια. Καλό είναι επομένως κάποια ποσότητά τους να έχει πάντα τη θέση της στο καθημερινό τραπέζι.
   
    4.     Καρυκεύματα που έχει διαπιστωθεί ερευνητικά πως βοηθούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου είναι η κανέλα (κατά προτίμηση Κεϋλάνης), η κτρινόριζα (κουρκουμάς) και η πιπερόριζα (ginger) . Καλό είναι επομένως να φροντίζει να τα προσθέτει κανείς στη διατροφή του.
      
     5.     Η ζάχαρη πρέπει να αποφεύγεται τελείως, και να αντικαθίσταται από λίγο μέλι, ή στέβια εάν κρίνεται απαραίτητο. Η καλύτερη και πιο υγιεινή λύση για ένα γλυκό επιδόρπιο είναι, λίγο γιαούρτι (πρόβιο-κατσικίσιο, κατά προτίμηση, με χαμηλά λιπαρά) με σπασμένα καρύδια ή καβουρδισμένα αμύγδαλα ή/και αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα)  και λίγο μέλι, πασπαλισμένο με κανέλα Κεϋλάνης.  
   
  6. Υπάρχουν συνδυασμοί τροφών που έχουν μεγαλύτερη αντικαρκινική δράση απ ότι τα επιμέρους τρόφιμα που τους αποτελούν, όπως έδειξαν πρόσφατες έρευνες,  και πρέπει να προτιμώνται. Τέτοιοι είναι:
α. μπρόκολο με ντομάτα
β. αβοκάντο με σάλτσα ντομάτας
γ. Κιτρινόριζα (κουρκουμάς) και κρεμμύδια (παρόμοια ισχύ έχει ο συνδυασμός των κρεμμυδιών  με ένα από τα πιο κάτω: πιπερόριζα, σκόρδο, σπόρους κάρδαμου, και κρόκο Κωζάνης)
δ. Πράσινο τσάι και λεμόνι
ε. Φρουτοσαλάτα που περιέχει σε  συνδυασμό, πορτοκάλια, μήλα, σταφύλια και μπλούμπερις.

Στη στήλη Υγιεινή διατροφή/Καρκίνος της ιστοσελίδας μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες επάνω στο θέμα, στα διάφορα σχετικά άρθρα.

Και μη ξεχνάτε πως δεν αρκεί η σωστή διατροφή από μόνη της για να βοηθήσει την υγεία μας. Χρειάζεται ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των στρες της ζωής με άσκηση, σωστή διατροφή και γείωση, γέλιο, χαλάρωση και διαχείριση των αρνητικών μας συναισθημάτων (μέθοδος Εψιλλον). 
Στο Ελληνικό Ινστιτούτο Αντιμετώπισης του Στρες (ΕΛ.ΙΝ.Α.Σ), μία μη κερδοσκοπική εταιρεία που πρόσφατα ιδρύσαμε στην Κέρκυρα, η εκπαίδευση στη μέθοδο Ε παρέχεται δωρεάν στους καρκινοπαθείς φίλους. Μπορεί όποιος το επιθυμεί να έρθει σε επαφή μαζί μου, για να κανονίσει ραντεβού.  
Με αγάπη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.